Bronșita este o afecțiune a căilor respiratorii care constă în inflamarea mucoasei bronhiilor (fiecare dintre cele două ramificații ale traheei prin care aerul ajunge în plămâni) și bronșiolelor (ramurile de divizare ale bronhiilor în plămâni). Afecțiunea este asociată cu mucus în exces și tuse. Inflamația mucoasei este dată de virusuri, bacterii sau fungi (cauze infecțioase) sau agenți toxici (cauze noninfecțioase: expunerea la fum de țigară, noxe, praf, polen, vapori).
Bronșita poate fi acută sau cronică. Forma acută este mai frecventă, fiind o consecință mai ales a infecțiilor virale ale tractului respirator. Forma cronică se dezvoltă în timp și este caracterizată de o tuse persistentă, de circa 2-3 luni în fiecare an, care apare recurent de-a lungul a doi ani sau mai mulți. Simptomele celor două forme sunt similare, dar mult mai intense în cazul bronșitei cronice. Boala se întâlnește mai frecvent la bărbați decât la femei, iar incidența maximă este înregistrată la persoanele de 40 de ani. Broșita cronică este o formă asociată cu patologii pulmonare cu evoluție îndelungată, precum astmul bronșic, boala pulmonară obstructivă, fibroza pulmonară.
Afecțiunile plămânilor și recomandările medicului pneumolog
Cauza principală a bronșitei cronice este fumatul activ sau pasiv (expunerea la fumul de țigară) care irită tuburile bronșice. Alți factori care favorizează apariția bronșitei cronice sunt:
• repetarea periodică a acceselor de bronșită acută;
• aer poluat (acasă sau la locul de muncă);
• infecțiile virale sau bacteriene (de sezon).
Fumătorii sunt principala categorie de risc în dezvoltarea bolii, dar și copiii (mai ales cei expuși la fum de tutun sau noxe), persoanele vârstnice cu boli cronice sau cele cu sistemul imunitar compromis sau care suferă de alergii.
„Orice fumător cu vârsta de peste 40 ani, care tușește mai ales dimineața și obosește la eforturi din ce în ce mai mici trebuie să se gândească că ar putea suferi de bronșită cronică obstructivă. BPOC nu este o boală mortală, dar este o boală invalidantă și necesită tratament pentru a crește calitatea vieții” explică dr. Anca Alexa, medic primar pneumologie la OCH.
Principalul simptom al bronșitei cronice este tusea persistentă, pe termen lung, cu expectorație (flegmă galbenă, verde sau albă). Prezența în exces a mucusului poate fi semn de infecție a tractului respirator sau a plămânilor, ori semn al pneumoniei. Alte semne și simptome de bronșită cronică sunt:
– dificultăți de respirație;
– disconfort la nivelul pieptului;
– oboseală;
– respirație șuierătoare;
– nas și sinusuri blocate;
– febră ușoară;
– respirație urât mirositoare.
Diagnosticul este pus de medic pe baza istoricului medical, al simptomatologiei și a examenului clinic (inclusiv măsurarea tensiunii arteriale, deoarece bronșita poate determina creșterea ei), dublat de teste imagistice (radiografie toracică, CT), spirometrie (pentru măsurarea funcției pulmonare), analize de sânge, examen al sputei (pentru depistarea unor infecții bacteriene). Dacă este cauzată de fumat, inhalarea unor substanțe nocive sau poluare, bronșita cronică nu este contagioasă. Dacă însă este de natură virală sau bacteriană, bronșita cronică se transmite.
Majoritatea pacienților cu bronșită cronică prezintă și simptome de emfizem pulmonar (o afecțiune care se referă la blocarea căilor respiratorii). Când pacientul are ambele afecțiuni (bronșită cronică și emfizem pulmonar), condiția sa medicală se încadrează la bronșită obstructivă cronică (BPOC), ceea ce rezidă în scăderea progresivă și iremediabilă a capacității sale respiratorii.
Bronșita cronică nu se vindecă, dar simptomele ei pot fi ameliorate cu ajutorul tratamentului și a schimbărilor în stilul de viață. În funcție de severitatea bronșitei, pacientul va primi bronhodilatatoare și/sau corticosteroizi. Dacă este de natură bacteriană, tratamentul va presupune un antibiotic prescris pe baza antibiogramei. În cazurile grave, e nevoie de terapie cu oxigen. Cel mai important aspect în abordarea terapeutică a bronșitei cronice este ca pacientul să renunțe la fumat sau să nu mai fie expus fumului de țigară (noxelor).
Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.