close

Ecografia transesofagiană, investigație accesibilă pacienților la Ovidius Clinical Hospital

2022-08-19

Ecografia transesofagiană este o investigație (o tehnică de diagnostic) care folosește ultrasunete pentru a vizualiza în detaliu inima și arterele care duc la și dinspre aceasta.

Spre deosebire de o ecocardiogramă standard, transductorul ecografic care produce undele sonore pentru ecografia transesofagiană este atașat la un tub subțire care este introdus prin esofag. Deoarece esofagul este atât de aproape de camerele superioare ale inimii, se pot obține imagini foarte clare ale structurii inimii, ale valvelor și ale celor patru camere ale inimii: atrii și ventricule. Astfel, ecografia transesofagiană oferă informații detaliate des-pre structura inimii și fluxurile intercardiace, iar medicul poate să identifice mai ușor afecțiuni de natură structurală.

Dr. Valentin Leica este medicul Ovidius Clinical Hospital care s-a specializat și a practicat doisprezece ani în Germania în domeniile cardiologie și cardiologie intervențională și care astăzi efectuează, între altele, și ecografii transesofagiene pentru pacienții din sud-estul României.


Este o procedură care se efectuează sub sedare și e nevoie ca pacientul să vină însoțit, deoarece nu va putea să conducă câteva ore după investigație. Nu este o procedură dureroasă, ci doar incomodă, de aceea se apelează la anestezie ușoară. Sonda folosită seamănă cu cea de la endoscopii, e un tub flexibil, subțire, în vârful căruia e transducto-rul, iar medicul o va ghida la nivelul inimii, introducând-o printr-o piesă bucală, prin esofag”, spune dr. Leica.

Ecografia transesofagiană vizualizează inima dinspre torace (anterior) spre posterior și depistează surse cardiace de embolie (trombi, plăci aterosclerotice, tumori), evaluează protezele valvulare sau afectarea valvelor cardiace, ori boli congenitale sau ale aortei, examinează stucturi cardiace care altfel nu pot fi captate ecografic, se aplică la pacienții cu obezitate, emfizem pulmonar sau torace deformat.


Pentru această investigație, medicul va face inițial anamneza pacientului, care în ziua respectivă nu va mânca și nu va bea cu circa șase ore înainte, dar va lua medicația curentă, așa cum a stabilit cardiologul la consultul preliminar.

În sala dedicată, pacientul se va întinde în lateral stânga, pe pat, pentru 20-30 de mi-nute, în funcție de caz. În timpul procedurii pacientul va sta cu bărbia în piept și nemișcat, iar medicul va efectua examinarea inimii din interiorul corpului, fără ca imaginile să fie blocate de coaste sau plămâni, rezultatul fiind, ca la orice ecografie, consemnat în timp real”, precizează dr. Leica. 

Programați-vă la medic, în timp util, pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesional-ism dublat de aparatură de top.