close

Specialități

Chirurgie bariatrică

Chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) este o specialitate desprinsă din chirurgia generală și se adresează tratamentului obezității. Aprecierea acestui exces se determină cu ajutorul unei formule de calcul care arată indicele de masă corporală (body mass index), prescurtat BMI. BMI se calculează după formula: BMI = G / înălțimea la pătrat, unde G este greutatea exprimată în kilograme, iar înălțimea este exprimată în metri. Click aici pentru a vă calcula Indicele de Masă Corporală. 


Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor:

  • Normal: 18,5-24,9 kg/m².
  • Supraponderal: 25-29,9 kg/m².
  • Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m².
  • Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m².
  • Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m².
  • Superobezitate ≥ 50 kg/m².  


Obezitatea este considerată morbidă atunci când depășește cu 100% greutatea ideală, când BMI ≥ 40kg/m². De obicei, la aceste valori, excesul de greutate are drept consecință și peste 30 de boli asociate. Dintre acestea, putem enumera:

  • diabetul zaharat tip 2;
  • hipertensiunea arterială;
  • afecțiuni vasculare coronariane și periferice;
  • apneea în somn, sindromul Pickwick;
  • suferințe articulare;
  • hernii abdominale;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • diferite tipuri de cancer (sân, uter, colon, pancreas).


Astfel, cu aceste probleme ce trebuie luate mai mult decât în serios, aspectul estetic devine cel mai puțin important, chiar dacă nici acesta nu trebuie neglijat.


În cadrul chirurgiei bariatrice, se practică o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice restrictive sau malabsorbtive care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% și vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate. De asemenea, riscul de deces în primii 5 ani scade de 10 ori față de persoanele afectate neoperate.


Indicațiile operației:

  • BMI ≥ 40 kg/m²;
  • BMI ≥ 35 kg/m² și boli asociate;
  • Diete și regimuri fără succes mai mult de un an;
  • Pacienți bine motivați, hotărâți să se supună intervenției;
  • Pacienți stabili emoțional, fără dependență de alcool sau alte toxice.

Intervenții chirurgicale folosite în chirurgia bariatrică la Ovidius Clinical Hospital

Gastrectomia longitudinală (gastric sleeve)

Cea mai utilizată metodă în acest moment în chirurgia bariatrică, este o intervenție care produce scăderea în greutate prin două mecanisme: restrictiv (îndepărtează o mare parte din stomac lăsând un rezervor de 80-120 ml) și hormonal (prin extirparea fundului gastric se reduce semnificativ secreția hormonului foamei, grelina).


Operația ”de micșorare a stomacului” se realizează miniminvaziv (laparoscopic) și constă în îndepărtarea marii curburi gastrice cu păstrarea antrului gastric și a micii curburi sub forma unui tub calibrat pe o sondă.

Tehnica aduce beneficiile chirurgiei laparoscopice, durere redusă, externare în primele 48 ore de la intervenție. Avantajul său constă în confortul oferit pacientului care prezintă senzația de sațietate rapid prin umplerea unui stomac de doar 100 ml, reducerea senzației de foame prin suprimarea secreției de grelina. De asemenea, nu modifică traseul alimentelor, nu exclude segmente digestive din circuit și pierderea excesului ponderal poate ajunge până la 100%. Tehnica are rezultate comparabile cu alte tehnici malabsorbtive în ceea ce privește vindecarea diabetului zaharat tip 2, a hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei și a apneei în timpul somnului.


Alte tipuri de intervenții sunt:

Inelul gastric ajustabil (gastric banding)

Este o tehnică restrictivă dezvoltată la începutul anilor 90 și constă în aplicarea laparoscopică a unui inel siliconic ajustabil în partea superioară a stomacului. Stomacul capătă aspectul de clepsidră cu o porțiune superioară de aproximativ 15 ml care comunică cu porțiunea inferioară printr-un tunel cu calibru ajustabil  în funcție de ritmul de scădere ponderală prin intermediul inelului. Are avantajul că nu secționează tubul digestiv și nu implică rezecții de segmente digestive, este reversibilă prin extragerea inelului însă are dezavantajul senzației de obstrucție postalimentară imediată,scăderea ponderală redusă față de alte tehnici (50% din excesul ponderal) și riscul reacției de respingere. 


Plicatura gastrică

Este o operație restrictivă derivată din gastrectomia longitudinală, care nu rezecă marea curbură a stomacului ci o înfundă prin crearea unor pliuri de-a lungul acesteia, suturate cu fire neresorbabile. Are ca dezavantaj calibrarea relativă a stomacului și persistența secreției crescute a hormonului foamei prin neîndepărtarea zonei secretoare.


By-passul gastric

Este o tehnică foarte la modă în SUA și Europa de Vest, care acționează prin dublu mecanism restrictiv și malabsorbtiv. Constă în crearea unui mic rezervor gastric de aproximativ 25 ml (mecanismul restrictiv) la care se anastomozează (suturează) o ansă intestinală sub forma literei Y, astfel încât alimentele se întâlnesc cu secrețiile digestive la o distanță variabilă de stomac în funcție de lungimea aleasă pentru intestinul ascensionat. Lungimea ansei ascensionate cât și a segmentului duodenojejunal se alege în funcție de BMI pacientului. Se consideră că este cea mai bună tehnică pentru corectarea diabetului tip 2 și a tulburărilor metabolice.


Diversia bilio-pancreatică

Este o operație în principal malabsorbtivă. Implică îndepărtarea unei porțiuni importante din stomac și conectarea celui restant cu ultima porțiune a intestinului subțire. Astfel alimentele nu intră în contact cu segmentul intestinal unde ar trebui să se facă absorbția principiilor alimentare. Este considerată cea mai agresivă din punct de vedere metabolic, pacienții având nevoie postoperator fără excepție de suplimente alimentare.


Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, conduce echipa care execută intervențiile de chirurgie bariatrică la Ovidius Clinical Hospital, formată din: Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală, Dr. Mihai Hrițcu, medic primar chirurgie generală, Dr. Stelian Ilie Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă, Dr. Paula Mihalache, medic specialist anestezie și terapie intensivă, Dr. Alina Molodovan, medic primar anestezie și terapie intensivă, și Dr. Roxana Buiuca, medic primar anestezie și terapie intensivă.


Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare continuă.




Servicii medicale

  • B

    By-passul gastric

  • D

    Diversia bilio-pancreatică

  • G

    Gastrectomia longitudinală (gastric sleeve)

  • I

    Inelul gastric ajustabil (gastric banding)

  • P

    Plicatura gastrică