close

Laparoscopia – chirurgie minim invazivă

2024-07-08

Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă, utilizată pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor localizate în cavitatea abdominală și cea pelvină.

În chirurgia laparoscopică, medicul chirurg folosește instrumente endoscopice (trocare) pe care le introduce în abdomen / pelvis prin câteva incizii de mici dimensiuni (2-3 incizii de 5-10 mm, în funcție de complexitatea intervenției). Chirurgul poate vizualiza câmpul operator cu ajutorul laparoscopului, un instrument subțire (tub optic), prevăzut cu sursă de lumină, lentile și cameră video care furnizează imagini mărite, de calitate înaltă, ce se pot observa pe un monitor special. Prin celelalte trocare sunt introduse instrumente chirurgicale (pense, aplicatoare de clipuri, dispozitive de sigilare vasculară, foarfeci etc.) adaptate pentru o manipulare fină și precisă”, relatează dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală cu competență în tehnici laparoscopice avansate.

Chirurgie generală la OCH


Indicații pentru laparoscopie

Laparoscopia este utilizată azi în mod frecvent în scop diagnostic și terapeutic:

– explorarea cavității abdominale în dureri abdominale inexplicabile;
– patologii abdominale (calculi biliari, litiază biliară, colecistită, apendicită, boală de reflux gastroesofagian; hernie hiatală; afecțiuni ale stomacului, intestinului subțire, colonului sau rectului, afecțiuni hepatice)
– defecte ale peretelui abdominal (hernii inghinale, ombilicale, eventrații);
– chirurgie ginecologică (chisturi ovariene, histerectomii, sterilizare tubară, aderențe pelvine, sarcină ectopică, infertilitate);
– chirurgie bariatrică (proceduri de tratare a obezității);
– proceduri urologice (nefrectomii, pieloplastii, varicocel etc.).
– biopsii / stadializarea cancerului / determinarea existenței unor metastaze la nivel abdominal;
– evaluarea și îndepărtarea unor tumori / organe;


Pregătirea pentru laparoscopie

Înainte de laparoscopie, medicul va face informarea pacienților în legătură cu modul de realizare, rezultate, avantaje și riscuri ale intervenției. Pacienții, la rândul lor, vor informa medicul asupra medicației curente, eventuale alergii, sarcină.

Pentru laparoscopia programată, pacienții vor efectua o serie de investigații de laborator, EKG, radiografie de torace, investigații abdominale imagistice și nu în ultimul rând consulturi interdisciplinare pentru patologia asociată. Cu 12 ore înainte de intervenție, pacienții vor avea restricție alimentară și lichidiană fiind pregatiți pentru intervenție prin alimentație parenterală”, detaliază dr. Vîncă.

Chirurgie bariatrică la OCH


Posibile riscuri asociate cu laparoscopia

Dr. Alina Vîncă, având o experiență vastă în domeniul chirurgiei generale pe cale laparoscopică spune:

Laparoscopia presupune abilități și experiență avansată din partea chirurgului. Tehnica presupune daune minime la nivelul țesuturilor, este mult mai sigură decât intervenția deschisă (laparotomia). Există însă un risc scăzut de sângerare sau de lezare a unor organe interne / vase de sânge sau riscuri legate de anestezia generală. Unele cazuri începute laparoscopic pot să impună conversia înspre chirurgia deschisă”.


De reținut:

Riscurile pot să fie mai crescute în cazul persoanelor obeze, a fumătorilor, a celor cu boli asociate (diabet, afecțiuni cardiace, boli imunodepresive).

Avantajele chirurgiei laparoscopice

Chirurgia minim invazivă permite o acuratețe crescută a intervenției, prezervarea țesuturilor și structurilor anatomice.

Pentru pacient, laparoscopia înseamnă:

• traumatism redus pentru organism (incizii mici, care reduc trauma peretelui abdominal);
• recuperare rapidă a organismului;
• sângerare minimă;
• risc de infecții postoperatorii redus;
• durere postoperatorie mult mai mică;
• complicații minime;
• avantaj estetic (prin evitarea tăieturilor de mari dimensiuni);
• spitalizare de numai 24 de ore (majoritatea procedurilor laparoscopice permit externarea rapidă);
• reluarea activităților obișnuite în timp foarte scurt.

Chirurgie oncologică la OCH

#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară.

La Ovidius Clinical Hospital, intervențiile chirurgicale minim invazive se realizează de către medici cu înaltă expertiză, în condiții de siguranță și confort crescute. 

Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța. Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.