close

Cardioversia electrică – procedura de corectare a aritmiilor

2023-08-17

Cardioversia este o procedură medicală utilizată pentru a converti un ritm anormal al inimii la un ritm normal. Această procedură este utilizată atunci când inima bate foarte repede sau neregulat (aritmie). În cazul cardioversiei electrice, se administrează șocuri electrice inimii, pentru refacerea unui ritm normal. Este diferită de cardioversia chimică, în care se folosesc medicamente în încercarea de a se restabili un ritm normal.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH


În mod normal, un grup special de celule începe semnalul electric pentru a porni bătăile inimii. Aceste celule se află în nodul sinoatrial, situat în atriul drept, camera superioară dreaptă a inimii. Semnalul se deplasează rapid în josul sistemului de conducere al inimii în drum spre ventricule (cele două camere inferioare ale inimii). Pe măsură ce călătorește, semnalul declanșează contracția părților din apropiere ale inimii. Acest model organizat ajută inima să se contracte în mod coordonat.

Investigații și tratamente medicale, cu bilet de trimitere către specialitatea Cardiologie la OCH

Diferite probleme pot perturba această cale de semnalizare și pot duce la ritmuri cardiace anormale. Inima ar putea să bată foarte repede, fără a-i lăsa suficient timp să se umple de sânge între bătăi. Acest lucru poate împiedica inima să pompeze suficient sânge în organism. Aritmiile cresc riscul de accident vascular cerebral, atac de cord sau chiar de moarte subită. Cardioversia perturbă semnalizarea anormală și permite inimii să se reseteze și să reia un ritm normal.

De reținut: cardioversia nu este același lucru cu defibrilarea. Ambele proceduri utilizează șocuri pentru a reseta inima, însă cardioversia este sincronizată cu ciclul cardiac, în timp ce defibrilarea aplică șoc electric asincron aplicat în fibrilația ventriculară (o urgență majoră, cu risc de mortalitate crescut).

Monitorizare Holter EKG sau electrocardiograma ambulatorie

Cardioversia electrică este indicată atunci când cardioversia chimică nu (mai) dă rezultat sau când aritmia produce decompensarea pacientului. Cardioversia electrică poate corecta un ritm cardiac cu frecvență foarte mare (tahicardie) sau un ritm cardiac foarte neregulat (fibrilație). Cele mai frecvente aritmii pentru care este recomandată această procedură sunt fibrilația atrială și flutterul atrial, în cadrul cărora semnalele electrice de la nivelul atriilor (camerele superioare ale inimii) provin din surse dezorganizate, ce generează un ritm haotic, cu impact negativ asupra mușchiului inimii (se poate ajunge la insuficiență cardiacă). Corecția aritmiei prin cardioversia electrică va ajuta mușchiul inimii să își exercite funcția de pompă în mod adecvat. Aritmiile provoacă simptome precum: palpitații, respirație dificilă, hipotensiune arterială, durere în piept, leșin / amețeală, oboseală extremă.

Cardioversia electrică presupune plasarea unor electrozi pe toracele pacientului (direct pe piele). Acești electrozi sunt conectați la un defibrilator și în același timp permit medicului monitorizarea pacientului (funcție EKG) și alegerea exactă a momentului administrării șocului – în sincron cu ciclul cardiac (unda R a complexului QRS), pentru restabilirea ritmului sinusal.

De regulă, pacientul și medicul programează acest moment al cardioversiei electrice. Întreaga procedură se desfășoară cu pacientul sedat; se vor administra 3-5 șocuri, iar energia electrică utilizată va fi specifică fiecărui pacient (în funcție de istoric medical, diagnostic / aritmie, kilograme). Procedura durează câteva minute, pacientul va avea doar internare de zi, rezultatele sunt imediate, iar ritmul cardiac normal este restabilit (în majoritatea largă a cazurilor). După procedură, pacientul va mai fi monitorizat circa o oră, apoi este externat; este indicat totuși să fie însoțit pentru a merge în siguranță acasă.

Bradicardia sau puls lent

Complicațiile cardioversiei electrice sunt foarte rare: hipoxie / hipoventilație (induse de sedare); arsuri superficiale ale pielii (în zona plasării electrozilor); aritmii (complicație rară, la persoane predispuse la aritmii, pentru care echipa medicală intervine pe loc); mobilizarea unor trombi (embolie).

Cardioversia electrică este o procedură sigură, pentru care pacientul trebuie să își facă un set de analize de laborator, o electrocardiogramă și o ecocardiogramă, iar anumite medicamente din tratamentul obișnuit vor fi oprite (conform indicației cardiologului). Post procedură, persoana care a făcut cardioversia va trata problemele medicale de fond și va lua o perioadă anticoagulante. Totodată, pentru prevenirea apariției altor aritmii sau pentru a preveni / controla afecțiuni care predispun la aritmii (hipertensiunea arterială, de exemplu), persoana va duce un stil de viață cât mai echilibrat, mâncând hiposodic și regulat, limitând stresul, evitând fumatul și alcoolul în exces, menținând o greutate optimă și crescând nivelul de activitate fizică / mișcare zilnică.

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru a accesa serviciile medicale și chirurgicale ale OCH Constanța, sunați la telefon 0241480400.  

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă