close

La OCH, biopsia tumorilor de sân se realizează fără durere, în condiții de maximă siguranță

2020-06-06

În cadrul OCH- Centrul de excelență dedicat cancerului de sân, beneficiezi de echipamente de ultimă generație, personal medical dedicat diagnosticului și tratamentului tumorilor mamare și condiții de maximă siguranță, în conformitate cu regulile de prevenție a răspândirii infectării cu noul virus SARS-CoV-2.

Una din etapele esențiale în diagnosticarea corectă a cancerului de sân este puncția – biopsie a tumorilor mamare. Prin această metodă se recoltează o mostră de țesut dintr-o zonă care este considerată suspectă clinic și/sau imagistic.

La OCH, biopsia se realizează sub ghidaj ecografic și analgo-sedare, sub atenta supraveghere a medicului anestezist. Astfel, procedura este complet nedureroasă.

De asemenea, trebuie sublinat că procedura se efectuează cu respectarea regulilor stricte de igienă, siguranța pacientului și a personalului medical fiind pe primul loc. Personalul medical este întotdeauna echipat corespunzător, își dezinfectează mâinile în mod frecvent cu soluții dezinfectante conforme cu recomandările primite de la Direcția de Sănătate Publică și păstrează distanța față de pacienți până la efectuarea manevrei medicale. Suprafețele atinse de pacienți sunt dezinfectate după fiecare pacient, aerul din încăpere și din întreg spitalul este sterilizat și purificat prin utilizarea centralelor de tratare a aerului cu filtre hepa în zonele critice - bloc operator, terapie intensivă, nucleu de sterilizare și încăperile anexe acestora, și prin sterilizare cu lămpi UV, căldură uscată și filtre de cărbune activ în toate celelalte incinte.

„Biopsia este o manevră simplă. Este suficientă o anestezie locală cu xilină. Durează aproximativ 30 de minute. Se folosește un dispozitiv special cu un ac steril. Există temeri în privința acesteia în rândul pacienților din România, credința populară e că orice biopsie, orice intervenție în zona tumorii mamare, împrastie cancerul în corp. În toată lumea se practică puncția- biopsie mamară, iar practica și știința ne-au arătat că nu există risc de diseminare prin această intervenție.”, explică Ș.L. Dr. Carmen Ciufu - medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital.

În cazul în care se descoperă adenopatii axilare, se vor biopsia și acestea, examenul microscopic al fragmentelor tisulare astfel obținute putând preciza invazia lor tumorală. La OCH, depistarea ganglionului santinelă se poate face cu ajutorul celui mai performant echipament dedicat acestei manevre, recent achiziționat de spital,unic în România, echipamentul Sentimag.

Biopsia confirmă diagnosticul de cancer mamar sau îl infirmă, fiind singura metodă capabilă să ofere aceste informații clar. Cancerul de sân diagnosticat corect și la timp poate fi vindecat printr-un tratament modern și eficient. De aceea în noul Centru de excelență OCH dedicat cancerului de sân a fost creat un concept special, adaptat ghidurilor europene în vigoare.

Cancerul de sân este diagnosticat și tratat în condiții de maximă siguranță în Centrul de excelență OCH ce îi este dedicat. Aici, și în toate unitățile Ovidius Clinical Hospital, au fost implementate toate măsurile recomandate la nivel național pentru siguranța maximă a pacienților și a personalului medical în contextul epidemiologic actual.


Astfel în cadrul Centrului, pacienții pot beneficia de:

- Prevenție cu Alprevia
- Diagnostic imagistic complet (Mamografie, Ecografie, Rezonanță magnetică, Computer tomografie)
- Puncție - biopsie a tumorilor de sân sub ghidaj ecografic și analgo-sedare
- Marcarea preterapeutică ecoghidată a tumorilor infraclinice de sân
- Diagnostic histopatologic și imunohistochimic
- Chirurgie minim invazivă - Ganglionul Santinelă cu Sentimag
- Terapii medicamentoase inovative
- Testare genetică prin Roche România
- Specialiști oncologi de TOP din Constanța și New York
- Consiliere psihologică pre și postoperatorie
- Recuperarea postoperatorie

Biopsia confirmă diagnosticul de cancer mamar sau îl infirmă, fiind singura metodă capabilă să ofere aceste informații clar.