close

Adenomul de prostată - simptome, diagnostic, tratament

2022-05-15

Hipertrofia prostatică benignă sau adenomul de prostată este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Apare mai ales după vârsta de 60 de ani (70% dintre bărbați suferă din pricina măririi volumului acestei glande) și împiedică buna funcționare a sistemului urinar. Problemele de prostată nu sunt totuși apanajul strict al domnilor ajunși la vârsta senioratului.

Orice reprezentant al sexului masculin trecut de 50 de ani poate fi predispus la dezvoltarea unei afecțiuni prostatice, de aceea, peste această bornă de vârstă, se recomandă un control de rutină anual, la care se va adăuga și testul PSA – analiză de sânge care determină antigenul prostatic specific.


Printre investigațiile de rutină pe care trebuie să le mai facă pacientul sunt:

- tușeu rectal
- analiză de sânge pentru determinarea creatininei serice
- analizele uzuale de urină: urocultură, sumar de urină, uree
- ecografie.


AFECȚIUNILE DE PROSTATĂ

Prostata este o glandă a aparatului genital masculin, care se află la baza vezicii urinare, în fața rectului, înconjurând uretra – tubul care transportă urina și sperma. Această poziționare face ca mușchii prostatei să aibă un rol important în timpul ejaculării, dar și al urinării, ei fiind cei care împing lichidul pe uretră. Prostata are forma și dimensiunea unei castane și se dezvoltă complet până la 20-25 de ani. Atunci, atinge o greutate de 20-25 g și are un diametru transversal de 4 cm. La exterior, este protejată de o capsulă fibroasă.

Simptome care vă trimit la doctorul urolog:

• urinați de două ori pe noapte sau chiar mai des;
• urinați cu greutate;
• jetul urinar are o presiune slabă sau curge întrerupt;
• aveți senzația de golire incompletă a vezicii;
• senzația de urinare apare brusc și nu vă puteți abține;
• aveți senzația de arsură la urinare;
• aveți sânge în urină sau spermă.

Adenomul de prostată apare atunci când celulele prostatei încep să se multiplice, fapt care duce la inflamarea glandei și la modificarea actului micțional. Pe măsură ce prostata se va mări, va pune presiune pe pereții uretrei, iar vezica urinară își va pierde capacitatea de a se goli complet.


De reținut: adenomul de prostată și adenocarcinomul de prostată (cancerul) pot avea simptome similare, dar sunt două afecțiuni diferite! Adenomul de prostată este benign, iar simptomele sale se pot ameliora prin tratament și un stil de viață sănătos (mișcare, DIETĂ MEDITERANEANĂ).

Adenomul de prostată este asociat cu înaintarea în vârstă și cu modificările hormonale.

Organismul bărbaților produce o cantitate ridicată de testosteron, hormonul masculin, dar și o cantitate mai mică de estrogen, hormonul feminin. Pe măsură ce organismul îmbătrânește, cantitatea de testosteron din sânge scade, ceea ce face ca nivelul de estrogen să fie (tot mai) ridicat. Acest factor poate contribui la multiplicarea celulelor prostatei.

O altă cauză este legată de creșterea nivelului de dihidrotestosteron, un hormon masculin care are un rol în dezvoltarea prostatei. Atunci când nivelul de testosteron din sânge începe să scadă, nivelul de dihidrotestosteron crește și se acumulează în prostată. Acest factor poate accelera, la rândul său, multiplicarea celulelor prostatei.
De reținut: ereditatea, obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul pot juca un rol în apariția adenomului de prostată.

Cele mai frecvente simptome asociate cu mărirea de prostată sunt ușoare, dar se agravează în timp, dacă sunt ignorate și netratate: un început ezitant al urinării, un jet urinar cu presiune slabă și intermitent sau dimpotrivă, urinare prelungită, picurare la final de urinare, senzația de golire incompletă a vezicii. Pe lângă aceste simptome obstructive, pot să apară și cele iritative: nevoia de a urina frecvent și urgent, urinarea frecventă în timpul nopții (la una, două ore), scurgerea unor picături de urină înainte de a se ajunge la baie (pseudoincontinență).


De reținut: incapacitatea de a urina este o urgență medicală și necesită control medical imediat! La fel, apariția sângelui în urină, durerea sau senzația de arsură la urinare se încadrează la simptomele care vă trimit la medic fără amânare.

Examinarea fizică presupune efectuarea unui tușeu rectal digital: pacientul va sta aplecat sau întins pe o parte, cu picioarele la piept, în timp ce medicul introduce un deget în rect, pentru a verifica mărimea, forma și consistența glandei prostatice.

Pentru determinarea PSA, este indicat ca pacientul să nu ejaculeze cu două zile înainte de a face analizele de sânge. Ejacularea poate crește nivelul PSA pentru 24-48 de ore. Un nivel crescut de PSA poate indica atât o prostată mărită, cât și inflamarea prostatei (prostatită). În funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda și alte investigații: analiza reziduului de urină, analiza fluxului de urină, citoscopie, ecografie transrectală, biopsie de prostată.

La Ovidius Clinical Hospital intervențiile chirurgicale sunt sigure și pot fi minim invazive:
OPERAȚIA DE PROSTATĂ MINIM INVAZIVĂ

Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de mărimea prostatei, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Există numeroase variante de tratament, de la administrarea de medicamente, la proceduri minim invazive sau intervenții chirurgicale. Uneori, adenomul de prostată nu necesită tratament medical, iar urologul va recomanda monitorizarea simptomelor și controale regulate.

La OCH, medicii noștri urologi oferă experiență, tehnologie și empatie pentru fiecare pacient.


Nu ezitați să vă faceți o programare la OCH în cazul în care aveți una dintre simptomele descrise mai sus. Depistată la timp, afecțiunea poate fi tratată mult mai simplu și fără complicații pentru pacient. 

Renumele în urologie se obține prin performanță