Rezistența la antimicrobiene (RAM) este capacitatea microorganismelor (bacterii, viruși, ciuperci și paraziți) de a se modifica în timp și de a rezista efectelor medicamentelor care ar trebui să le distrugă sau să le oprească multiplicarea. Această rezistență reduce eficiența antibioticelor și a altor agenți antimicrobieni, făcând infecțiile mai greu de tratat.
Impactul rezistenței la antimicrobiene
Rezistența la antimicrobiene (RAM) este una dintre cele mai importante amenințări globale pentru sănătatea publică. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că AMR este direct responsabilă pentru 1,27 milioane de decese la nivel global (date din 2019) și a contribuit la 4,95 milioane de decese. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor raportează că rezistența la antimicrobiene conduce deja la 33.000 de decese în fiecare an în UE/SEE, survenite în principal din cauza infecțiilor dobândite în spitale și în alte unități medicale. Mai mult, 71% dintre cazurile de infecții bacteriene rezistente la antibiotice (inclusiv de ultimă generație), sunt infecții asociate asistenței medicale; se estimează că 50% dintre ele pot fi prevenite.La fiecare 100 de pacienți spitalizați, în țările în curs de dezvoltare, la un moment dat, 7 din 10 vor dezvolta cel puțin o infecție asociată asistenței medicale (IAAM). Prevalența IAAM este semnificativă, atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate, în unitățile ATI și în secțiile de neonatologie. În țările dezvoltate, cea mai frecvent întâlnită infecție asociată asistenței medicale este infecția urinară.
Principalul factor care duce la dezvoltarea agenților patogeni rezistenți la medicamente este utilizarea excesivă sau incorectă a antimicrobienelor la oameni, animale și plante.
RAM – problemă de sănătate publică
În perioada 18-24 noiembrie este marcată, la nivel global, Săptămâna mondială de conștientizare a RAM. Planul de acțiune global pentru abordarea acestei amenințări publice majore – creșterea rezistenței la antibiotice și alte medicamente antimicrobiene își propune încă de la început să crească gradul de conștientizare și înțelegere a RAM și pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului, al tuturor organismelor și organizațiilor interesate de sănătatea publică.Pe lângă creșterea mortalității, RAM duce și la:
• costuri economice mai ridicate – prin perioade mai lungi de spitalizare și tratamente mult mai complexe,
• limitarea opțiunilor de tratament;
• cauză de reinternare în spital.
De reținut:
Rezistența la antimicrobiene este un proces evolutiv, un răspuns de adaptare al bacteriilor, virușilor, fungilor și paraziților la expunerea excesivă la agenți antimicrobieni (antibiotice, antivirale, antifungice). Utilizarea frecventă a antibioticelor, de exemplu, favorizează eliminarea agenților patogeni sensibili, dar îi lasă în urmă pe cei care au mutații genetice (spontane) care le conferă rezistență. Odată ce apar aceste mutații, bacteriile supraviețuitoare se înmulțesc (și transmit totodată genele de rezistență altor bacterii), iar tulpinile rezistente devin predominante. Multe bacterii formează biofilme, structuri complexe care le oferă o protecție suplimentară față de agenții antimicrobieni.
În biofilme, bacteriile sunt mai greu de eradicat și au un mediu favorabil pentru dezvoltarea și schimbul de gene de rezistență. Agricultura intensivă, folosirea antimicrobienelor în creșterea animalelor, și chiar eliberarea acestora în mediu contribuie la creșterea rezistenței. Reziduurile de antimicrobiene pot ajunge în sol și apă, expunând bacteriile din mediu și facilitând astfel rezistența.
Conștientizarea Rezistenței la Antimicrobiene
Săptămâna care marchează Conștientizarea Rezistenței la Antimicrobiene atrage atenția asupra utilizării responsabile a antibioticelor și a combaterii RAM. Principalele mesaje pe care se concentrează comunicarea acestei perioade implică:– informarea populației despre utilizarea prudentă a antibioticelor și numai la prescripția unui medic;
– educarea profesioniștilor din sănătate pentru prescriere responsabilă și pentru consolidarea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor (datele OMS arată că 70% dintre cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost asociate asistenței medicale);
– consolidarea supravegherii și monitorizării RAM și a consumului de antimicrobiene;– promovarea igienei și a practicilor de prevenire a infecțiilor atât în rândul oamenilor obișnuiți, cât și în rândul specialiștilor din domeniul medical;
– încurajarea dezvoltării și cercetării, pentru inovarea și accesul la antimicrobiene și la alte mijloace medicale de contracarare a RAM.
De reținut:
Din 1980 nu s-a mai descoperit nicio clasă nouă de antibiotice, prin urmare, utilizarea adecvată a antimicrobienelor, precum și prevenirea și controlul infecțiilor la oameni și la animale sunt extrem de importante pentru păstrarea eficacității antibioticelor în cazurile când administrarea lor este necesară.
OCH – #AducemPerformanțaAcasă
Ovidius Clinical Hospital este o organizație conștientă de importanța ținerii sub control a acestui fenomen, rezistența la antimicrobiene și urmează protocoale foarte stricte, zilnice, de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiior asociate asistenței medicale.OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.