Chisturile ovariene sunt formațiuni tumorale lichidiene sau pot avea și componente solide (saci cu lichid) care se dezvoltă pe sau în interiorul ovarelor. Femeile au două ovare (fiecare de dimensiunea și forma unei migdale), de fiecare parte a uterului. Ovulele, care se dezvoltă și se maturizează în ovare, sunt eliberate în cicluri lunare, în timpul anilor fertili.
Există mai multe tipuri de chisturi ovariene. Cele funcționale sunt frecvente, nu au legătură cu o boală și se formează ca urmare a ovulației. Chisturile asociate bolii le pot include pe cele care rezultă din sindromul ovarului polichistic și cancerul ovarian. Multe femei au la un moment dat chisturi ovariene. Majoritatea chisturilor ovariene fie produc un disconfort foarte mic, fie deloc și sunt inofensive; dispar fără tratament în câteva luni.
Chisturile ovariene sunt frecvente, cele mai multe sunt nedureroase și descoperite în timpul unei examinări cu ultrasunete de rutină. Cel mai adesea benign, chistul ovarian necesită monitorizare, pentru a i se observa evoluția (în eventualitatea că apar modificări de structură care să indice o posibilă tumora malignă). Dacă apar complicații, trebuie luată în considerare o intervenție chirurgicală.
Departamentul de ginecologie OCH
Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală, explică: „Orice femeie de vârstă fertilă, trebuie să facă anual un consult ginecologic și o ecografie abdominală, pentru a-și evalua starea de sănătate și a descoperi eventualele probleme în timp util.”
Chisturile pot fi de două tipuri:
• Chisturi ovariene funcționale
În 90% din cazuri, acestea sunt chisturi funcționale. Sunt cauzate de stimularea excesivă a ovarelor în timpul ciclului menstrual.
Se disting două tipuri:
– chistul ovarian folicular (provine din evoluția neobișnuită a unui folicul);
– chistul ovarian luteal (corespunde unei creșteri în volum a corpului galben).
Ele pot apărea pe tot parcursul vieții, dar predomină între pubertate și menopauză.
Aceste chisturi funcționale sunt benigne. Pot regresa spontan (în 90% din cazuri) sau sub efectul tratamentului medicamentos.
• Chisturi ovariene patologice
Se caracterizează prin vegetații interioare, un diametru mai mare de 6 cm, o parte solidă și un perete gros. Aceste criterii fac posibilă evaluarea evoluției lor (benignă sau malignă). Screening-ul este foarte important: dacă este un chist malign, diagnosticul precoce afectează direct șansele de recuperare.
Există următoarele tipuri de chisturi patologice:
– chisturi seroase (care conțin doar lichid și au un perete subțire); acest tip de chist poate fi simplu sau papilar, caz în care în interiorul lui se găsesc proliferări sub formă de papile. Riscul să evolueze spre cancer este mare. În unele cazuri, chisturile seroase benigne sau borderline pot ajunge la dimensiuni mari care deformează abdomenul.
– chisturi mucoide sau mucinoase (cu peretele mai gros, conținând un lichid mai dens și compuse din mai multe cavități); este o formă mai frecventă în perioada de menopauză a femeii și are potențial malign ridicat.
– chisturile dermoide / teratoame (pot conține grăsimi și părți calcificate, structura lor celulară este similară cu cea a pielii; sunt de origine embrionară, apar de obicei la femeile sub 30 de ani și necesită intervenție chirurgicală pentru îndepărtare).
– chisturi endometriozice (având un perete gros acoperit cu vase de sânge; umplute cu lichid și sânge, acestea sunt legate de endometrioză).
Chisturile ovariene patologice nu regresează. În general, sunt îndepărtate, pentru a evita orice risc de complicație (torsiunea ovarului, hemoragia chistului).
Chistul ovarian hemoragic se întâlnește fie atunci când în interiorul unui chist funcțional se deschide un vas de sânge, fie în cazul mult mai frecvent al chisturilor endometriozice, când la nivelul ovarului există focare de endometrioză care prin sângerare se transformă în chisturi cu conținut sangvinolent.
Majoritatea chisturilor nu provoacă simptome și dispar de la sine. Cu toate acestea, cu cât chistul ovarian este mai mare pot să apară:
• Durere pelvină – o durere surdă sau ascuțită în abdomenul inferior pe partea laterală a chistului;
• Plenitudine sau greutate în abdomen;
• Durere la contact sexual;
• Balonare;
• Dereglări ale ciclului menstrual;
• Sângerări vaginale (în postmenopauză);
• Tulburări urinare (dorință frecventă de a urina cu emisie de cantități mici de urină) sau chiar tulburări digestive (constipație).
Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament la OCH
Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți:
• Dureri abdominale sau pelvine bruște, severe;
• Durere cu febră sau vărsături;
• Piele rece, umedă; respirație rapidă; și/sau amețeli sau slăbiciune.
În cazul sindromului ovarelor polichistice tabloul clinic cuprinde: seboree, acnee, căderea parului, hiperandrogenism (prezența hormonilor masculini în cantitate crescută).
Diagnosticul chistului ovarian se face în mod obișnuit prin ecografie abdominală. În completare, medicul poate recomanda CT sau RMN, markeri tumorali, analize de sânge, test de sarcină.
În cazul chisturilor funcționale (de mari dimensiuni și cu simptomatologie), se poate prescrie tratament anticoncepțional și calmante.
În afară de intervențiile de urgență legate de simptome sau complicații dureroase (torsiune sau abces), în abordarea chirurgicală indicată este laparoscopia. Această tehnică chirurgicală face posibilă observarea interiorului cavității abdominopelvine și intervenția asupra organelor. Necesită doar incizii foarte mici, iar perioada de recuperare este mai scurtă. Chirurgia este rezervaă chisturilor patologice sau chisturilor funcționale dureroase și/sau mari. Extirparea ovarului (ooforectomie) sau a ovarului și trompei (anexectomie) se indică doar în cazul unei tumori la care extirparea chistului (cistectomie) nu este suficientă.
„Intervenția chirurgicală pe cale laparoscopică asigură îndepărtarea tumorilor ovariene, asigurând un confort sporit și recuperare facilă pentru paciente, cu reintegrare socioprofesională rapidă.” precizează dr. Alina Vîncă.
Tumorile ovariene – tipuri, simptome, diagnostic, tratament
Deși nu există nicio modalitate de a preveni chisturile ovariene, examenele pelvine regulate vă ajută să vă asigurați că modificările ovarelor sunt diagnosticate cât mai devreme posibil. Urmăriți modificările ciclului menstrual (inclusiv simptomele menstruale neobișnuite și în special pe cele care persistă mai mult de câteva cicluri).
Discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbările care vă preocupă.
Programați-vă la specialist pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.