close

Hepatita C

2024-07-14

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, care cronicizează în majoritatea cazurilor, cauzată de virusul C. Se transmite prin contact cu sângele unei persoane infectate cu hepatita C, spre exemplu prin transfuzii de sânge sau când se utilizează la comun ace sau seringi, prin contact sexual sau la naștere, de la mamă la făt”, explică dr. Georgiana-Elena Bajdechi, medic specialist gastroenterolog în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Gastroenterologie - ERCP la OCH


Diferențe între hepatita A, hepatita B și hepatita C

Cele trei variante de hepatită au în primul rând, agenți infecțioși diferiți”, precizează dr. Bajdechi, „respectiv virusul hepatic A, virusul hepatic B și virusul hepatic C. Hepatita A este o boală acută, care se vindecă în câteva săptămâni și, în general, oferă imunitate, după vindecare, pe parcursul întregii vieți, pe când hepatita B și hepatita C cronicizează, de obicei, evoluând în timp spre ciroză hepatică și, posibil, spre cancer hepatic. Șansele de vindecare spontană în infecțiile cu virus B și C sunt mult mai scăzute”.

Semne și simptome de hepatită C

În faza inițială a infecției, pacienții nu au niciun simptom. Odată cu progresia bolii, pot să apară:

• oboseală;
• greață;
• disconfort abdominal;
• dureri articulare;
• dureri musculare;
• dificultăți de memorie;
• prurit.

Cancer hepatic sau cancerul de ficat


Diagnostic și tratament în hepatita C

Inițial, pentru diagnosticul hepatitei C, se dozează anticorpii anti-VHC. În cazul în care aceștia sunt pozitivi, se efectuează viremia VHC, pentru a face diferența între o infecție activă și una vindecată. Ulterior, se efectuează ecografie abdominală și teste pentru cuantificarea gradului de fibroză hepatică, precum Fibromax sau Fibroscan”, arată Dr. Bajdechi.

Tratamentul pentru hepatita C durează, de obicei, între 8 și 12 săptămâni. Există însă situații particulare, când boala este avansată și terapia poate ajunge până la 24 săptămâni. Efectele secundare ale acestui tratament sunt minime. Rareori pot să apară greață, cefalee sau erupții cutanate”, spune specialistul gastroenterolog OCH.

La momentul actual, nu există vaccin care să poată preveni infecția cu virusul Hepatitei C (VHC)”, mai spune dr. Bajdechi, care atrage atenția că „Hepatita C netratată va evolua în timp către ciroză hepatică și/sau cancer hepatocelular. De asemenea, pot să apară manifestări extrahepatice autoimune, precum purpură, vasculită sistemică sau fenomenul Raynaud”.

În plus, „există mai multe genotipuri ale acestui virus, distribuite în funcție de zona geografică. Din fericire, există variante de tratament care funcționează pentru orice genotip, astfel că nu se recomandă testarea lor în prealabil. Există tratamente pangenotipice, fără interferon, ce combină diferite antivirale cu acțiune directă, cu o rată de vindecare de peste 90%.


Prevenție și stil de viață pentru infecția cu hepatita C

Dr. Bajdechi recomandă, în cazul infecției cu virusul hepatitei C, „un stil de viață echilibrat, cu hidratare adecvată – minim 2 litri apă/zi –, hrană bogată în fructe și legume proaspete, antioxidanți și fibre, evitarea consumului de alcool și menținerea unei greutăți corespunzătoare. De asemenea, se recomandă efort fizic moderat – minim 150 minute/săptămână.

Pentru prevenția în infecția cu virusul hepatitei C, este indicată evitarea folosirii în comun a obiectelor de uz personal (în special lama de ras și periuța de dinți) și contactul sexual neprotejat.

#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită în infecția cu viriusul hepatitei C, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.