close

Ateroscleroza carotidiană sau boala arterelor carotide

2023-08-17

Boala arterelor carotide apare atunci când depozitele de grăsime (plăci) înfundă vasele sangvine care duc sângele la creier (arterele carotide, situate de ambele părți ale gâtului). Boala arterelor carotide se dezvoltă lent.

Primul semn al acestei afecțiuni poate fi un accident vascular cerebral (o urgență medicală care apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă sau redusă serios, iar celulele creierului încep să moară) sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT – o lipsă temporară a fluxului de sânge către creier).

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH

De reținut: o treime dintre pacienții care trec printr-un AIT vor suferi și un AVC! În România, cel mai frecvent mod de a descoperi boala arterelor carotide este în urma unui atac vascular cerebal. Analizele de după producerea AVC vor evidenția îngustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor carotide.

Accidentul vascular cerebral – o urgență medicală

În stadiile incipiente, boala arterelor carotide nu prea produce semne sau simptome. Afecțiunea poate trece neobservată, până când este suficient de gravă pentru a priva creierul de sânge, provocând un AVC sau un AIT. Totuși, sângele care curge printr-o arteră îngustată produce un anumit sunet, care poate fi depistat de medic, cu ajutorul stetoscopului și confirmat cu ajutorul unui test imagistic al arterelor carotide.

Dislipidemiile - pericolul grăsimilor din sânge


Principala cauză în boala arterelor carotide

Boala arterelor carotide este cauzată de acumularea de plăci în arterele care furnizează sânge în creier. Plăcile ateromatoase sunt aglomerări de colesterol, calciu, țesut fibros și alte resturi celulare care se dezvoltă treptat în artere, ducând la pierderea elasticității vaselor care devin astfel mai puțin eficiente în pomparea sângelui. Arterele carotide înfundate au dificultăți în furnizarea oxigenului și a nutrienților către structurile vitale ale creierului, responsabile pentru buna funcționare a organismului. În cele din urmă, bucățile de depozite de grăsimi se pot rupe și pot intra în sânge, blocând o arteră din creier (putând duce la AVC sau AIT).

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare


Ce anume crește riscul de boala arterelor carotide

Factorii care cresc riscul de boală carotidă includ:

– Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea);
– Fumatul;
– Diabetul;
– Niveluri ridicate de grăsimi din sânge (colesterol și trigliceride mărite);
– Antecedente în familie de ateroscleroză sau boală coronariană;
– Vârstă (și femei, și bărbați peste 75 de ani, dar bărbații sunt în grupă de risc și înainte de această limită de vârstă);
– Obezitatea;
– Apneea în somn;
– Sedentarismul.

De ce este importantă o inimă sănătoasă în tratamentul cancerului


Diagnosticarea în boala arterelor carotide

Pentru diagnostic, medicul cardiolog va face anamneza pacientului, însoțită de examen clinic și de o serie de investigații: ecografie Doppler de artere carotide, CT/RMN de carotide, angiografie coronariană. Dacă stenoza e de 50% pentru pacienții simptomatici sau de 60% ori mai mare pentru pacienții asimptomatici, indicația terapeutică este chirurgicală. Dacă artera carotidă este stenozată sub 60% și nu a cauzat simptome, atunci indicația terapeutică, de regulă, este medicamentoasă și implică totodată schimbarea stilului de viață: renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, reducerea greutății corporale, normalizarea valorilor colesterolului și tensiunii arteriale, mișcare zilnică, controlul bolilor cronice.

Ecografia Doppler – metodă de investigație cardiovasculară


Angioplastia coronariană – tratament în boala arterelor carotidiene

Operația de îndepărtare a plăcii carotidiene poartă numele de endarterectomie carotidiană; se efectuează sub anestezie generală sau locală.

Angioplastia carotidiană sau stentarea se efectuează cu pacientul sedat; medicul va plasa un dispozitiv de protecție dincolo de stenoză, apoi va poziționa stentul (care menține artera deschisă). Pacientul va trebui să stea relativ nemișcat timp de câteva ore; va fi externat după 24-48 de ore de la procedură.
Scopul tratării în boala arterelor carotide este prevenirea accidentului vascular cerebral.

Progamați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Boala arterelor carotide poate duce la atac vascular cerebral. De aceea este indicat un stil de viață sănătos și abordarea din timp a problemelor medicale apărute. Pentru a accesa serviciile medicale și chirurgicale ale OCH Constanța, sunați la telefon 0241480400.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă