close

Platfus sau picior plat

2022-10-31

Platfusul sau piciorul plat este o condiție medicală în care arcada sau scobitura tălpii lipsește, putând să ducă la disconfort sau dureri la nivelul picioarelor. Statistic, este o condiție relativ comună, care poate afecta până la 30% din populație, provocând simptome la 1 din 10 persoane. De obicei, sunt afectate ambele picioare, dar este posibil să apară doar la un picior. Platfusul este fie congenital, fie dobândit (ca urmare a unei alte afecțiuni sau a purtării de încălțăminte nepotrivită).

Există mai multe tipuri de platfus:

picior plat flexibil (cea mai comună formă); când nu există presiune pe picior, acesta prezintă scobitura naturală a tălpii, dar la presiune (stat în picioare), scobitura dispare;
picior plat semi-flexibil; scobitura abia poate fi observată, indiferent dacă persoana pune sau nu presiune pe piciorul respectiv și, cu cât stă mai mult în picioare, cu atât piciorul se lasă mai mult;
picior plat rigid; scobitura tălpii nu există deloc și, la încercarea de a o forța manual, nu apare.

De reținut: până la 4 ani, copiii au tălpi plate, ei formând bolta plantară abia după ce mușchii și ligamentele lor se întăresc, iar grăsimea din zona plantară dispare.

Recuperare medicală, recreere și regenerare în bazinul terapeutic de la Ovidius Clinical Hospital


Cauzele care duc la apariția platfusului sunt:

• genetice (părinții cu platfus pot transmite copiilor această condiție);
• purtarea încălțămintei nepotrivite (prea strâmtă, prea mică, cu tocuri înalte, cu talpa prea moale etc.);
• traumatisme la nivelul gleznei / piciorului (ruptura tendonului tibial posterior);
• cauze neurologice (paralizie cerebrală, distrofie musculară, spina bifida);
• cauze endocrino-metabolice (obezitate, diabet);
• cauze reumatologice (poliartrita reumatoidă);
• sarcina.

Principalul simptom al piciorului plat este durerea în mijlocul tălpii, însoțită sau nu de umflarea părții interioare a gleznei, accentuată la efort sau stat mult în picioare. Alte simptome: durere de degete de la picioare, durere de șold / genunchi /călcâie / lombară, senzație de picioare înțepenite. Persoana cu platfus poate merge sau alerga incorect. Platfusul poate să predispună la apariția monturilor sau să agraveze anumite afecțiuni (artrita de gleznă, tendinita ahileană, tendinita tibială posterioară, fasceita plantară, sindromul de stres tibial, problemele de coloană).

Rezonanță magnetică la OCH


Diagnosticul se stabilește pe baza examenului clinic, a simptomelor, a investigațiilor imagistice (radiografie, CT, RMN). Tratamentul va fi personalizat, în funcție de felul în care calcă pacientul, de tipul de dureri și gradul lor de severitate.


Corecția chirurgicală este indicată doar în situațiile în care piciorul are diformități congenitale. Mai degrabă există recomandarea de purtare a talonetelor (care imită structura normală a tălpii) și care pot ameliora durerile resimțite de persoana afectată. Se indică și piederea în greutate, dacă este cazul.

O alternativă indicată, bună pentru întreaga stare generală de sănătate, este urmarea unui program de kinetoterapie și masaj.


Kinetoterapia are numeroase beneficii:

– tonifiază musculatura piciorului;
– crește stabilitatea articulară;
– redă mobilitatea;
– reduce durerile;
– corectează posturile greșite;
– reeducă mersul.

Masajul ajută la relaxare, are efect antialgic, favorizează drenajul limfatic și circulația sangvină, redă tonusul muscular. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.