"Să mă aduceți înapoi, domn doctor!"
Este constănțean, a făcut Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” (din Constanța). Doisprezece ani a fost departe de casă, în Germania, unde a făcut medicină la nivel înalt și s-a perfecționat ca profesionist, dar și ca om. Acum, s-a întors acasă, locul unde a avut mereu ancorată inima, ca să trateze inimi, în cadrul Ovidius Clinical Hospital. Dr. Valentin Leica se alătură viziunii progresiste a OCH, plin de încredere în viitor.
– Cum îl descrie dr. Leica, în câteva fraze, pe… dr. Leica.
Știu că poate suna ca un clișeu, dar sunt un om responsabil, profesionist și empatic cu suferința oamenilor, însă eu nu sunt un om al cuvintelor, ci mai degrabă al faptelor. De-a lungul timpului, am lucrat cu mai multe echipe de medici și de asistenți medicali, unde m-am format atât ca medic cât și ca om, iar experiența dobândită se datorează unei munci grele și constante. Mereu am fost într-o continuă formare și perfecționare.
– Ce v-a atras la cardiologie? Care a fost „punctul de cotitură”, acel moment-cheie, în care ați știut că este ceea ce vă doriți?
Nu pot spune ca a fost vreun punct de cotitură pentru mine. Am știut încă din copilărie, atunci când am primit primul stetoscop de jucărie, că voi ajunge medic; cred că o influență atunci au avut-o și părinții mei. Cardiologia m-a atras în mod special pentru că am descoperit complexitatea acestei specialități ce este într-o continuă dezvoltare și perfecționare, într-un ritm extrem de alert. În prezent, metodele noi intervenționale în cardiologie au ajuns la un nivel atât de performant, încât un pacient cu un infarct acut poate fi externat după 2-3 zile de la o intervenție.
EKG – test pentru starea de sănătate a inimii
– Cum ați luat prima oară contact cu cardiologia intervențională?
Fiind rezident în Germania, am avut posibilitatea, încă din primii ani, să practic această nouă metodă de tratament, beneficiind de o aparatură și o tehnologie medicală moderne și mereu actualizate. Experiența dobândită în Germania este o încununare pentru mine și sunt extrem de recunoscător echipelor alături de care m-am format.
– Care sunt 5 puncte cheie care v-au atras spre cardiologia intervențională.
Satisfacția unui tratament rapid al unui pacient în stare gravă, complexitatea intervențiilor, posibilitatea de dezvoltare și evoluție în acest domeniu, invazivitatea minimă folosită pentru obținerea unor rezultate extraordinare pentru pacient.
– Cât de largă este această „pălărie” a cardiologiei intervenționale? Ce tipuri de proceduri faceți? Care e preferata? De ce?
De-a lungul timpului, s-au descoperit noi metode de tratament, începând de la dereglările de ritm cardiac, până la tratarea șocului cardiogen. Pe acesta din urmă, l-am putut trata cu succes în diferite cazuri, cu ajutorul tehnologiei de ultima generație și, bineînțeles, cu ajutorul unei echipe foarte bune. Am avut ocazia, și voi avea și în cadrul OCH această posibilitate, să lucrez cu un aparat de tip Impella. Acest device de susținere a tensiunii arteriale, prin asigurarea unui flux sangvin pentru organele vitale, poate salva viețile pacienților.
Ca proceduri, mai pot enumera coronaroangiografia diagnostică, împreună, desigur, în caz de necesitate, cu intervenție prin dilatare cu balon (coronaroangioplastia percutanată transluminal - PTCA) și implantare de stenturi intracoronariene, aceasta fiind și preferata mea, deoarece rezultatul este unul rapid și satisfacător atât pentru pacient, cât și pentru mine.
De asemenea, implantarea de pacemaker (stimulatoare cardiace pentru o cameră, două camere și defibrilatoare interne) reprezintă o procedură extrem de eficientă în tratarea anumitor dereglari de ritm cardiac, pe care am practicat-o cu succes. În tratamentul dereglărilor de ritm cardiac, pot include și ecografia transesofagiană, alături de cardioversia sau defibrilarea externă.
– Ce patologii au pacienții pe care îi consultați și tratați?
Hipertensiunea arterială, împreună cu hipercolesteloremia sunt două dintre cele mai frecvente patologii ce necesită tratament de specialitate.
