close

Radioterapia în cancer pulmonar. Efecte secundare

2023-07-02

Radioterapia poate fi utilizată pentru a trata cancerul pulmonar – care se împarte în două categorii: cu celule mici și fără celule mici.

Radioterapia poate fi utilizată singură sau împreună cu alte tratamente împotriva cancerului de plămâni.

De reținut: La Ovidius Clinical Hospital, radioterapia este gratuită pentru pacienții asigurați.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța

Radiațiile externe sunt cel mai des utilizate

Radioterapia utilizează raze X de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase, făcând în același timp cât mai puțin rău posibil celulelor normale. Radiațiile pot proveni din afara corpului (extern) sau din materiale radioactive plasate direct în interiorul tumorii pulmonare (intern/implant). Radiațiile externe sunt utilizate cel mai des și sunt îndreptate spre tumoarea pulmonară și la nivelul ganglionilor limfatici (dacă este cazul), cu scopul de a ucide celulele canceroase. Radioterapia se poate combina cu chimioterapia sub forma radiochimioterapiei. „În funcție de tipul și stadiul cancerului pulmonar, radioterapia poate fi utilizată în situații diferite”, precizează Dr. Diana Maican, medic specialist radioterapie OCH:

• ca tratament exclusiv, dacă pacientul nu poate fi operat sau dacă boala a evoluat prea mult, la nivelul ganglionilor limfatici sau în alte organe, la distanţă de plămâni;
• după intervenţia chirurgicală, pentru a distruge eventuale părţi tumorale microscopice rămase după chirurgie;
• în cancerul pulmonar avansat considerat rezecabil, există și posibilitatea de radiochimioterapie pre-operatorie pentru a reduce volumul tumoral (și astfel se reduce și volumul de plămân excizat), în cazul în care se are în vedere rezecția limitată, nu pneumectomia (rezecția în totalitate a plămânului).
• ca metodă paliativă în cazurile în care există metastaze la distanţă, pentru a ameliora simptome (durere, hemoragie etc.)
”.

Cancerul pulmonar - principala cauză de deces în lume


Indicație clar dovedită de radioterapie în cancer pulmonar

Un studiu recent (publicat în 2020 în Official Journal of the Asian Pacific Society of Respirology) arată că radioterapia este singura modalitate de tratament pentru care există indicații în toate stadiile cancerului pulmonar și în toate categoriile de status de performanță ale pacienților; 77% din toți pacienții cu cancer pulmonar au o indicație bazată pe dovezi pentru radioterapie la un moment dat în parcursul lor oncologic. Tratamentul cancerului pulmonar este complex, implicând adesea mai multe modalități de abordare, precum chirurgia, radioterapia, terapiile sistemice (chimioterapie, imunoterapie și terapii țintite), radiologia intervențională și îngrijirea paliativă.

De reținut: diagnosticul de cancer pulmonar presupune parcurgerea tuturor pașilor necesari în astfel de situații. Pacientul va fi supus unui examen fizic, testelor imagistice și de laborator, precum și efectuarea biopsiei pulmonare.

Bronhoscopia – metodă exploratorie și de tratament


Planificarea radioterapiei

Înainte de începerea tratamentului, pacientul va avea o ședință de planificare la centrul de radioterapie pentru o scanare CT – se identifică în mod precis zona care urmează să fie tratată și se vor face marcaje pe piele, pentru ca radioterapeutul să trateze aceeași zonă de fiecare dată. De asemenea, este posibil ca pacientului să i se indice câteva exerciții de respirație, pentru a se obține o respirație cât mai regulată în timpul ședințelor de tratament.

Chirurgie oncologică la OCH


Efectuarea radioterapiei

Radioterapia este administrată fracționat (în ședințe zilnice, 5 zile pe săptămână, cu pauză în weekend), cu ajutorul unui aparat numit accelerator liniar.

