close

OCH rămâne cel mai sigur spital din regiunea de sud-est a României

2020-07-13

Interviu cu Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală


Criza sanitară prin care trece întreaga omenire a pus la grea încercare pe toată lumea, dar mai ales unitățile medicale. În aceste vremuri deosebite, este nevoie de specialiști care să poată acționa în avantajul pacientului, indiferent care ar fi nevoile sale. Ovidius Clinical Hospital este spitalul privat din Constanța care a avut activitate și în starea de urgență, dar și după, punând la dispoziția pacienților săi soluții medicale sigure și eficiente.
Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală și directorul medical OCH, povestește într-un interviu amplu despre măsurile pe care le-a luat unitatea pe care o conduce pentru ca pacienții săi să nu fie supuși nicio secundă vreunui risc în fața pandemiei SARS-CoV-2.

Reporter: Cum a trecut OCH prin starea de urgență?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Suntem și am fost mereu exigenți în tot ceea ce privește siguranța pacientului și a actului medical. Am adoptat toate măsurile impuse prin ordonanțele de urgență date de stat și spitalul s-a aliniat la standardele impuse imediat. O mare parte din noile reglementări impuse de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică erau deja implementate încă de la deschiderea spitalului. Menționez doar câteva dintre aceste măsuri: circuitele interne pentru pacienți, distanța dintre paturi în saloanele din secțiile de internare continuă și de zi, dotarea cu echipamente imagistice de înaltă performanță care pot depista 97% dintre pacienții cu manifestări pulmonare virale. Noi ne mândrim cu faptul că suntem un spital european. Încă din faza de concept, spitalul a fost gândit și proiectat ca întreaga construcție să respecte toate cerințele epidemiologice impuse la nivel european.

Reporter: Cum a decurs activitatea zilnică în acea perioadă?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Pe perioada stării de urgență au fost internați doar pacienții care reprezentau, cu adevărat, urgențe medicale, pacienții ale căror afecțiuni au putut fi temporizate din punct de vedere al internării, au fost reprogramați. Bineînțeles, în acea perioadă, am redus substanțial activitatea din ambulatoriu. Pacienții care aveau deja programări in ambulatoriul spitalului în acea perioadă fie au fost reprogramați, fie au putut apela la varianta unui consult online, deoarece am dezvoltat rapid și Clinica OCH Online, o platformă dedicată care să le fie de folos pacienților în această perioadă cu multe restricții de apropiere socială. Nevoile de tratare a sănătății nu se schimbă, indiferent de ce alte situații survin, și am dorit să le fim aproape și de folos pacienților noștri prin toate mijloacele.

Reporter: Cu ce fel de cazuri s-a întâlnit în mod special Ovidius Clinical Hospital în starea de urgență?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Pe parcursul stării de urgență, toți pacienții care au fost internați pe secțiile spitalului au reprezentat urgențe și fiecare dintre aceștia au necesitat intervenții chirurgicale sau tratamente medicale fără de care starea lor generală s-ar fi degradat rapid, în unele cazuri poate chiar ireversibil. Pe lângă urgențele chirurgicale și medicale, și pacienții aflați în curs de tratament oncologic și-au continuat curele de chimioterapie, fără întrerupere. Având în vedere contextul epidemiologic pe care l-am traversat (și cu care încă ne confruntăm), pacienții care au reprezentat urgențe au preferat să vină către OCH pentru o siguranță sporită și pentru a beneficia de servicii medicale de o înaltă calitate.

