close

Ureteroscopia flexibilă, metoda care folosește căile naturale pentru a ajunge și extirpa pietrele la rinichi

2022-08-26

Ureteroscopia flexibilă este o procedură endoscopică, urologică, implicând trecerea unui instrument compact cu fibră optică (ureteroscop) prin uretră, vezică urinară și dincolo de uretere, în căile urinare intrarenale. Servește ca modalitate minim invazivă (cu recuperare rapidă) de diagnostic și tratament a litiazei urinare. O altă întrebuințare a acestui echipament este și de cauterizare a tumorilor mici ale căii urinare.

Litiaza renală este o afecțiune des întâlnită, indiferent de sex și vârstă, care presupune formarea unor fragmente minerale la nivelul rinichilor. Aceste „pietre la rinichi” au dimensiuni diferite, de la câțiva milimetri la câțiva centimetri, ceea ce duce la indicația unei metode terapeutice sau a alteia (în cazul în care calculii sunt mari, cu margini neregulate, este indicată nefrolitotomia percutanată – NLP).

Ureteroscopul flexibil folosește orificiile naturale ale organismului. Cu acest echipament modern, se ajunge până la căile urinare intrarenale, la nivelul calicelor. Astfel, se pot fragmenta calculii în interiorul rinichiului, al calicelor și se pot extrage cu același ureteroscop flexibil”, spune dr. Azis Olgun, medic primar urolog la OCH.

„Ureterorenoscopul flexibil este de fapt un uretero-renoscop, cu rolul de a pătrunde până în locul unde se găsesc calculii renali și de a-i extrage. Cu ajutorul laserului, adică prin intermediul unor fibre foarte fine, de ordinul a 200-300 de microni, calculii sunt fragmentați. Avantajul ureteroscopului flexibil, față de tehnica anterioară, a ureteroscopului semirigid, este că acest instrument flexibil oferă posibilitatea ca urologul să exploreze întreaga cale urinară pentru a depista calculii renali, nu doar pe cei de la nivelul ureterului și eventual pe cei situați la nivelul joncțiunii dintre bazinet și ureter. Acum se poate trece de această joncțiune și se ajunge până la nivelul calicelor”.

Calicele sunt formațiuni întâlnite la nivelul rinichiului; au formă de cupă. Sunt în număr de 8-12 și fiecare drenează câte o piramidă renală. Calicele minore se unesc pentru a forma 2-3 calice majore, care la rândul lor se unesc și formează bazinetul renal. În calicele minore se varsă urina provenită de la mai mulți nefroni (cei care produc urina); de la nivelul calicelor (mici și mari) urina trece în bazinetul renal, apoi în ureter, vezica urinară (unde este depozitată între micțiuni) și uretră.

Există cazuri în care pacientul este asimptomatic și nu știe că are litiază renală. În general, dacă se manifestă, semnele și simptomele unor calculi renali pot include:

• Dureri abdominale lombare;
• Durere în timpul urinării;
• Urinare frecventă;
• Senzație permanentă de urinare;
• Dificultate la urinare sau flux de urină întrerupt;
• Miros diferit al urinei;
• Urină tulbure sau neobișnuit de închisă;
• Stări de greață și vomă;
• Sânge în urină (hematurie) – caz în care se impune prezentarea de urgență la medic.


Apariția febrei este un semn că s-a instalat o infecție de-a lungul tractului urinar, iar în această situație, întâi se tratează infecția, apoi se abordează o altă terapie.


Pacientă în criză cu chist renal și litiază renală tratată modern și în condiții de maximă siguranță la OCH

În cazul în care se indică ureteroscopie flexibilă, atunci pacientul beneficiază de avantajul căii pe unde curge urina ca să se intervină terapeutic. Procedura se efectuează sub anestezie generală sau rahianestezie.

După spargerea pietrelor, cu ajutorul laserului, în interiorul rinichiului (calicelor), fragmentele rămase sunt extrase cu ajutorul aceluiași instrument specializat, ureteroscopul flexibil. Fragmentele foarte mici, submilimetrice, sunt lăsate să se elimine singure, deoarece nu au importanță patologică și nu sunt dureroase la eliminare.


După intervenție, pacientul simte doar disconfortul creat de prezența stentului uretral care se suprimă la 2-3 săptămâni postoperator. Prezența acestui cateter este obligatorie. La 2-3 zile de la suprimarea acestuia, pacientul este în remisiune completă”, precizează dr. Azis.

Pregătirea în vederea intervenției presupune diagnosticarea litiazei, teste de laborator și imagistice și obișnuitul post de la miezul nopții în ziua cu operația, când pacientul nu mănâncă, nu bea și ia medicația obișnuită doar după indicația echipei chirurgicale. Complicațiile intra- și post-operatorii sunt reduse, cea mai obișnuită fiind infecția tractului urinar, ceea ce va duce la tratament cu antibiotic.


Ureteroscopia flexibilă poate fi efectuată ca o procedură ambulatorie; pacienții pot necesita spitalizare peste noapte, dacă procedura se dovedește îndelungată sau dificilă. Pacientul se va asigura că bea suficient lichid după intervenție, va limita efortul fizic și va folosi laxative în caz de necesitate (ca să evite încordări musculare abdominale). 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.