Dereglările de ritm cardiac, începând cu fibrilație atrială sau flutter atrial, și până la dereglari de ritm cardiac maligne, cum ar fi fibrilația ventriculară și tahicardia ventriculară, sunt patologii ce necesită o atenție deosebită.
De multe ori pacienții se prezintă și cu pierderea cunoștinței (sincopă), cauzele fiind multiple.
Boala coronariană cronică sau acută, ce se manifestă prin angină pectorală stabilă, instabilă și respectiv infarctul miocardic acut, sunt întâlnite la un număr mare de pacienți. Infarctul miocardic acut reprezintă și una dintre mai grave patologii pe care o voi putea trata cu ușurință și eficiență alături de noua mea echipă din cadrul OCH.
– Care este cazul care v-a rămas în minte pentru totdeauna și de ce?
Spre deosebire de România, în Germania există o secție de terapie intensivă specială pentru pacienții cardiologici, ce pot fi monitorizați și tratați pentru patologiile grave. Am fost șef de secție timp de 6 ani și am întâlnit numeroase cazuri tulburătoare, însă, printre cele mai emoționante a fost, culmea, al unui român cu o patologie foate gravă care mi-a spus înainte să-l intubez și să-l ventilez mecanic: „Să mă aduceți înapoi, domn doctor!”. La un moment dat, am crezut că-l voi pierde, dar, după mai bine de două luni, a fost externat pe picioarele lui și mi-a mulțumit. Asta m-a făcut să mă simt extraordinar și împlinit.
– Ați absolvit Medicina la Universitatea Ovidius, Constanța. V-ați specializat acasă, în România, apoi în străinătate. Cum și de ce ați ales Germania pentru specializare?
Ceea ce m-a determinat să practic medicina în Germania a fost sistemul sanitar foarte avansat și oportunitățile multiple de dezvoltare ca medic. Sunt bucuros să văd că și în România standardele s-au îmbunătățit foarte mult.
– Acum, v-ați întors. Cum e „acasă” după 12 ani?
Ce speranțe aveți? Ce v-a determinat să reveniți în România?
Scopul meu a fost întotdeauna cel de a mă specializa și de a căpăta experiența atât de necesară unui medic, pentru a mă întoarce acasă, în România, și pentru a pune în practică tot ceea ce am învățat în Germania.
Sunt fericit că m-am întors acasă și, de asemenea, plin de încredere că pot clădi împreună cu echipa OCH un viitor medical la standarde europene pentru pacienții noștri.
– Ce înseamnă Constanța, Dobrogea pentru dvs.?
Pentru mine Constanța și Dobrogea reprezintă acasă. Deși am trăit departe de casă timp de 12 ani, sufletul meu a fost întotdeauna ancorat în România.
– Dar pentru concetățenii dvs., ce va însemna accesul rapid la cardiologie intervențională?
Consider că implementarea unui serviciu de cardiologie intervențională în Constanța înseamnă salvare de vieți omenești. Poate că mulți dintre pacienții noștri nu au posibilitatea de deplasare în alte orașe, pentru această intervenție, și de aceea accesul atât de rapid este un lucru extraordinar. De exemplu, în cazul unui infarct miocardic acut, cu cât se ajunge mai târziu în laboratorul de coronaroangiografie, cu atât șansele de a salva pacientul sunt mai mici, de aceea timpul joacă un rol esențial.
Ateroscleroza coronariană - afecțiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic
– Ce planuri de viitor aveți? Cum va arăta secția coordonată de dvs, ce anume va oferi pacienților, dar și medicilor?
Îmi doresc să formez o echipă unită, profesionistă și capabilă de a trata cazurile foarte complexe cu care ne vom confrunta.
Comunicarea este esențială în coordonarea unei echipe și la fel de importantă în relația cu pacientul.
Va fi nevoie, pe viitor, de o linie de gardă cardiologică cu o supraveghere de 24 de ore, 7 zile din 7 a pacienților. Vom dispune și de o monitorizare electrocardiografică de la distanță, prin telemetrie, precum și de trei aparate de ecografie noi și updatate la cerințele actuale.
Prin urmare, îmi doresc o colaborare de succes cu toți colegii medici, pe care îi asigur că vor avea din partea mea toată deschiderea și cooperarea necesare.
– De ce ați ales OCH?
OCH m-a impresionat prin dorința de a evolua în domeniul medical și de a ridica sistemul sanitar prin investiții majore.
Viziunea progresivă a echipei OCH este importantă atât pentru pacienți, cât și pentru mine.
Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.