close

Preeclampsia

2024-09-24

Preeclampsia este o patologie multifactorială și multiorganică severă care poate apărea în sarcină, după 20 de săptămâni, și care este asociată cu hipertensiunea gestațională”, arată dr. Vlad Drăgoi, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital, supraspecializat în domeniul medicinei materno-fetale, care în articolul de mai jos detaliază acest subiect.



Cauzele și factorii de risc care duc la apariția preeclampsiei

Sunt mai multe teorii implicate în stabilirea cauzelor acestei complicații din sarcină: placentare, vasculare, imune, genetice. Cel mai adesea, factorul cauzal este reprezentat de o “alimentare” incorectă a placentei de către vasele de sânge materne.

Factorii de risc care pot contribui la apariția preeclampsiei sunt:

• antecedente familiale de preeclampsie;
• vârsta maternă;
• sarcina multiplă;
• obezitatea;
• afecțiuni materne preexistente, precum hipertensiunea arterială cronică, diabetul zaharat, boli autoimune sau renale.


Semne și simptome care indică preeclampsie

Cele mai des întâlnite manifestări care ar putea indica prezența preeclampsiei sunt:

– hipertensiunea arterială, respectiv o tensiune mai mare de 140/90 mmHg;
– prezența proteinelor în urină (proteinuria);
– edeme;
– cefalee;
– tulburări ale vederii;
– dureri abdominale sau subcostale;
– oligurie (o producție de urină mai mică de 400 ml în 24 de ore);
– dispnee.


Cum este diagnosticată preeclampsia

Preeclampsia poate fi diagnosticată prin măsurarea tensiunii arteriale, a prezenței de proteine în urină (proteinurie) și prin evaluarea numărului de trombocite din sânge, a creatininei serice și transaminazelor hepatice, prin prezența edemului pulmonar, apariția cefaleei care nu răspunde la tratament și care nu are o etiologie evidentă, ori apariția tulburărilor de vedere.

Complicații în preeclampsie

Preeclampsia poate să evolueze, ajungând de la forme severe, cu afectare multiorganică, până la apariția eclampsiei și/sau a sindromului HELLP.

Sindromul HELLP are în general un debut între 26-40 săptămâni de gestație, însă poate apărea oricând după 20 de săptămâni la pacientele cu valori tensionale ridicate și necontrolate terapeutic (la cca 4-12% dintre femeile cu preeclampsie), sau, uneori, după naștere. HELLP reprezintă:

• H (hemoliza – descompunerea globulelor roșii);
• EL (enzime hepatice crescute);
• LP (număr scăzut de trombocite).


În funcție de severitate și de vârsta gestațională la care debutează, preeclampsia poate avea drept consecințe:

– nașterea prematură,
– restricția de creștere intrauterină,
– moartea fetală in-utero.

Cum poate fi prevenită preeclampsia

Actualmente, singura metodă de prevenire a preeclampsiei, dovedită prin studii clinice, este administrarea de 150 mg de aspirină de la primul trimestru de sarcină la pacientele care au risc crescut de a dezvolta această patologie.

Pacientele pot preveni anumiți factori de risc, care pot duce la apariția preeclampsiei, adoptând un stil de viață sănătos, o alimentație adecvată, suplimentarea cu vitamine, evitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat.


Tratamentul și monitorizarea preeclampsiei

Pe lângă tratamentul hipertensiunii arteriale, care este adaptat în funcție de caz, pacientele cu forme severe de preeclampsie trebuie spitalizate, pentru a avea o monitorizare adecvată a tensiunii arteriale, proteinuriei, analizelor de sânge, cu evaluarea stării de bine a fătului prin efectuarea de examinări CTG și ecografice.

Singurul «tratament» al preeclampsiei este nașterea”, încheie dr. Drăgoi.

#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, ori pentru monitorizarea sarcinii și tratamentul preeclampsiei, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.