close

Alprevia Online- soluția oferită de Ovidius Clinical Hospital pentru prevenția problemelor de sănătate

2021-08-31

Păstrarea sănătății este una dintre cele mai mari provocări ale zilelor noastre peste tot în lume. În România, unitățile sanitare sunt mereu pline, iar pacienții fac cozi pe la farmacii. Dar medicina nu este doar despre tratarea bolnavului, ci și despre prevenția apariției bolii. Oricând este mai bine să previi decât să tratezi. Pornind de la această idee, Ovidius Clinical Hospital pornește într-o nouă misiune, cu un nou concept – Alprevia Online, examenul anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate, disponibil gratuit pe site-ul www.och.ro/


Care este problema?

La nivelul stării de sănătate cele mai mari probleme pe care le are România legate de sănătate sunt prevenția și vaccinarea.

Decesele prevenibile sunt în 2019 în număr de 64.717 https://insp.gov.ro/sites/cnepss/rapoarte/

Acesta înseamnă de două ori mai multe decese decât toate decesele din pandemia COVID; 34.323 decese de COVID de la începutul pandemiei și până în 10 august 2021. https://datelazi.ro/

Deci, dincolo de COVID, în România se moare mult mai mult, deși decesele ar putea fi evitate. Și aceste sunt împărțite astfel: 25,4% boală ischemică cardiacă, 11,9% boli cauzate de consumul de alcool, 11,9% cancer bronhopulmonar, 5,6% cancer colorectal și 3,5% cancer de sân.

Și de ce se întâmplă asta?

Primii 5 factori de risc care produc dizabilitate și decese sunt, în ordine: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, indicele de masă corporală crescut. Prin prevenție, 80% dintre bolile cardiovasculare și 40% dintre cancere ar putea fi evitate. De exemplu , o persoană care este diagnosticată cu cancer în stadiu incipient are aproape 90-100% supraviețuire în 5 ani.

Dar principala problemă este că nu toată lumea știe cum să acționeze preventiv. Și chiar dacă există pacienți care sunt activi în a-și proteja sănătatea, nu este simplu să afli exact și corect ce trebuie să faci.


Și care este soluția?

„Din păcate, organismele sunt însă diferite, ce îmi face mie bine nu îți face bine neapărat și ție. De aceea și prevenția trebuie făcută personalizat și la îndrumarea unui medic”, spune Ș.L. Dr. Bogdan Pană, creatorul Alprevia Online, medic primar management sanitar și sănătate publică, doctor în științe medicale.

Alprevia Online e o aplicație medicală software, unică în țara noastră, prin care pacientul își poate evalua starea de sănătate în doar câteva click-uri accesând pagina OCH Alprevia. Evaluarea este urmată de recomandări personalizate punctuale. Instrumentul de autoîngrijire este dedicat prevenției pentru boli cardiovasculare, cancer de sân, cancer de col, cancer de prostată, cancer colo-rectal și cancer bronho-pulmonar, diabet și depresie. Aceste afecțiuni sunt foarte prezente printre pacienții români.

“Pentru ca un medic să facă o evaluare atât de complexă, este nevoie să utilizeze ghidurile de prevenție și să le integreze cu variabilele individuale ale pacientului într-o consultație care durează în medie 20 de minute. În Alprevia Online sunt integrate 500 de variabile posibile care influențează evaluarea riscului și recomandările de prevenție. Algoritmul folosește doar ghidurile de prevenție naționale și internaționale oficiale, precum și datele statistice și dovezile științifice existente în lume. Astfel, evaluările de risc sunt complexe, iar recomandările pot fi afișate imediat”, a mai adăugat Dr. Pană.

Odată ce o persoană accesează Alprevia Online, trece printr-un formular în care trebuie să-și introducă datele. După ce face acest lucru, trebuie doar să apese butonul “Evaluează” și calculul va fi efectuat în mod automat. Este foarte important de știut că informațiile introduse trebuie să fie corecte, altfel rezultatul primit nu poate fi valid.

“Alprevia Online poate recomanda consultații, analize și explorări. Cel mai bine este să te prezinți la medicul OCH cu acest rezultat pentru a fi coordonat corespunzător pentru investigații, Alprevia nu înlocuiește medicul. Dacă nu ești sigur sau nu știi să folosești programul Alprevia, poți apela la medicul OCH care utilizează Alprevia desktop în cabinet și poate să-ți facă evaluarea. Ne dorim ca tot mai mulți dintre pacienții noștri să adopte acest sistem pentru că doar prin prevenție ne putem feri de boală sau, dacă boala totuși apare, putem acționa din timp”, a încheiat Dr. Bogdan Pană.


Prevenția în 10 pași

Pentru mai multe detalii, intră pe pagina OCH Alprevia.