În mod normal, în stare de repaus, frecvența cardiacă (pulsul) la adultul sănătos este cuprinsă între 60-100 bătăi/minut. Acest lucru este datorat frecvenței de descărcare electrică a nodului sinusal (pacemakerul natural al cordului) în masa musculară miocardică.
Dacă frecvența cardiacă scade sub 60 bătăi/minut putem vorbi despre bradicardie sinusală, iar dacă frecvența cardiacă depășește 100 bătăi/minut putem vorbi despre tahicardie sinusală. Ambele variații ale frecvenței cardiace pot avea cauze atât fiziologice, cât și patologice.
Cauzele fiziologice ale bradicardiei sunt:
-în timpul somnului, frecvența cardiacă poate scădea și la 40 bătăi/minut, deoarece inima, are o activitate electrică și mecanică redusă (celula miocardică tinde să atingă metabolismul bazal)
-la sportivii de performanță, în repaus- este o consecință a adaptarii fiziologice a cordului la efortul intens, susținut;
- ereditară - din naștere, frecvența poate fi mai scăzută ( 50-60 bătăi/minut), și să fie considerată o frecvență cardiacă normal
Cauzele patologice ale bradicardiei sinusale sunt:
- induse medicamentos: medicație betablocantă, blocante de canale de calciu, antiaritmice, medicația digitalică, etc
- secundară unei afecțiuni cardiace: boala de nod sinusal, infarct miocardic acut, tulburări de ritm cardiac maligne, etc
-secundară unei afecțiuni extracardiace: afecțiuni ale glandei tiroide, hipoxie, sindromul anemic, tulburări hidroelectrolitice, etc
Simptomatologia bradicardiei (pot fi agravate sau să fie declanșate de efort)
- Fatigabilitate la eforturi mici
- Senzație de vertij
- Presincopă
- Sincopă
- Manifestări digestive (greață, vărsături)
- Angină atât de efort, cât și de repaus, secundară aportului insuficient de oxigen și al debitului coronarian scăzut
- Cefalee
- Stare de somnolență, etc
Ateroscleroza coronariană - afecțiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic
„Diagnosticarea bradicardiei sinusale se face cu ajutorul electrocardiogramei, care este explorarea gold standard; în afară de EKG, se mai poate folosi Holterul EKG, pentru diagnosticarea la distanță 24/48/72 ore, testul de efort pe covor rulant sau la cicloergometru sau utilizarea unui pulsoximetru. Tratamentul bradicardiei vizează în primul rând îndepărtarea sau tratarea cauzei care a dus la apariția bradicardiei prin înlocuirea medicației bradicardizante, tratarea coronaropatiei, tratarea cauzelor extracardiace, și nu în ultimul rând modificarea stilului de viață prin renunțarea la fumat, slăbirea în greutate, activitatea fizică regulată, oprirea consumului de alcool, controlul stresului sau al anxietății.” relatează Asist. Univ. Dr. Răzvan Chirică, medic specialist cardiologie la OCH.
EKG – test pentru starea de sănătate a inimii la OCH
Dacă, după tratarea cauzelor, bradicardia persistă, și tinde să se agraveze (frecvența <40 bătăi/minut), sau devine simptomatică, tratamentul de bază este montarea unui cardiostimulator permanent (pacemaker extern), care o să asigure frecvența cardiacă necesară.
Dr. Chirică ne avertizează că: „Dacă nu este descoperită la timp, bradicardia poate fi responsabilă de inducerea stopului cardio-respirator.”
Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.