Pitiriazis versicolor (sau tinea versicolor) este o infecție fungică a pielii, des întâlnită, provocată de contactarea unei ciuperci. Afectează doar stratul superior al pielii.
Pielea umană are, pe suprafața ei, în mod normal, fungi în cantități care nu cauzează vreo problemă sau disconfort. Totuși, în cazul în care aceștia încep să se înmulțească necontrolat, pot apărea diferite tulburări patologice, printre care și pitiriazisul versicolor. Persoanele cu pitiriazis versicolor dezvoltă pete albe sau maro pe piele (uneori, petele pot să aibă nuanțe de roz, roșu, galben sau cafeniu); ulterior, apare decolorarea tegumentului în zonele pătate.
Cel mai adesea sunt întâlnite pe umeri, spate și partea superioară a pieptului, însă pot apărea și la nivelul brațelor, al picioarelor sau chiar al feței. Unele pete pot deveni solzoase și uscate, iar în timp, netratate, petele se extind și încep să se conecteze, acoperind zone mai mari.
Vremea caldă, umiditatea și expunerea la soare pot înrăutăți pitiriazisul versicolor. Nu este dăunător sau contagios, dar poate provoca mâncărimi ușoare.
Dermatoscopia - metodă precisă, non-invazivă de examinare a leziunilor cutanate
Pitiriazis versicolor este o afecțiune frecvent întâlnită, fungii care sunt responsabili de apariția sa sunt prezenți la aproximativ 90% din populația adultă. Ei fac parte din genul Malassezia și colonizează pielea în mod natural, fiind insesizabili și inofensivi. Afectează aproximativ 1% dintre persoanele care trăiesc în climat blând sau temperat și până la 40% dintre oamenii care trăiesc în climat tropical, umed.
Cauze ale apariției pitiriazisului versicolor:
• Un sistem imunitar slăbit (de exemplu, dacă luați medicamente precum corticosteroizi sau aveți afecțiuni medicale precum diabetul);
• Modificările hormonale (femeile însărcinate sau adolescenții);
• Vârsta (infecția e predominantă la tineri);
• Transpirația abundentă (indiferent de sezon);
• Excesul de sebum;
• Alimentația necorespunzătoare;
• Îmbrăcăminte strâmtă (mai ales din fibre sintetice), care nu lasă pielea să respire;
• Vremea caldă și umedă.
Vitiligo este o altă afecțiune a pielii care provoacă pete ușoare pe piele, confundată adesea cu pitiriazis versicolor. Există, însă, diferențe între cele două condiții. Petele cauzate de vitiligo sunt netede, în timp ce petele de pitiriazis versicolor pot avea o textură solzoasă. De asemenea, vitiligo tinde să afecteze zone diferite față de tinea versicolor. Este probabil să apară pe față, ochi, gură, degete și mâini. Vitiligo este o afecțiune autoimună, nu are nimic în comun cu infecția fungică.
Diagnosticul pitiriazisului versicolor se face de către medicul dermatolog, de îndată ce observați modificările de la nivelul pielii. La nevoie, medicul poate preleva mici probe din zona afectată, pentru a o observa la microscop, sau poate folosi o lampă (Wood) cu raze UV (sub lumina acesteia, în cazul infecției cu pitiriazis versicolor, pielea afectată se vede în nuanțe galben-verzui).
Cabinet de dermato și dermato-estetică de ultimă generație la noua Policlinică Ovidius Clinical Hospital
Pitiriazisul versicolor, în general, este ușor de tratat. Se folosesc creme topice, loțiuni sau șampoane aplicate pe piele. Pentru cazurile mai severe, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente orale (antifungice). Tratamentul adecvat cu medicamente antifungice este necesar pentru a asigura o recuperare completă și pentru a preveni recidivele. Pielea tratată poate rămâne mai deschisă sau mai închisă la culoare pentru câteva săptămâni sau luni, dar în cele din urmă revine la culoarea obișnuită. Pitiriazisul versicolor poate recidiva, mai ales în lunile de vară. Unele persoane ar putea avea nevoie să urmeze tratamentul de mai multe ori pe an, pentru a controla infecția fungică.
Dacă aveți antecedente de tinea versicolor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizați săpun care conține piritionă de zinc, ketoconazol sau sulfură de seleniu. Aceste tipuri de săpun pot ajuta la prevenirea viitoarelor infecții și a creșterii excesive a ciupercii.
Câteva sfaturi care ajută la prevenirea apariției pitiriazisului versicolor:
-Evitați transpirația excesivă, expunerea la soare și căldură.
-Folosiți protecție solară.
-Purtați haine largi, din bumbac, pentru a reduce transpirația.
Medicul dermatolog OCH, dl. dr. Bogdan-Florentin Nițu ne sfătuiește: „ În cazul în care, în urma terapiei topice nu se obțin rezultatele scontate, atunci medicul dermatolog poate recomanda administrarea de antifungice orale.
În cazul apariției leziunilor cu aspect specific pacienții sunt sfătuiți să se prezinte la medicul dermatolog pentru a se institui terapie adecvată cât mai precoce pentru a limita extinderea infecției.”
Programați-vă la specialist pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.