Intervențiile chirurgicale bariatrice au rezultate deosebite în rândul celor care apelează la această metodă de tratament. Deși aceste rezultate nu mai provoacă mari surprize atât de ușor, în cazul unui bărbat din Constanța în vârstă de 57 de ani putem spune că scăderea în greutate la mai puțin de jumătate din greutatea inițială reprezintă un rezultat notabil. Dacă înainte de intervenție cântărea 176 kg, acum a ajuns la doar 80 kg, o greutate normală pentru înălțimea sa de 1.80 m. Dr. Serac Gabriel, medic primar de chirurgie generală în cadrul Ovidius Clinical Hospital a condus echipa care s-a ocupat de tratamentul chirurgical al bărbatului:
„Pacientul avea un BMI de 55 kg/m² și un ‚bagaj’ destul de mare de afecțiuni cardiace și respiratorii care au necesitat o pregătire atentă în vederea operației care urma să îi schimbe viața în bine. Pe lângă sindromul de apnee obstructivă în somn și insuficiență respiratorie cronică, prezenta hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică și hipertensivă, insuficiență cardiacă și fibrilație atrială, toate aceste boli necesitând tratament medicamentos zilnic, incluzând și anticoagulante și antiagregante. Astfel după aproximativ o lună, fiind atent pregătit a fost supus unei intervenții chirurgicale bariatrice, în vederea reducerii excesului ponderal, responsabil în cea mai masură de bolile cardiace și respiratorii.”
Iată ce spune pacientul despre cum se simțea înainte să se decidă să se opereze.
„Mă simțeam foarte greoi atât fizic cât și psihic, parcă nu mai aveam chef de viață, ca un robot. Tensiunea era la 20 cu 18, sau 19, în mod uzual. Am chemat de două ori ambulanța de urgență în timp ce eram chiar la serviciu, din cauză că-mi urcase la 26-27 cu 20. Medicul de tură de la unitatea de unde lucrez, fost medic de campanie în Afganistan, s-a exprimat cu ocazia uneia din aceste situații spunând că la asemenea valori nu ar mai fi trebuit să fiu în viață”, a povestit el.
Intervenția chirurgicală efectuată a fost gastrectomia longitudinală, cunoscută și ca micșorarea stomacului, a decurs fără incidente sau accidente intraoperatorii și a durat aproximativ 80 de minute.
„A fost necesară și cura herniei hiatale responsabilă de o boală de reflux gastroesofagian. Această afecțiune este prezentă la aproximativ 40% dintre pacienții cu obezitate”, a precizat medicul.
Rezultatele postoperatorii
Majoritatea pacienților cu obezitate, în momentul în care ating o greutate normală, observă că valorile tensionale scad, astfel încât 70% dintre ei nu mai suferă de hipertensiune arterială. Este esențială îndrumarea cardiologului în această perioadă. Dr. Serac ne explică:
„Pacientul nostru, după externare, a urmat un regim alimentar strict care constă doar în lichide pentru primele 15 zile, urmat de alimente pasate și semisolide încă 15 zile. După 4-6 săptămâni se trece la alimentația normală, însă doar cu respectarea volumele mici ale meselor. În ceea ce privește medicația, pe lângă cea temporară specifică recomandată după această operație, constând în antisecretoare și prochinetice, pacientul trebuie să-și continue tratamentul cronic administrat preoperator. Este necesară o atenție sporită la ajustarea dozelor de antihipertensive sub îndrumarea medicului specialist de cardiologie, deoarece pe măsura pierderii excesului de greutate valorile tensionale se reduc, astfel încât 70% dintre pacienți ajung normotensivi când ating pragul unei greutăți normale.”
Fiind fericit de cum arată și cum se simte la un an după intervenție, pacientul a povestit experiența pe care a trăit-o la OCH doar în termeni laudativi:
„Mă simt excelent acum! Pot să spun că am dat ceasul înapoi cu cel puțin zece ani. Experiența a fost absolut superbă. La externare am umplut un taxi cu flori, bomboane sucuri și le-am împrăștiat peste tot pe unde am cunoscut OAMENI în OCH. Vreau să mulțumesc echipei, scumpii mei prieteni de-acum, doamnei dr. Alina Vîncă, domnului dr. Serac Gabriel, domnului dr. Hrițcu Mihai, domnului dr. Azis Olgun. Dacă mă prindea Covid-ul la 180 de kilograme, acum nu mai eram. PUNCT!”
Chiar dacă intervenția a avut loc în plină pandemie, Ovidius Clinical Hospital este recunoscut pentru exigența cu care a implementat toate măsurile de siguranță atât pentru personal cât și pentru pacienții săi, respectarea tuturor regulilor sanitare impuse de context fiind obligatorie pentru toată lumea.
„Mai multe studii au arătat că la pacienții cu obezitate există un risc crescut de boală severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2 din cauza unor stări predispozante, cum ar fi un sindrom inflamator cronic, hipercoagulabilitate, scăderea saturației de oxigen prin reducerea volumelor respiratorii și scăderea excursiilor diafragmatice din cauza presiunii crescute intraabdominale. Pentru pacienții obezi gastrectomia longitudinală este o soluție prin care își pot îmbunătăți calitatea vieții, pot ameliora sau chiar pot scăpa de anumite boli pentru care au luat ani la rând medicamente, iar în raport cu COVID-19 sau alte boli respiratorii infecțioase, se pot asigura că nu vor face forme severe care se pot solda chiar cu deces. Bineînțeles că respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială, precum purtarea măștii, toaleta riguroasă a mâinilor, evitarea zonelor aglomerate și nu în ultimul rând vaccinarea, sunt valabile pentru orice persoană indiferent de greutate”, a precizat Dr. Serac.
La un an după intervenție, pacientul este în continuare în formă și optimist:
„Vreau să rămân la o greutate în jurul a 80 de kilograme. Inclusiv după operația de eliminare a surplusului de piele, pe care o voi face tot la OCH. Toată viață am fost la greutatea asta”, a spus el.
Pentru a vă programa la o consultație la unul din medicii din echipa de chirurgie bariatrică și pentru a afla mai multe detalii despre Gastric Sleeve și tratamentul obezității, sunați la numărul de telefon 0241 480 400.