close

Entorsa – o leziune traumatică pe care trebuie să o evalueze medicul

2022-09-22

O entorsă este o leziune traumatică a unei articulații, provocată de executarea bruscă a unei mișcări, dincolo de limitele fiziologice, care poate duce la întinderea sau ruperea ligamentelor.

Stabilitatea unei articulații este dată de ligamente, structura osoasă și musculatura de susținere. Forțarea unei articulații dincolo de limitele ei fiziologice, poate să ducă la întinderea anormală, ori la ruperea completă ori parțială, a unuia sau mai multor ligamente. Ligamentele sunt fascicule de fibre dure, dar elastice, care leagă între ele oasele, stabilizându-le și menținându-le în poziția corectă; ele permit mobilitatea articulației în limite fiziologice.

De reținut: adesea, termenul de entorsă se confundă cu cel de luxație sau cu cel de întindere musculară. Luxația este dată de pierderea contactului, la nivelul articulației, dintre două extermități osoase, ca urmare a deplasării acestora, în urma unui traumatism osteoarticular. Întinderea musculară este o leziune la nivelul fibrelor musculare.


Entorsele pot să afecteze orice articulație, dar, cel mai des apar la nivelul gleznei, al genunchiului, al încheieturii mâinii și al degetelor de la mâini.


Severitatea entorsei este dată de gradul de afectare ligamentară, putând fi:

• ușoară / gradul I (sunt afectate doar câteva fibre ale ligamentului, există o sensibilitate dureroasă locală, mobilitatea și stabilitatea articulară nu sunt afectate);
• moderată / gradul II (ligamentul este parțial rupt, zona se umflă și e dureroasă, fără afectare articulară și o formă ușoară de instabilitate);
• severă / gradul III (ligamentul este complet rupt, uneori cu avulsie osoasă - capetele ligamentului smulg un fragment de os -, zona se umflă și doare, apare instabilitatea articulară).

O entorsă ușoară se poate vindeca în câteva zile, cu gheață, repaus și compresie, pe când o lezare majoră necesită intervenție chirurgicală pentru repararea ligamentelor rupte.

Ortopedie – traumatologie – artroscopie


Cauzele care contribuie la apariția entorselor sunt:

– practicarea unor sporturi / activități fizice care predispun la accidente; un factor favorizant în cazul practicării sporturilor este pregătirea inadecvată înaintea efortului fizic;
– mersul pe suprafețe neuniforme, alunecoase; factori favorizanți: echipament nepotrivit / încălțăminte neadecvată, mușchi obosiți.

Intensitatea simptomelor e dată de gravitatea leziunii. Principalele manifestări ale entorselor sunt:

• durerea și impotența funcțională a articulației;
• edemul articular;
• echimoze (vânătăi) la nivelul articulației lezate;
• pocnet specific la mobilizarea articulației, care atestă ruptura ligamentului.

Ligamentoplastia - o intervenție realizată cu aparatură de înaltă performanță la Ovidius Clinical Hospital


Diagnosticul presupune examinarea fizică, iar aceasta se va dovedi dureroasă. Medicul va verifica, cu ajutorul unei radiografii, dacă nu există vreun os rupt (care poate genera simptome similare cu ale entorsei). În cazul suspiciunii de entorsă severă, se va recomanda efectuarea unui examen RMN.

Dr. George Nemeleac, medic specialist ortopedie și traumatologie în cadrul spitalului Ovidius Clinical Hospital recomandă metoda RICE, despre care spune că: „este o tehnică simplă de auto-îngrijire care ajută la reducerea edemului, amelioreaza durerea și accelerează vindecarea.

1.Rest - Repaus:

Durerea este semnalul corpului tău că ceva nu este în regulă.
Imediat dupa traumatism, oprește-ți activitatea pentru a nu agrava leziunile deja existente. Evită să pui greutate pe membrul afectat timp de 24 până la 48 de ore.

2. Ice- Gheață
Aplică o pungă de gheață (acoperita cu un prosop pentru a preveni degerăturile) timp de 15-20 de minute la fiecare două până la trei ore în primele 48 de ore după traumatism.

3.Compresie

Înfășoară zona afectată cu un bandaj elastic. Atenție, însă nu prea strâns pentru a nu bloca fluxul sanguin.

4. Elevation - Proclivitate
Menține membrul afectat într-un plan înclinat , deasupra nivelului inimii, pentru a scadea edemul.”


Medicația orală și unguentele antiinflamatoare pot reduce, de asemenea, durerea și inflamația. Medicul poate recomanda, în urma consultului, imobilizarea articulației în atelă gipsată sau orteză (fixă sau mobilă).


Tratamentul chirurgical este indicat în leziunile severe, când e nevoie de reconstrucție ligamentară sau în cazul entorselor recidivante, la care tratamentul non invaziv nu a dat, în timp, rezultatele scontate.

Recuperarea după o entorsă, chiar și a uneia ușoare, este un proces de durată; este indicată consultația la medicul de recuperare medicală, care va stabili un program individualizat bazat pe kinetoterapie (gimnastică medicală) și fizioterapie pentru a reveni la viața cotidiană cât mai rapid.

Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.