close

Astmul bronșic, afecțiune cronică frecventă

2022-05-27

În România, conform Societății Române de Alergologie și Imunologie, aproape 1 milion de români sunt astmatici (din cei 350 de milioane la nivel mondial). 60% dintre ei sunt alergici.


Prevalența bolii crește cu 50% la fiecare 10 ani.
La copii, astmul este cea mai frecventă boală cronică, iar astmul alergic este cea mai întâlnită formă. Mortalitatea provocată de astm în România este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decât la nivel mondial. Dintre pacienţii cu astm, însă, doar un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă şi alterarea calităţii vieţii pacientului, inclusiv risc de deces.

An de an, Global Initiative for Asthma (G.I.N.A., www.ginasthma.org), o organizație fondată în 1993, care colaborează cu OMS, marchează Ziua Mondială a Astmului (World Asthma Day – WAD) la începutul lunii mai, pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni la nivel mondial.

Deși astmul nu poate fi vindecat, este posibil să fie gestionat, astfel încât să se reducă și să se prevină crizele de astm, numite și episoade sau exacerbări.

Tema aleasă de G.I.N.A. pentru Ziua Mondială a Astmului în 2022 este: „Reducerea decalajelor în îngrijirea astmului”.


Au fost identificate următoarele decalaje în îngrijirea astmului la momentul actual:

• în accesul egal la diagnostic și tratament (medicament);
• între îngrijirea pentru diferite grupuri socioeconomice, etnice și de vârstă;
• între comunitățile și țările bogate și cele mai sărace;
• în comunicare și îngrijire prin interfața de îngrijire primară/secundară/terțiară;
• în comunicare și educație oferită persoanelor cu astm bronșic (calitatea planurilor de îngrijire a astmului);
• în cunoașterea astmului și conștientizarea astmului între furnizorii de servicii medicale;
• în prioritizarea între astm și alte afecțiuni cronice;
• între prescrierea de inhalatoare și monitorizarea aderenței și a capacității de a utiliza aceste dispozitive;
• între conștientizarea și înțelegerea publicului larg (non-astmatic) și a profesioniștilor din domeniul sănătății că astmul este o boală cronică (nu acută);
• între dovezile științifice și furnizarea efectivă de îngrijiri pentru persoanele cu astm bronșic.


Provocarea pe care o reprezintă tema din acest an este ca în comunitățile internaționale de respirație să se lucreze împreună cu colegii, pacienții și furnizorii de servicii medicale pentru a identifica și a elimina decalajele în îngrijirea astmului și pentru a ajuta la implementarea și împărtășirea soluțiilor inovatoare la nivel local și global.

Iată ce aveți nevoie să știți despre tratamentul rinitei alergice

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome caracteristice: tuse, mai ales noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic.

Simptomele de astm pot varia, de la uşoare până la severe. Unele persoane cu astm pot avea perioade îndelungate fără niciun simptom, cu agravarea periodică în timpul unei crize astmatice, în timp ce alţii ar putea avea simptome specifice afecțiunii în fiecare zi. Apoi, unii oameni pot avea simptome doar în timpul exerciţiilor fizice sau când suferă de infecţii virale.

În mod frecvent, astmului îi sunt asociate comorbidităţi, dintre care cele mai frecvente sunt din sfera ORL – rinita alergică, rino-sinuzită, polipoza nazală, din sfera digestivă –boală de reflux gastro-esofagian, obezitatea, dermatita atopică, boli psihologice – anxietate, depresie sau chiar tulburări de comportament. Diagnosticul de astm este de competența medicului și necesită abordare interdisciplinară, dacă apar comorbiditățile, cele care pot avea impact negativ în controlul bolii.


Afecțiunile plămânilor și recomandările medicului pneumolog

Dr. Anca Elena Alexa – medic primar pneumologie declară următoarele: „Dacă mă știu cu alergii cutanate sau respiratorii, dacă am avut bolnavi de astm în familie, dacă tușesc fără să am ceva pe radiografia pulmonară, dacă am uneori sete de aer, mai ales noaptea, și mă scol speriat din somn, sunt întrebări care trebuie să mă ducă cu gândul că aș putea suferi de astm bronșic! Ce trebuie să fac? Să mă prezint pentru un consult la un medic pneumolog deoarece diagnosticul nu este complicat, iar tratamentul s-ar putea să vă schimbe viața!“



Orice afecțiune cronică trebuie urmărită de specialist. Programați-vă chiar acum la medicii OCH. Profesionalismul și atenția lor pentru pacient sunt dublate de aparatură de top și de un spital cu servicii de excelență. 

„Renumele se obține prin performanță”