close

Evaluarea traumatologică în contextul accidentelor rutiere – ghid complet

2024-01-18

Accidentele rutiere pot avea consecințe serioase asupra sănătății și integrității corporale, iar procesul de evaluare a leziunilor traumatice este esențial pentru a asigura despăgubirea corespunzătoare a victimelor. Pentru o mai bună înțelegere a ceea ce este punctajul traumatologic, semnificația evaluării traumatologice în medicina legală, procedurile implicate și importanța acestui proces în acordarea despăgubirilor, ne-a răspuns la întrebări dr. Mihaela Lavinia Mihai, medic specialist legist, care activează în cadrul Policlinicii OCH Constanța.

Medicină legală la Policlinica OCH Constanța


Ce înseamnă „punctaj traumatologic” în contextul medicinei legale?

Evaluarea punctajului traumatologic nu intră în sfera de activitate directă a medicinei legale. Calculul punctajului traumatologic este legiferat în ordinul nr. 880 bis/7.IX.2022 în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, în urma producerii accidentelor de vehicule și tramvaie.


Care este scopul evaluării traumatologice în cadrul procedurilor legale?

Persoana care a fost victimă în cadrul unui eveniment de trafic rutier și prezintă leziuni traumatice produse în urma acestui eveniment poate solicita acest punctaj traumatologic, pentru evaluarea gravității leziunilor traumatice, în vederea despăgubirii corespunzătoare de către firmele de asigurări.


Cum se efectuează procesul de evaluare a traumatismelor într-un caz dat?

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic, printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și se identifică aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule. În cadrul examinării clinice, se notează și descriu toate leziunile traumatice identificate – de exemplu, de la echimoze, excoriații etc. până la leziuni traumatice complexe, eventual suprapuse pe patologie preexistente (fractura pe os patologic) –, se diferențiază leziunile traumatice sau consecințele acestora de patologii anterioare.

Ortopedie – traumatologie – artroscopie la Ovidius Clinical Hospital


Câte puncte se obțin pentru anumite boli / suferințe?

Punctajul diferă în funcție de fiecare leziune traumatică, de apariția unei complicații posttraumatice și/sau a unor consecințe posttraumatice. Acestea sunt evaluate printr-un punctaj traumatologic conform unui barem orientativ prevăzut în actul normativ. Punctajul final reprezintă suma punctelor acordate fiecărei leziuni traumatizate.


Ce tipuri de dovezi sau documente sunt considerate esențiale în procesul de evaluare?

În primul rând, prezentarea cât mai timpurie a pacientului pentru obiectivarea leziunilor traumatice. În cazul în care pacientul a fost internat și nu s-a putut prezenta la scurt timp după producerea evenimentului, va fi necesară documentația medicală din timpul spitalizării (FO), sau de fișa UPU, sau de oricare alte documente medicale ce au legătură cu evenimentul rutier (de exemplu consulturi medicale: ortopedie, neurologie etc.).


Care sunt categoriile principale de leziuni traumatice luate în considerare în acordarea punctajului traumatologic?

Toate leziunile traumatice produse în cadrul unui eveniment de trafic rutier obiectivate la examenul clinic și paraclinic. De exemplu: leziuni traumatice primare (echimoze, excoriații, plăgi, hematoame etc.), leziuni osteo-articulare (luxații, fracturi etc.), leziuni viscerale (dilacerări organe interne etc.), altele.

Rezonanță magnetică performantă la Ovidius Clinical Hospital


Cum se gestionează și evaluează situațiile în care există mai multe tipuri de traumatisme sau leziuni simultane?

Se identifică leziunile traumatice produse în cadrul accidentului rutier, se diferențiază de eventuale patologii preexistente, urmând a fi evaluate conform baremului.


Cum se abordează situațiile în care există discrepanțe între informațiile furnizate de diferite surse sau între rapoartele medicale?

Ne confruntăm de multe ori cu diferențe între diagnosticele stabilite de diferiți medici. În aceste situații, solicităm pacientului sau asigurătorului (în funcție de cine cere expertiza de evaluare) completarea documentației sau efectuarea unor examinări suplimentare, cu scopul de a verifica și completa diagnosticul. Solicitarea se face cu consimțământul explicit al pacientului.

Neurochirurgie la Spitalul OCH


Cum se gestionează cazurile în care există contestații sau întrebări cu privire la rezultatele evaluării?

Atunci când asigurătorul contestă veridicitatea raportului de evaluare, pacienții sunt îndrumați să meargă mai departe în instanța civilă sau, după caz, să accepte propunerea făcută de către aceștia.


Cum evoluează domeniul traumatologiei? Ce aduce schimbări care să influențeze punctajul traumatologic?

Este un domeniu în dinamică, ce poate beneficia de îmbunătățiri ale metodelor de investigație care să ajute medicul expert evaluator în aprecierea cât mai obiectivă a leziunilor traumatice și a urmărilor acestora.

Medicină internă la Ovidius Clinical Hospital


Consultă un specialist

În cazul în care aveți nevoie de evaluare și expertiză traumatologică, consultați cu încredere specialistul OCH, dr. Mihaela Lavinia Mihai, medic specialist legist.  

Pentru programare, apelați 0241480400.

Policlinica OCH Constanța este un centru medical modern, care oferă o gamă largă de specialități, medicale și chirurgicale, deservite de profesioniști experimentați. Policlinica OCH Constanța este parte din Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare și modern spital privat multidisciplinar din Sud-Estul României, unde pacienții au parte de diagnostic prompt, aparatură de top și medici cu experiență națională și internațională.