Pătrunderea marginii laterale sau colțului unghiei în pielea de lângă unghie poartă numele de unghie încarnată (medical, onicocriptoză). Unghia încarnată este o patologie localizată, de obicei, la degetele mari de la picioare.
Încarnarea unghiei duce la inflamarea țesutului cutanat din jur, care devine roșu, umflat, dureros. Uneori, poate să crescă țesut în exces sau poate apărea chiar infecția.
Rolul unghiei, formată din straturi dense de cheratină, este acela de a proteja vârful degetelor și de a preveni accidentarea acestora. Atunci când colțurile unghiei nu sunt tăiate drept, iar unghia nu crește deasupra pielii, aceasta, în lipsă de spațiu, intră în carne și crește acolo. Apare disconfortul, mai ales în timpul mersului, și riscul de infecție. În special, persoanele care suferă de diabet sau de o altă afecțiune ce provoacă o circulație sanguină slabă la nivelul membrelor inferioare, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a acestei afecțiuni.
Simptomele unghiei încarnate
Creșterea în interior a unghiei duce la o reacție inflamatorie, zona din jurul unghiei devine dureroasă, roșie și umflată, pielea din jurul unghiei se întărește. Se instalează rapid disconfortul și durerea, mai ales când se pune presiune pe unghie. Când unghia e încarnată de multă vreme, de obicei apare și schimbarea la culoare a țesutului cheratinos (infecția fungică).
Cauzele onicocriptozei sunt:
– tăierea incorectă a unghiilor (cea mai frecventă cauză); dacă sunt tăiate prea adânc și în formă rotundă, colțurile nu mai pot să oprească țesutul din jur să crească peste partea cornoasă;
– pedichiură neprofesionistă;
– igienă deficitară;
– încălțămintea inadecvată, care strânge degetele și favorizează curbarea unghiilor în piele;
– transpirația în exces (adolescenții și sportivii sunt mai predispuși);
– predispoziție genetică; malformații locale; un traumatism local.
În caz de infecție, în jurul unghiei este vizibilă punga albicioasă în care s-a colectat puroi; e prezent edemul, eventual apar scurgeri purulente. Daca unghia se află în stadiul de infecție, sunt dureri mari, edem și scurgeri, cel mai bine consultați medicul, pentru ca acesta să poată indica tratamentul antiseptic și / sau antibiotic.
Un sfat medical precoce vă poate salva unghia. Îngrijirea locală corectă poate lupta împotriva inflamației și poate preveni infecțiile. E bine să evitați să tăiați singur(i) unghia, pentru a izola partea încarnată; oricum procesul de încarnare va continua.
Despre CHIRURGIA GENELALĂ de la OCH
Tratamentul conservator al onicocriptozei poate fi eficient în formele mai ușoare ale acestei patologii și constă în diferite metode, precum aplicarea de creme, benzi adezive etc.
Tratamentul chirurgical constă în avulsia (extragerea) chirugicală a unghiei, care poate fi totală sau parțială. Intervenția se face cu anestezie locală, iar chirurgul va încerca să corecteze matricea unghiei, ca să fie mai îngustă și să nu mai dea pe viitor aceeași problemă. În prima zi, pacientul își va limita activitățile care implică mersul pe jos și până la vindecarea țesutului nu va putea practica exerciții fizice intense (alergări lungi, de exemplu) și nu va avea voie în piscină.
Prevenția este și în acest caz cea mai indicată abordare, de aceea este recomandabil să:
• Tăiați unghiile (ca regulă generală) când sunt moi, după baie sau duș. Folosiți ustensile adecvate, dezinfectate cu alcool.
• Lăsați-vă picioarele la aer, lejere, cât mai des posibil;
• Purtați pantofi largi și evitați tocurile;
• Țineți picioarele uscate.
Puteți să programați o consultație sau să vă prezentați direct la camera de gardă a Spitalului pentru o evaluare atentă a simptomelor.
Telefon: 0241 480 400