close

Colostomia

2024-09-24

Colostomia este o procedură chirurgicală, prin care se creează o deschidere (o stomă) în peretele abdominal, pentru intestinul gros. Astfel, se modifică traseul pe care îl străbat reziduurile alimentare prin intestine, colostomia permițând evacuarea materiilor fecale prin stomă într-o pungă colectoare fixată pe piele.


Chirurgie generală

Tipuri de colostomie

Colostomia (anus contra naturii) poate fi temporară sau permanentă, în funcție de particularitățile cazului.

O colostomie temporară permite colonului sau rectului să se vindece, după o intervenție chirurgicală sau în cazul unor boli intestinale severe; apoi, procesul este reversat. Colostoma permanentă are caracter definitiv și este necesară atunci când o parte semnificativă din rect sau din colon a fost îndepărtată, în urma unor patologii care nu mai permit restabilirea funcției normale a intestinului gros.


În funcție de secțiunea din colon unde se practică procedura, se pot întâlni următoarele tipuri de colostomie:

– colostomia colonului sigmoid (cel mai frecvent tip, în partea de jos a intestinului gros; această colostomie produce scaun mai solid și mai regulat decât alte tipuri de colostomii);

– colostomia colonului transvers (această colostomie este adesea temporară și are două deschideri, una pentru materiile fecale – de obicei moi – și cealaltă pentru mucusul produs de colon);

– colostomia colonului descendent (realizată pe partea stângă a colonului; produce scaun ferm);

– colostomia colonului ascendent (rar utilizată, pe partea dreaptă a colonului; doar o mică parte din colon mai rămâne funcțională, scaunul este lichid).

De reținut:

Funcția colonului este să absoarbă apa și sărurile; cu cât fecalele stau mai mult în colon, cu atât vor fi mai uscate. Materiile fecale care se formează în colonul descendent și ajung în stomă, determină o schimbare a pungii de colectare de 1-2 ori pe zi. Dacă stoma este situată mai sus în colon, atunci se colectează mai puține deșeuri, iar punga colectoare poate fi drenată.


Gastroenterologie - ERCP


Indicații pentru colostomie

Anusul contra naturii poate fi o opțiune de tratament în diverse cazuri:

• cancer de colon sau cancer de rect; alte tipuri de cancer (vaginal, de col);
• boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boala Chron);
• diverticulită complicată (cu perforație sau abces);
• leziuni (traumatice) ale colonului sau rectului;
• fistule perianale;
• obstrucție intestinală;
• adenomatoză familială (afecțiune precanceroasă);
• incontinență fecală.

Psihologie


Pregătirea și realizarea operației de colostomie

Dacă nu este o intervenție de urgență, atunci colostomia se pregătește specific, pacientul urmează dietă și întrerupe administrarea anumitor medicamente, conform indicațiilor medicului curant, efectuează o clismă. Preoperator, sunt indicate teste precum investigații imagistice, colonoscopie, teste de laborator și, dacă este necesar, suport psihologic.

Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală. Se poate folosi chirurgie deschisă sau laparoscopie (varianta preferată, care permite o recuperare mai rapidă și risc de complicații mai mic).


Există două tipuri principale de colostomie:

– în continuitate (de regulă tehnica este folosită pentru colostomia temporară și este ușor reversibilă); o buclă de colon este trasă printr-o gaură în abdomen, apoi este deschisă și fixată pe piele);

– terminală (capătul colonului este adus la suprafața peretelui abdominal și fixat pe piele).

Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală la OCH, relatează:

De cele mai multe ori intervențiile se efectuează în regim de urgență fiind o intervenție salvatoare pentru pacienții aflați în ocluzie sau subocluzie cronică, putând fi efectuată atât pe cale laparoscopică cât și pe cale deschisă.”


Perioada postoperatorie și recuperarea după colostomie

Pacientul rămâne spitalizat, sub supraveghere, 3-10 zile după intervenție. În ziua intervenției și ulterioară acesteia se administrează lichide clare, apoi din a doua zi postoperator se poate mânca normal. Materiile fecale se vor scurge în punga de colostomă, fiind mai lichide decât înainte de operație (dar consistența depinde și de suprafața de colon rămasă activă).

Stoma are culoare roz sau roșie și este umedă, iar în zilele imediat următoare colostomiei zona prezintă vânătăi și umflături, care dispar în câteva săptămâni.

Pacientul trebuie să învețe să gestioneze stoma, ceea ce presupune:

• schimbarea regulată a pungii colectoare (de obicei de 1-3 ori pe zi, când sacul e plin cam la jumătate);
• îngrijirea pielii (tegumentul peristomal) în jurul stomei (ca să prevină iritațiile și infecțiile);
• supravegherea dietei (pentru a evita alimentele care creează disconfort / blocaje).

După intervenția chirurgicală, de obicei, este recomandată activitate fizică ușoară, care ajută la recuperare.


De reținut:

Majoritatea persoanelor cu colostomă pot duce o viață normală și activă, iar specialiști în domeniul medical (gastroenterologi, chirurgi, recuperare și reabilitare fizică, psihologi, nutriționiști) pot fi consultați pentru a ajuta la îngrijirea și acceptarea acestui stil de viață.

Recuperare și reabilitare medicală la OCH


#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.