close

Ulcerul peptic – simptome, cauze, diagnostic și tratament

2022-05-28

Ulcerul peptic este o leziune care se dezvoltă în urma distrugerii mucoasei gastrice (ulcer gastric) sau duodenale (ulcer duodenal) de către acidul gastric sau sucurile digestive.


Principalul simptom al ulcerului peptic este durerea de stomac („în capul pieptului”). Această durere poate fi percepută ca o arsură (de cele mai multe ori), ca o senzație de apăsare sau ca una de „roadere”, ori de „gol în stomac”.

Durerea poate fi ameliorată adesea prin consumul anumitor alimente care tamponează acidul din stomac sau prin luarea unui medicament care reduce aciditatea, dar apoi poate reveni. Durerea poate fi mai accentuată între mese (apare cam la 20-60 de minute după ingerarea alimentelor) și noaptea (circa 50-80% dintre pacienții cu ulcer duodenal). Episoadele de durere apar în special primăvara și toamna.

Printre simptomele ulcerului peptic mai sunt: balonarea, senzația de preaplin, eructația (râgâiala), intoleranța la alimente grase, greața.

Mai rar, pot să apară vărsături (uneori însoțite de sânge), scaune cu sânge, dificultăți de respirație, amețeală, scădere în greutate. Dacă aveți aceste simptome, mergeți imediat la medic. Dacă antiacidele vă calmează durerea, însă mai apoi reapare, se impune, de asemenea, controlul medical. După o evoluție îndelungată sau uneori ca prim simptom, ulcerele se pot manifesta prin anumite complicații: hemoragie digestivă superioară, perforație și stenoză.

Durerile abdominale trebuie investigate urgent de un medic.

Cele mai frecvente cauze ale ulcerului peptic sunt infecția cu bacteria Helicobacter Pylori (H. Pylori) – circa 70% dintre cazuri, și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene – 30% dintre cazuri.

Mucoasa stomacului are rolul de a-l proteja pe acesta de acidul necesar organismului în procesul de digestie.

Când bacteria H. Pylori o penetrează, mucoasa nu mai poate să ofere stomacului protecție, astfel acidul ajunge la pereții stomacului, unde produce leziuni. Bacteria poate pătrunde în organism prin consumul de apă sau de alimente contaminate, dar se poate transmite și de la o persoană la alta prin intermediul salivei sau prin materii fecale (de exemplu, dacă cineva infectat nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei). Specialiștii în sănătate publică spun că circa jumătate din populația globului se infectează cu H. Pylori în copilărie, însă numai 10-15% dintre cei contaminați dezvoltă ulcer. Depistarea bacteriei este simplă și presupune un test de sânge, de materii fecale sau respirator. Tratamentul este cu antibiotice diferite, care să nu ofere bacteriei șansa de supraviețuire.


Fumatul și consumul excesiv de alcool, dar și o predispoziție genetică (20% dintre pacienții au cazuri în familie) sunt la rândul lor factori de risc pentru ulcerul peptic. Alimentația, poate contribui la apariția ulcerului gastroduodenal și îl poate întreține.

Stresul și alimentele condimentate nu provoacă ulcer peptic, dar, cu toate acestea, acestea vă pot agrava simptomele.

Nu este necesar ca pacienții cu ulcer peptic să aibă diete restrictive, însă regimul alimentar abordat va evita creșterea secreției sucului gastric și implicit iritarea directă a mucoasei gastrice. Sunt indicate mesele regulate, fără cantități mari.

Diagnosticul bolii se face de către medic pe baza anamnezei și a investigațiilor clinice. Medicul vă poate recomanda o endoscopie digestivă superioară. Procedura constă în introducerea unui endoscop (un tub mic, flexibil), prin care se examinează esofagul, stomacul și duodenul, fără a jena respirația, pentru a căuta ulcerațiile și pentru a recolta un eșantion de țesut pentru analiza H. Pylori.

Endoscopia digestivă superioară, investigația rapidă și sigură care salvează vieți.

Dacă se impune intervența chirugicală, atunci se apelează la metode minim invazive, care de regulă abordează complicațiile ulcerului și au ca scop oprirea hemoragiei gastrice și dilatarea stenozelor pilorice.

Programați-vă la medic, ca să vă verificați starea de sănătate. La OCH, diagnosticarea și tratamentul sunt în funcție de persoană și nu de boală. Medici cu suflet și condiții de top sunt în slujba sănătății pacienților.

Telefon: 0241 480 400