În ciuda faptului că sunt responsabile pentru cauzarea a 35% din decesele femeilor în fiecare an, bolile cardiovasculare (BCV) la femei rămân nestudiate, subrecunoscute, subdiagnosticate și subtratate, femeile fiind subreprezentate în studiile clinice (a arătat o comisie medicală – The Lancet, mai 2021 –alcătuită din 17 experți din 11 țări). Într-un top al primelor zece afecțiuni care cauzează deces femeilor din lumea întreagă, boala cardiacă ischemică e pe primul loc, urmată de accidentul vascular cerebral; cancerul de sân este abia pe locul opt, iar pe locul zece sunt bolile cardiace hipertensive.
Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă, în fapt, principala cauză de deces la nivel mondial, fiind estimate la 17,9 milioane de vieți omenești în fiecare an, iar femeile nu sunt exceptate de la această regulă, în ciuda părerii cvasi încetățenite că femeile au un risc mai scăzut pentru BCV, comparativ cu bărbații. Cercetările ultimelor decenii contrazic această părere, boala cardiacă ischemică (BCI) și hipertensiunea arterială (HTA) sunt printre cele mai frecvente boli, reprezentând cauzele principale de îmbolnăvire și mortalitate, atât la bărbați, cât și la femei.
Principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare la femei
Există anumiți factori de risc pentru dezvoltarea BCV care sunt specifici doar femeilor, precum menopauza timpurie sau complicațiile sarcinii; acești factori trebuie conștientizați și recunoscuți, în efortul de combatere a incidenței bolilor cardiovasculare la femei.
Alți factori care pot contribui la apariția BCV sunt sociali (de exemplu șomajul asociat cu depresia și anxietatea sau abuzul partenerului / violența domestică, ori sărăcia).
Dar principalul factor de risc care contribuie la apariția BCV în rândul femeilor (și implicit la deces) este tensiunea arterială ridicată (HTA), urmată de dislipidemie (alterarea metabolismului grăsimilor, modificarea colesterolului și trigliceridelor).
Ceilalți factori sunt:
• diabetul zaharat;
• fumatul;
• factorii genetici;
• obezitatea;
• sedentarismul;
• dietă nesănătoasă.
De precizat: tulburările inflamatorii sistemice și autoimune nu sunt factori de risc specifici sexului, dar femeile sunt afectate în mod disproporționat de aceste afecțiuni.
Recomandări pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la femei
Autorii comisiei Lancet și-au propus ambițiosul obiectiv de a reduce povara mondială a bolilor cardiovasculare la femei cu o treime până în 2030. În 2019, rata globală a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare la femei, standardizată pe vârstă, a fost estimată la 204 decese la 100.000 de persoane, se arată în raportul comisiei. Este nevoie de o mai bună informare și conștientizare în rândul populației feminine a factorilor de risc, dar și a măsurilor care duc la contracararea apariției bolilor cardiovasculare.
Medicii recomandă următoarele:
• evitarea fumatului, inclusiv la grupele de vârstă 15-35 de ani – acest obicei crește riscul de boli de inimă, dar și de cancer (mai ales cancer pulmonar). La femei, o arată datele statistice, fumatul dublează riscul pentru BCV, crește riscul pentru moarte subită de cauză cardiacă și pentru accidentul vascular cerebral; riscul pentru infarctul miocardic la femei este crescut chiar la un consum minimal (1-4 țigări/zi), în special la femeile tinere, chiar fără existența altor factori de risc. Femeile care fumează și au în același timp diabet zaharat, riscă un accident vascular cerebral sever în proporție de 84%.
• ținerea sub control a tensiunii arteriale (urmarea tratamentului medicamentos indicat, a unei diete hiposodice, mișcare). Conform ghidurilor americane și europene la zi, tensiunea arterială normală este sub 140/80 mmHg, dar peste 60% dintre femeile de peste 45 ani au valori tensionale peste 140/90 mmHg;
• menținerea valorilor normale ale glicemiei și colesterolului; un rol important aici îl au controalele periodice care pot depista deviații ale acestor valori și desigur, urmarea unui tratament medicamentos (dacă se impune) și a unui stil de viață echilibrat. Statistic, circa un sfert dintre femeile adulte nu au făcut un profilul lipidic (colesterol total, trigliceride, LDL-colesterol și HDL-colesterol) niciodată în viața lor, deși peste jumătate dintre femeile peste 55 ani au colesterol total peste 240 mg/dl; în plus, mai puțin de jumătate dintre femeile adulte cu factori de risc importanți pentru BCV nu respectă indicațiile medicale (stil de viață, dietă, tratament).
De reținut: sunt importante pentru o sănătate fizică și mentală și pentru păstrarea greutății normale următoarele aspecte: • activitatea fizică regulată și • o dietă cu mese bogate în legume și fructe, cereale integrale și proteine slabe care evită grăsimile saturate și limitează zahărul.
Dacă mai este nevoie de alte argumente în favoarea unui stil de viață care să combată riscul de BCV la femei, iată alte câteva date statistice:
– HDL-colesterol („colesterolul bun”) scăzut și trigliceridele crescute reprezintă factori de risc specifici pentru BCV, mai frecvent la femei față de bărbați;
– obezitatea, în special cea abdominală (de peste 88-90 cm măsurați la nivelul șoldurilor) se asociază cu risc crescut de BCV;
– riscul de recurență a infarctului miocardic la femeile diabetice este de trei ori mai mare față de femeile ne-diabetice;
– 63% dintre femei decedează subit, având o boală coronariană gravă, fără simptome severe.
Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate, faceți periodic screening-uri și evaluări medicale generale. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare centrată pe nevoi specifice.