close

Dermatoscopia - metodă precisă, non-invazivă de examinare a leziunilor cutanate

2017-09-21

Sănătatea organismului reprezintă o preocupare importantă a vieții de zi cu zi, iar aspectul general al pielii poate să ofere semnale ale unor disfuncții, care lăsate nediagnosticate, pot produce probleme semnificative unui pacient. Pielea poate fi examinată cu mijloace moderne, non-invazive ce oferă o imagine complexă asupra aspectului pielii, oferind un diagnostic precis în evaluarea leziunilor cutanate ale pacientului cu ajutorul dermatoscopiei.

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia (cunoscută și ca dermoscopie sau microscopie epiluminescentă) reprezintă examinarea leziunilor cutanate cu un instrument specializat numit dermatoscop. Acest instrument este format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile la care este atașată o sursă de lumină, similar funcțiilor microscopice. Dermatoscopul este un instrument ce utilizează tehnologie avansată, foarte util medicilor dermatologi, ce vine în sprijinul acestora cu o acuratețe crescută în diagnosticarea melanomului malign al pielii, precum și a leziunilor pigmentare ce pot fi benigne, fără a mai fi necesară prelevarea de probe pentru biopsie.

Dermatoscopia permite diferențierea leziunilor pigmentare (de tip negi, alunițe) de cele ne-pigmentare, precum și a leziunilor maligne de cele benigne. Acest lucru face posibilă depistarea precoce a melanomului malign și într-un stadiu curabil.

Cu ajutorul detaliilor pe care le oferă în examinarea leziunilor cutanate, dermatoscopia este folosită pentru investigarea:

  • negilor benigni sau atipici;
  • melanoamelor;
  • carcinoamelor bazocelulare;
  • dermatofibroamelor;
  • keratozelor seboreice (senile sau ale vârstnicului);
  • tumorilor vasculare;
  • leziunilor pielii;
  • exciziilor;
  • oricăror modificari ale unei leziuni cu sau fără pigment;
  • mai rar, a unor afecțiuni ale părului și scalpului (diferite tipuri de alopecii, sindroame genetice).

În continuare, aflăm mai multe informații despre avantajele dermatoscopiei de la Asist. Univ. Dr. Burcut Corina, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital:

“Dermatoscopia poate aduce argumente în plus care să justifice excizia chirurgicală a unei leziuni cutanate. Metoda ajută la examinarea atentă și completă a pacientului care se prezintă la cabinetul dermatologic. De aceea, este esențial să vă prezentați la un consult la medicul dermatolog atunci când observați o modificare a aspectului pielii, care poate părea că s-a dezvoltat brusc și cu modificări de pigment. Medicul dermatolog poate investiga în detaliu cu ajutorul dermatoscopului natura afecțiunii pielii și poate determina dacă este vorba despre o cauză infecțioasă, sau dacă leziunea este benignă sau malignă. O leziune malignă depistată timpuriu poate fi un avantaj major în recuperarea pacientului”.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile dermatologice.