Reporter: Dotările spitalului s-au înmulțit în această perioadă?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Ne-am dorit să facem chiar mai mult decât impun autoritățile așa că am făcut achiziții noi, care să sporească și mai mult condițiile de siguranță de la noi. Încă de la sfârșitul lunii ianuarie spitalul a achiziționat un număr mai mare de echipamente de protecție (măști, combinezoane, mănuși, halate) dezinfectanți și materiale antiseptice, astfel încât, la declararea pandemiei, din acest punct de vedere, stocurile spitalului puteau asigura funcționarea, la capacitate maximă, fără sincope, pentru o perioadă de 3 luni. Am achiziționat în număr mare lampi UV, purificatoare și sterilizatoare de aer, covoare cu soluții dezinfectante pentru toate intrările precum și termoscanere pentru măsurarea temperaturii corporale a tuturor persoanelor care intră în spital: pacienți, aparținătorii cazurilor deosebite, personalul spitalului. Dar s-au luat și măsuri speciale. S-a înlesnit posibilitatea lucrului de acasă pentru a nu aglomera spațiile de birouri. S-au stabilit ore diferite de intrare și ieșire din tură a personalului astfel încât schimburile în vestiare să se facă pe rând, cu dezinfectarea băncuțelor și locurilor ce pot fi atinse după fiecare schimb, am urmărit foarte atent ca întregul personal medical și nemedical al spitalului să poarte corect echipamentul de protecție impus de noile condiții epidemiologice. Iar pentru ca pacienții să știe care sunt procedurile și schimbările din spital, am inițiat o campanie extinsă de informare atât în locații, cât și în media, pe site-ul propriu și în rețele de socializare.

Reporter: Cum funcționează acum spitalul?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Spitalul funcționează în parametrii normali, la capacitate maximă, cu toate cadrele medicale prezente, apte și dornice de a oferi servicii medicale de înaltă calitate, cu păstrarea în continuare a măsurilor luate în timpul stărilor de urgență si de alertă, privind triajul de la intrare, respectarea distanțării sociale, interzicerea aparținătorilor și a vizitelor în secțiile de internare continuă și în ambulatoriu, cu excepții doar pentru cazurile deosebite. Măsurile pe care le-am implementat, deși la prima vedere par restrictive, au fost foarte bine primite de către pacienți și aparținătorii acestora, și tot mai multe persoane ne aleg pentru serviciile medicale de care au nevoie.

Reporter: Cum este pregătit spitalul în cazul în care lucrurile se înrăutățesc din punct de vedere al evolutiei COVID 19?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Spitalul a achiziționat echipamentele de protecție necesare unui act medical de calitate în siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru medici și asistente. Avem în acest moment un stoc de materiale sanitare și de dezinfecție suficient de mare pentru o perioadă de criză, am implementat toate protocoalele de siguranță și întreg personalul a fost instruit să le respecte și să se protejeze, nu numai în incinta OCH cât și în afara acesteia, în timpul liber. În plus, avem secție de ATI dotată la cele mai înalte standarde pentru cel mai rău scenariu legat de pandemia provocată de COVID-19.

Reporter: Deci puteți spune cu încredere că spitalul este o soluție indiferent de situație?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Spitalul OCH este o soluție de primă intenție atât pentru pacienții cu afecțiuni chirurgicale, cât și pentru cei cu afecțiuni oncologice și non–chirurgicale, deoarece asigură un act medical de cea mai bună calitate în cele mai sigure condiții, chiar și în situația de față.
Toți pacienții care urmează să se interneze efectuează obligatoriu analiza RT-PCR și CT pulmonar nativ. Aerul pe care îl respiră toate persoanele aflate în locațiile noastre este sterilizat și purificat cu ajutorul centralelor de tratare a aerului cu filtre hepa în zonele critice (bloc operator, terapie intensivă, nucleu de sterilizare și încăperile anexe acestora) și prin utilizarea de lămpi UV, nebulizatoare, purificatoare și sterilizatoare de aer în toate celelalte incinte, inclusiv baza de tratament. Frecvența de dezinfecție a suprafețelor și zonelor medicale este foarte mare. Substanțele folosite pentru dezinfecție sunt de calitate iar adaptarea intervalului dintre consultații este creat pentru evitarea aglomerării și alocarea unui timp suficient pentru dezinfecții.
Mai multe detalii aici

Reporter: Au fost depistați pacienți cu COVID-19 la OCH?

Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu: Nu a fost internat nici un pacient depistat pozitiv cu COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deoarece, așa cum vă spuneam și mai devreme, toți pacienții care se internează în spitalul Ovidius Clinical Hospital sunt testați RT-PCR și investigați prin CT pulmonar nativ. Așadar, cei care au fost depistați pozitiv cu COVID 19 în urma investigațiilor RT-PCR sau CT pulmonar au fost îndrumați, conform protocolului, către unitățile desemnate pentru tratarea lor.

OCH rămâne cel mai sigur spital din regiunea de sud-est a României.