Tratamentul sistemic al bolii oncologice include chimioterapie, imunoterapie, terapii țintite, hormonoterapie ce pot fi administrate singure sau în combinații pacientului oncologic.
Tratamentul este, de obicei, introdus în circulația sangvină, afectând astfel întregul organism, iar gestionarea efectelor secundare face parte din succesul terapiei. Eficienţa tratamentului depinde de modul corect de administrare, de un diagnostic precis și cât mai rapid al cancerului şi respectarea standardelor de îngrijire.
Terapiile sistemice au ca principale obiective:
-vindecarea cancerului, profilaxia cancerului,
-controlul dezvoltării și răspândirii cancerului,
-îmbunătățirea confortului și calității vieții pacientului cu cancer.
La OCH, secția de oncologie medicală oferă condiții deosebite și sigure, inclusiv în administrarea terapiilor sistemice. Boala oncologică este o afecțiune a întregii familii, a pacientului și a rudelor acestuia, iar OCH deține toate atuurile pentru a oferi servicii complete în lupta cu cancerul.
+ Chimioterapia este un tip de tratament al cancerului utilizat cu scopul de a distruge celulele canceroase ale tumorilor primare și ale leziunilor secundare (metastaze).
Medicamentele citostatice sau citotoxice se administrează pe cale orală, subcutanată, intramusculară sau intravenoasă și acționează pentru a stopa, pentru a încetini sau pentru a distruge creșterea celulelor tumorale maligne, celule care au o creștere anormală, haotică, și potențialul de a se răspândi în întregul organism.În același timp, citotoxicele acționează și asupra celulelor sănătoase cu creştere rapidă, cum ar fi cele sangvine (leucocite, trombocite, eritrocite), de la nivelul mucoaselor digestive, rădăcinii părului etc., provocând astfel o serie de reacţii adverse, în general reversibile după încheierea tratamentului.
În majoritatea cazurilor, chimioterapia este folosită ca metodă de tratament în combinație cu tratamentul chirurgical și cu cel radioterapic în abordarea cancerului.
+ Hormonoterapia
În anumite cancere, hormonii produși în mod normal de corp joacă un rol important în creșterea și răspândirea tumorii.
Terapia hormonală (terapie endocrină) este un tratament medicamentos care adaugă, blochează sau elimină hormoni din organism, încetinind sau oprind proliferarea celulelor tumorale.Unii hormoni încurajează dezvoltarea anumitor tipuri de cancere: de sân, de prostată, de ovare, uterin, de tiroidă, de glande suprarenale, neuroendocrine.
Terapiile hormonale modifică secreția de hormoni din corp, în diferite moduri:
– prin inhibarea producției de hormoni;
– prin blocarea legăturii dintre hormon și celulele canceroase;
– prin schimbarea modului în care hormonul respectiv acționează în organism.
În abordarea terapeutică oncologică, hormonoterapia poate fi folosită împreună cu radioterapia, chimioterapia sau chirurgia, dar poate fi utilizată și singură. Cel mai des, această terapie se folosește în cancer de sân și cancer de prostată, având rol bine definit, dar nivelurile hormonale pot controla mai multe tipuri de tumori în care se administrează și hormoni (cancer tiroidian, uterin, suprarenal, neuroendocrin).
+ Imunoterapia este o metodă de tratament care se mai numeşte şi terapie biologică și care utilizează propriul sistem imun al organismului în lupta cu afecţiunea malignă diagnosticată. Imunoterapia își propune să determine organismul afectat de cancer să identifice tumora ca pe un „corp străin” şi să o elimine prin mijloacele de apărare specifice.
Este o terapie personalizată care folosește mai mulți agenți terapeutici cu scopul de a îmbunătăți capacitatea sistemului de apărare al corpului în încercarea de a combate și distruge celulele canceroase. Această formă de abordare terapeutică nu oferă întotdeauna un răspuns clinic imediat, ci după o perioadă de timp (uneori de luni de zile), însă când se activează reacția imună este una consistentă și de durată, iar la pacienții în stadiu avansat de boală, de exemplu, duce în mod cert la creșterea calității vieții.Rămâne valabil mai ales faptul că în cancer abordarea tratamentului este personalizată pentru fiecare pacient în parte și echipa multidisciplinară este cea care alcătuiește planul de tratament, îl comunică pacientului și împreună cu acesta aleg cele mai potrivite variante, fie ele cele încetățenite, cele mai noi sau, de obicei, o combinație a acestora.