De reținut: la OCH, iradierea se efectuează cu ajutorul sistemului Halcyon, o platformă de radioterapie cu intensitate modulată sau terapie cu arc volumetric ghidată prin imagine, de până la patru ori mai rapidă decât tehnologia standard. Este un accelerator liniar revoluționar, centrat pe om, care oferă o calitate ridicată a îngrijirii pacientului și excelență operațională.

În fiecare zi de tratament, un radioterapeut va ajuta pacientul să se așeze pe masa de tratament, în poziția corectă (conform simulării). Pregătirea poate dura câteva minute. În timpul iradierii, pacientul rămâne singur în camera de tratament, dar va fi urmărit (video) în permanență de asistentul de radioterapie și se va putea comunica cu el (prin interfon). Dacă este necesar, tratamentul poate fi întrerupt oricând. Iradierea durează câteva minute, pacientul nu va vedea sau resimți fasciculul de radiație, dar va auzi aparatul funcționând. Pacientul va efectua controale intraterapeutice periodice, i se va monitoriza starea generală, răspunsul la tratament și în ce fel este afectat de efectele secundare ale terapiei.

Ganglionul santinelă – procedura care stadializează un posibil cancer și salvează extirpări inutile și complicații

Efecte secundare ale radioterapiei în cancer pulmonar

Este posibil ca pacientul să suporte radioterapia fără efecte secundare, ori e posibil să resimtă aceste efecte secundare pe parcursul tratamentului. Poate dura 1 sau 2 săptămâni după tratament înainte ca efectele secundare să înceapă să se amelioreze; pacientul va informa echipa medicală despre aceste probleme, ca să poată primi ajutor.

De reținut: majoritatea efectelor secundare dispar, de obicei, în timp.

Cele mai frecvente efecte secundare care apar în radioterapia cancerului de plămâni sunt:

• înroșirea tegumentului în zona iradiată (pielea din zona tratată poate deveni uscată și iritată; pacientul va fi sfătuit cum să aibă grijă de pielea sa, inclusiv i se va prescrie o cremă care să îl ajute);
• jenă / durere la înghițire (radioterapia poate provoca inflamații la nivelul esofagului; dacă apar dificultăți în a mânca, pacientul poate înlocui mesele cu băuturi nutritive, bogate în calorii);
• dificultăți ale respirației (este posibil ca respirația pacientului să se înrăutățească în timpul radioterapiei și timp de câteva săptămâni sau luni după terminarea acesteia; acest lucru se datorează faptului că radioterapia poate provoca inflamații în zona plămânului tratat);
• oboseală (se poate acumula pe parcursul tratamentului; uneori, oboseala poate continua timp de săptămâni sau luni după terminarea acestuia);
• tuse (uscată, datorată inflamării prin tratament a plămânului; poate dura câteva săptămâni / luni după încheierea tratamentului);
• greață.

De reținut: în cazul radioterapiei căderea părului este un fenomen care se întâmplă doar în zona de tratament. Bărbații pot pierde părul de pe piept, dar, de obicei, acesta crește la loc. Ocazional, căderea părului este permanentă.

De ce este importantă o inimă sănătoasă în tratamentul cancerului

Efecte secundare tardive ale radioterapiei pentru cancer pulmonar

Efectele tardive sunt efecte secundare care nu dispar sau efecte secundare care apar la luni sau ani după tratament.Unele efecte tardive posibile sunt:

• inflamație sau cicatrizare (fibroză) în zona tratată a plămânului care poate cauza dificultăți de respirație sau tuse;
• îngustarea gâtului (esofagului), ceea ce face dificilă înghițirea;
• o ușoară creștere a riscului de probleme cardiace (și ar putea provoca durere sau senzație de constricție în piept);
• subțierea oaselor din zona pieptului, ceea ce ar putea provoca dureri în zona respectivă.


Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH Constanța

Progamați-vă la medic pentru orice problemă medicală și efectuați controale de rutină în mod regulat.

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă