och-loader

OCH - destinația dumneavoastră sigură pentru îngrijirea față în față în contextul pandemiei de COVID-19

2020-05-14

Pentru siguranța serviciilor medicale față în față se impun anumite reguli conform ordinelor emise de Ministerul Sănătății și de Direcția de Sănătate Publică în contextul pandemiei de COVID-19.


Spitalul OCH este deschis 24/7 pentru urgențe chirurgicale și ortopedice și pentru servicii medicale.


Măsurile speciale pentru acordarea îngrijirilor medicale în contextul COVID-19.


1.Triajul

Pacienții care se prezintă la spital sau la policlinică trebuie să completeze triajul epidemiologic. Triajul implementat la spitalul OCH are patru etape și oferă siguranță maximă posibilă atât pacienților cât și personalului.

Cele patru etape sunt:
(1) telefonic - la programare, (2) la spital - semne, simptome, istoricul de contact, verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37,3°C;
(3) pentru pacienții care au semne sau simptome sugestive și pentru cei care se internează: CT-ul pulmonar și (4) analiza RT-PCR.

Recoltarea probelor pentru RT-PCR ( exsudatul faringian și nazal) se face conform procedurii privind prelevarea și transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și se trimit la Laboratorul Analize Medicale desemnat de reglementările DSP.
În cazul pacienților internați în zona tampon (zona de izolare până la sosirea probelor), care au rezultat pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2, medicul curant/de gardă sună la 112 și pacientul va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat managementului pacienților infectați COVID-19 conform reglementărilor legale în vigoare.
Persoanele prezentate și care în urma triajului nu au fost considerate cazuri suspecte, vor fi internate în secțiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între pacienți.
Pentru a evita timpii mari de așteptare asigurați-vă că v-ați programat înainte de a veni la spital și ați parcurs prima etapă a triajului – cea telefonică. De asemenea, pacienții se prezintă în unitatea sanitară doar cu mască de protecție pentru evitarea riscului epidemiologic.
Anunțați la intrare daca aveți nevoi speciale.


2. Măsuri pentru perioada de așteptare

La recepție sau pe holurile ambulatoriului de specialitate se menține distanța de siguranță de 2 metri față de celelalte persoane. Personalul spitalului va îndruma fiecare pacient către cabinetul sau departamentul unde are programare.
Dacă aveți diagnostic RT-PCR sau CT pozitiv pentru COVID-19 atunci așteptarea pentru transfer către spital desemnat pentru COVID-19 se va face în zona de izolare și personalul medical se va îngriji de dumneavoastră.
Testarea RT-PCR și CT este necesară și pentru toți pacienții care se internează la OCH.


3. Limitarea accesului terților

Accesul vizitatorilor și al aparținătorilor este limitat în următoarea perioadă pe secțiile spitalului. Comunicarea aparținătorilor cu pacienții internați se va face prin mijloace audio/video. 


4. Dezinfectarea mâinilor, a suprafețelor și a microaeroflorei

În toate locațiile Ovidius Clinical Hospital (spitalul OCH, Policlinica OCH Constanța și OCH Stomatologie), aerul respirat de către pacienți este necontaminat. Sterilizarea și purificarea acestuia fiind asigurată prin:
- utilizarea centralelor de tratare a aerului cu filtre hepa în zonele critice - bloc operator, terapie intensivă, nucleu de sterilizare și încăperile anexe acestora
- sterilizare cu lămpi UV, căldură uscată și filtre de cărbune activ în toate celelalte incinte.

În secțiile de spitalizare continuă și spitalizare de zi, atât la intrare cât și la ieșire, personalul medical și pacienții au obligația să utilizeze dezinfectanți pentru igienizarea mâinilor. De asemenea, a fost crescută frecvența de dezinfecție a suprafețelor și zonelor medicale. De două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie se face dezinfecția microaeroflorei sau a suprafețelor prin nebulizare cu substanțe biocide avizate. Se folosesc doar soluții conforme cu recomandările primite de la Direcția de Sănătate Publică, după un grafic orar bine stabilit și monitorizat.


5. Echipamentul de protecție suplimentar

Pacienții trebuie să poarte masca de protecție pe toată durata șederii în spital. Cabinetele, saloanele pentru internare și spatiile de tratament sunt dotate cu sisteme de sterilizare a aerului.
Personalul medical și nemedical aflat în contact cu pacienții este echipat corespunzător normelor pentru fiecare grad de intervenție.


Ovidius Clinical Hospital rămâne mereu alături de pacienții săi și va continua să implementeze toate măsurile recomandate la nivel național pentru siguranța maximă a lor și a personalului medical.

Programări și informații la 0241 480 400.