close

CHIRURGIE ONCOLOGICĂ


Chirurgia oncologică este domeniul medicinei care se adresează patologiilor neoplazice.

Oncologia chirurgicală poate fi folosită pentru:

– diagnosticarea cancerului (biopsie);
– îndepărtarea unei tumori (chirurgie curativă) sau a unei porțiuni din cancer (chirurgie citoreductivă);
– determinarea localizării cancerului, dacă s-a răspândit și dacă afectează funcțiile altor organe (chirurgie de stadializare);
– îndepărtarea țesutului care ar putea deveni canceros (chirurgie preventivă);
– susținerea altor tipuri de tratament, cum ar fi instalarea unui port de perfuzie (chirurgie de susținere);
– restabilirea aspectului sau a funcției organismului (chirurgie reconstructivă);
– ameliorarea efectelor secundare (chirurgie paliativă).

Posibilitatea de a aborda chirurgical neoplasmul este dată de: tipul și localizarea cancerului, dimensiunea și stadiul tumorii, starea generală de sănătate a pacientului.

La OCH, echipa de medici chirurgi are o experiență vastă în lupta cu cancerul. Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă și ambulatoriu.


Cancerul genital


Cancerul genital este o afecțiune gravă, diagnosticarea precoce fiind deseori dificilă însă extrem de importantă. Investigațiile la timp înseamnă sănătate. Începând cu anul 2018, la Ovidius Clinical Hospital din Constanța, se desfășoară un amplu screening pentru depistarea cancerului pelvin. Cu trimitere de la medicul de familie, puteți accesa gratuit investigații care vă pot salva viața. Depistat în stadii incipiente, cancerul genital feminin poate fi operat laparoscopic. Astfel, recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă. În terapia cancerului genital feminin, durerea postoperatorie poate fi ținută sub control. Folosim procedee noi și inovative de management al durerii: dispozitive implantabile epidural pentru analgezie continuă și alcoolizări de plexuri nervoase.

Prof. Univ. Dr. Ion Așchie – opinii referitoare la cancerul genital la femeie

Anual, cancerul provoacă 8,2 milioane de decese la nivel mondial, iar România este pe primul loc în Europa ca rată a îmbolnăvirilor a cancerului de col uterin. Zilnic, sunt diagnosticate nouă femei cu cancer de col uterin, dintre care șase femei își pierd viața. Cancerul ovarian este a șaptea neoplazie feminină ca frecvență, unde doar 45% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian supraviețuiesc timp de cinci ani.

Detectarea precoce este esențială în tratarea cancerului de col uterin

Cancerul pelvin include: cancerul de col uterin, corp uterin, ovare, vagin și vulvă. Pentru a preveni această boală, este esențial un consult de specialitate, realizat periodic la medicul ginecolog.

Programul de screening de cancer pelvin organizat de către Ovidius Clinical Hospital se adresează tuturor femeilor din Constanța și din împrejurimi, cu scopul prevenției. 


Cancerul la sân


Centrul de excelență dedicat cancerului de sân OCH

Un diagnostic exact și precoce este primul pas în tratarea și vindecarea cancerului de sân. RMN-ul de sân și puncția echoghidată sunt două tipuri de investigații esențiale în evaluarea preoperatorie. Depistat în stadii incipiente, cancerul de sân poate fi operat conservativ. În astfel de situații, operația se limitează la zona tumorală afectată și la ganglionii axilari. Astfel, sânul poate fi conservat aproape în totalitate.

La Ovidius Clinical Hospital puteți beneficia de un pachet complet de diagnostic al tumorilor mamare. Acesta include și investigații imagistice de înaltă performanță, fiind realizat conform protocoalelor europene de diagnostic.

Diagnosticul de înaltă performanță în cancerul de sân


Pachetul conține:

• ecografie de sân;
• RMN de sân;
puncție biopsie de sân sub ghidaj ecografic și anestezie;
examen histopatologic și imunohistochimie din fragmentele recoltate prin puncție biopsie.


De asemenea, în pachet sunt incluse și:

• analize medicale;
• radiografie pulmonară;
• EKG
• consult oncologic;
• consult chirurgical;
• consult psihologic;
• consult medicină internă și integrativă;
• o noapte de spitalizare.

Mamografia - examenul preventiv care îți poate salva viața

Tratamentul cancerului de sân nu se termină odată cu ieșirea din sala de operații. Suntem alături de pacientele noastre cu suport psihologic și cu supraveghere permanentă, pe termen lung, prin investigații imagistice de înaltă performanță.


