Obezitatea poate avea multe semnificații diferite și nu există un plan unic pentru a o aborda. E bine să înțelegem cu toții rădăcinile complexe ale obezității, astfel încât să putem lua măsuri care să funcționeze pentru comunitățile noastre și pentru propriile noastre corpuri, spune îndemnul lansat de organizațiile mondiale care marchează ziua de 4 martie ca fiind Ziua Mondială a Obezității.
1,9 miliarde de oameni spun estimările bazate pe cifrele colectate la zi vor trăi afectați de obezitate în 2035, la nivel mondial. 4,32 trilioane de dolari este impactul economic global estimat al excesului de greutate și al obezității în 2035. 100% va fi, conform estimărilor, creșterea obezității infantile între 2020 și 2035. Se pare că 1 din 4 dintre noi o să trăiască cu obezitate până în 2035.
CE ESTE OBEZITATEA?
Organizația Mondială a Sănătății definește obezitatea ca fiind „o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate”. Este cel mai frecvent măsurată prin IMC, deși există și alte metode, cum ar fi raportul talie și înălțime.
OBEZITATEA ESTE O BOALĂ
Este cauzată de o varietate de factori, inclusiv biologia, sănătatea mintală, riscul genetic, mediul înconjurător, accesul la asistență medicală și accesul la alimente ultraprocesate.
OBEZITATEA ESTE UN FACTOR DE RISC
Persoanele care trăiesc cu obezitate prezintă un risc mai mare în fața altor boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
STIGMATIZAREA GREUTĂȚII ARE EFECTE NEGATIVE
Deseori, persoanele care trăiesc cu obezitate sunt în mod regulat învinuite pentru boala lor. Stigmatizarea greutății întărește presupunerile conform cărora obezitatea este doar responsabilitatea individuală a unei persoane. Aceasta poate dăuna bunăstării mentale și fizice și poate împiedica oamenii să solicite îngrijirile medicale necesare. Dar, confruntarea cu prejudecăți sistemice nu îi ajută pe oameni să adopte un stil de viață mai sănătos. De fapt, poate îngreuna acest lucru.
OBEZITATEA NU ESTE DOAR O CHESTIUNE DE GREUTATE
Greutatea este un indicator al obezității, dar tratarea obezității înseamnă îmbunătățirea sănătății generale de sănătate, nu doar pierderea în greutate.
OBEZITATEA INFANTILĂ POATE ȘI TREBUIE SĂ FIE PREVENITĂ ȘI TRATATĂ
Obezitatea infantilă aproape s-a dublat la fiecare 10 ani (la nivel mondial, în ultimele decenii). Aceasta poate afecta profund sănătatea fizică, bunăstarea socială și emoțională și stima de sine a copiilor. Este asociată cu performanțe școlare slabe și cu o calitate mai scăzută a vieții. Adesea, aceasta se prelungește până la vârsta adultă, astfel încât prevenirea și tratamentul sunt vitale pentru a opri creșterea globală a obezității. Este nevoie de educație pentru a sprijini o nutriție adecvată pentru copii.
„MĂNÂNCĂ MAI PUȚIN, MIȘCĂ-TE MAI MULT” NU REZOLVĂ PROBLEMA OBEZITĂȚII
„Mănâncă mai puțin, mișcă-te mai mult” implică faptul că pierderea în greutate ține doar de dietă și exerciții fizice, ignorând alți factori care determină obezitatea. Deși exercițiile fizice joacă un rol important în starea generală de sănătate și pot fi utilizate în contextul unor intervenții cuprinzătoare de gestionare a greutății și al unor strategii de prevenire, exercițiile fizice singure nu reprezintă un tratament eficient împotriva obezității.
INDIVIZII NU SUNT VINOVAȚI PENTRU OBEZITATEA LOR
Obezitatea este adesea determinată de forțe care nu pot fi controlate de o persoană. Factorii biologici și genetici îi expun pe unii dintre noi la un risc mai mare. Mediile noastre fizice și sociale au un impact asupra capacității noastre de a trăi o viață sănătoasă și ne expun la alimente nesănătoase. Prin urmare, obezitatea este rezultatul unor factori biologici, genetici și de mediu complecși.
OBEZITATEA NU MAI ESTE DOAR O BOALĂ A ȚĂRILOR BOGATE
Obezitatea crește acum cel mai rapid în țările cu venituri mici și mijlocii. Multe dintre acestea se ocupă simultan de supraponderabilitate/obezitate și de subnutriție. Obezitatea este deosebit de răspândită în special în comunitățile mai sărace și mai vulnerabile.
Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Sud-Estul României, cultivă performanța medicală în beneficiul pacientului. În cadrul OCH, obezitatea este abordată multidisciplinar.
Din primăvara anului 2017 Ovidius Clinical Hospital organizează periodic evenimente sub numele generic „Cursul pentru Tratarea Obezității”, cu participare gratuită, unde specialiștii spitalului, având experiență recunoscută în domeniul chirurgiei bariatrice, Dr. Gabriel Serac, Dr. Alina Vîncă și Dr. Mihai Hrițcu, le prezintă participanților soluții reale pentru reducerea excesului de greutate, le explică despre problemele și complicațiile medicale cauzate de obezitate și îi instruiesc să-și calculeze corect Indicele de Masă Corporală – IMC.
Pacienții obezi încep mai multe diete pentru slăbire, în general de înfometare, fără a reuși să piardă mai mult de 5-7% din excesul de greutate. Nu reușesc să facă sport deoarece obosesc foarte repede. Acest lucru îi descurajează, cu atât mai mult cu cât scăderea ponderală pe durata dietei începe să nu mai fie atât de evidentă. Frustrările acumulate îi fac să renunțe la dietă și organismul înfometat asimilează toate alimentele ingerate, iar greutatea devine mai mare decât cea de la începutul dietei.
Chirurgia bariatrică, practicată la OCH, denumită popular și „chirurgia obezității”, vine în sprijinul pacienților ce suferă de această maladie, oferind o soluție chirurgicală, în scopul reducerii greutății corporale. Prin chirurgie bariatrică, se practică o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice restrictive sau malabsorbtive care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% și vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate.
Pacienții se pot programa pentru consultații la telefon: 0241 480 400.
#AducemPerformanțaAcasă