La nivel global, cele mai multe decese din motive oncologice sunt provocate de cancerul de plămâni.
Acesta ia anual mai multe vieți decât cancerul de sân, de colon și de prostată la un loc, arată statisticile oficiale. La fiecare 30 de secunde, undeva pe glob, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar. Și în România, cancerul pulmonar este cea mai fecventă cauză de deces în rândul persoanelor afectate de cancer – un român moare în fiecare oră din cauza acestei afecțiuni.
Cancerul pulmonar reprezintă o creștere anormală a unor celule în plămân. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar au peste 65 de ani, iar principalul factor de risc în dezvoltarea acestui tip de cancer este fumatul (9 din 10 cazuri se înregistrează la fumători).
Screeningul de cancer bronhopulmonar salvează vieți
În fiecare an, la 1 august, este macată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar. Este ziua în care organizațiile de sănătate își propun să crească gradul de conștientizare, prevenție și sprijin pentru cei afectați de cancerul pulmonar.Progresele în medicină nu au ocolit acest tip de cancer, iar în țările dezvoltate, ratele mortalității prin cancer pulmonar au scăzut constant, datorită progreselor în tratament. Aceste rezultate pozitive sunt coroborate cu creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la pericolele fumatului. Politicile actuale de renunțare la fumat (inclusiv la fumatul pasiv) duc la un declin lent al cancerului pulmonar, dar, pentru a se reduce incidența acestuia în rândul populației este nevoie de conștientizarea importanței screeningului, recomandat în special fumătorilor sau foștilor fumători cu vârste între 50 și 80 de ani.
Bronhoscopia – metodă exploratorie și de tratament
Din păcate, de multe ori cancerul pulmonar este depistat tardiv, în stadii avansate, pacienții ignorând să se prezinte la doctor pentru semne și simptome precum:
– tuse sau schimbarea caracterului tusei (în special la „tusea fumătorului”);
– expectorație cu striuri de sânge sau chiar expectorație cu sânge;
– dureri toracice persistente;
– scădere în greutate;
– lipsa poftei de mâncare;
– răgușeală de apariție recentă sau care nu mai trece;
– lipsa de aer.
De reținut:
Unele studii din Statele Unite au demonstrat că efectuarea unei tomografii computerizate anual la persoanele cu risc de cancer pulmonar au scăzut cu 20% mortalitatea în rândul acestora, iar studii europene au arătat că un CT de screening anual a micșorat mortalitatea prin cancer bronhopulmonar la bărbați cu 24%, iar la femei cu 33%.
OCH – #AducemPerformanțaAcasă
Ovidius Clinical Hospital se alătură organizațiilor în sănătate care trag un semnal de alarmă asupra acestei maladii și îndeamnă la prevenție.Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.
La OCH, pacienții pot accesa un Departament de Imagistică echipat cu aparatură de ultimă generație și medici cu vastă experiență în dignosticarea cancerului. De asemenea, Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH este pregătit pentru a lupta cu orice formă de cancer, utilizând cele mai noi tehnologii, în echipă multidisciplinară completă.
Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.