Cancerul de colon


Cancerul colorectal reprezintă o afecțiune malignă a intestinului gros (colon și rect). Apare de obicei la nivelul mucoasei, în 98% dintre cazuri fiind vorba despre adenocarcinoame. Afecțiunea reprezintă 15% din totalul cancerelor. Frecvența lor este crescută în țările occidentale, în ultimii doi ani devenind a doua cauză de deces prin cancer. Boala apare atât la bărbați, cât și la femei, raportul fiind de 1 la 3.

Primul pas în tratarea cu succes a cancerului de colon este un diagnostic exact și precoce.

Examenul colonoscopic cu magnificare și anestezie este esențial în diagnosticul timpuriu al cancerului de colon. Colonoscopia este metoda cea mai eficientă prin care medicii diagnostichează cancerul de colon, deoarece poate descoperi leziuni mici, asimptomatice, cu cancer la debut, care se pot rezolva prin excizie endoscopică, nefiind necesară o intervenție chirurgicală.

Colonoscopia trebuie efectuată la orice bolnav cu simptome ce pot sugera o tumoră de colon: rectoragii, constipație alternantă, constipație cu diaree, scădere ponderală marcată în timp scurt, anemie de cauză necunoscută sau tumoră palpabilă abdominală. Aceasta trebuie efectuată anual la cei cu polipoză colonică, eventual cu excizia polipilor. După vârsta de 50 de ani, se indică efectuarea colonoscopiei la 4-5 ani, iar la cei cu antecedente în familie, chiar și mai des.

Cancerul colorectal – cel mai adesea începe cu un polip, depistabil la colonoscopie


Tratamentul cancerului de colon nu se încheie odată cu ieșirea din sala de operații. Abordarea noastră presupune atât scheme de tratament oncologic individualizat, cât și cele mai noi medicamente citostatice. Cancerul de colon poate fi operat laparoscopic, dacă este depistat în stadii incipiente. Astfel, recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă.

La Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de toate dotările necesare pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal, tratamentul chirurgical de excepție al acestuia în timp util, îngrijire postoperatorie în condiții de maximă securitate, precum și de monitorizare oncologică.

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal



Cancerul de prostată


Pacienții diagnosticați în stadiu incipient de cancer de prostată se pot recupera prin intervenția de prostatectomie radicală.

Ovidius Clinical Hospital este singurul spital din regiunea de sud-est a țării care este pregătit pentru intervenția de prostatecomie radicală, care este o procedură chirurgicală complexă, ce presupune extirparea prostatei cu grăsimea din jurul ei, cu veziculele seminale, colul vezicii și ganglionii limfatici ce deservesc prostata.

În cadrul Spitalului OCH, acest tip de intervenție este realizată în mod frecvent de către echipa de urologie, ce tratează astfel chirurgical un număr semnificativ de pacienți în fază incipientă cu neoplasm al prostatei, care prezintă o evoluție favorabilă post-operatorie.

Prevenția este esențială în depistarea timpurie a cancerului de prostată, deoarece acest tip de cancer reprezintă a treia cea mai frecventă cauză de deces la bărbați.

Hiperplazia benignă a prostatei se poate preveni prin evaluarea periodică la medicul urolog și prin urmarea unui tratament prescris de către medicul specialist încă din fazele incipiente, precum și prin intervenții chirurgicale atunci când stadiul bolii este avansat.

Factorul cel mai important în apariția bolilor de prostată este chiar vârsta, mai exact bărbați peste 50 de ani, care trebuie să realizeze anual un consult urologic, o ecografie și un PSA (marker tumoral prostatic).

Simptomele pe care bărbații le resimt sunt:

• urinatul des ziua și, în special, în timpul nopții

• diminuarea jetului micțional

• durerea locală (care apare atunci când există complicații și litiaze în fazele avansate).


Tratamentul chirurgical este o opțiune medicală rezervată complicațiilor patologiei benigne a prostatei, ce se poate realiza prin tehnici endoscopice, transuretrale, minim invazive, cu care perspectivele de recuperare sunt excelente, pacienții având o evoluție favorabilă după intervențiile chirurgicale. Metodele chirurgicale moderne pentru tratamentul prostatei sunt realizate endoscopic, datorită pierderilor minime de sânge, a recuperării foarte rapide și a riscurilor diminuate de complicații.

Tratamentul chirurgical minim invaziv pentru tumorile de prostată

Tratamentul cancerului de prostată nu se încheie odată cu ieșirea din sala de operații. Abordarea noastră presupune atât scheme de tratament oncologic individualizat, cât și cele mai noi medicamente citostatice.


La Ovidius Clinical Hospital, pacientul cu cancer poate accesa comisia oncologică iar rezultatul este gata în 72 de ore


Pentru programări și informații suplimentare, vă rugăm să sunați la telefon 0241 480 400.