close

Pacient cu boală Madelung tratat chirurgical cu succes la Ovidius Clinical Hospital

2021-07-24

Boala Madelung, botezată după numele celui care a descris-o pentru prima dată, se numără printre afecțiunile rare, dar cu o manifestare foarte vizibilă. Boala își face remarcată prezența prin țesut adipos excesiv localizat în regiunea capului și a gâtului, fiind deosebit de deranjantă pentru cel care suferă din cauza ei.

Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost tratat chirurgical pentru Boala Madelung la Ovidius Clinical Hospital, de către Dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală în cadrul spitalului. Pacientul fusese tratat ulterior într-o altă unitate, dar boala a recidivat și, mai mult decât atât, s-a extins.


„Această boală apare în special la bărbați și se spune că are legătură cu consumul exagerat de alcool însă nu este dovedit științific acest lucru. Este o lipomatoză cervicală simetrică care apare de jur împrejurul zonei cervicale, atât anterior, posterior, cât și lateral. Nu există alt tratament decât cel chirurgical. Se poate încerca prin lipoabsorbție sau prin intervenție chirurgicală clasică. La lipoabsorbție este mai dificil, în funcție de unde este situat lipomul, pentru că sunt și filete nervoase. Se poate aplica la cele care sunt posterioare sau laterale dacă sunt deasupra foselor supraclaviculare, dar și aici sunt riscuri, pentru că suntem lângă vârful plămânilor”, a povestit Dr. Stamule după operație.

Chiar dacă vorbim de o boală benignă, există mereu riscul de recidivă. Medicul de la OCH ne explică cazul pacientului său:

„În acest caz, situația a devenit mai complicată deoarece lipomul recidivat i-a apăsat pe esofag, pe trahee. Bolnavul avea disfagie și disfonie din cauza compresiei exercitată de acest lipom voluminos. Intervenția a durat mai multe de cinci ore, deoarece este o procedură foarte migăloasă, ce necesită atenția maximă a chirurgului pentru nervi, vase de sânge și toate celelalte structuri anatomice din jurul lipomului. Operația este complexă și există riscuri de leziune de nerv facial, leziuni de tiroidă, de nervi tiroidieni laringiali care îi pot da tulburări de deglutiție, disfonie, leziuni de vase mari”.

De acestă dată, a fost eliminat țesutul adipos doar pentru partea anterioară.

„Operația a decurs foarte bine și pacientul este mulțumit. Dar trebuie specificat că abordarea chirurgicală se face etapizat. Pentru următoarea intervenție, pacientul ar trebui să mai aștepte câteva luni să se recupereze”, a detaliat Dr. Stamule.


Cum știi că ai putea avea Boală Madelung și ce trebuie făcut

Pacientul care decide să se trateze pentru Boală Madelung la Ovidius Clinical Hospital găsește aici o echipă multidisciplinară completă care se va ocupa de diagnosticul și tratamentul său.

„Singurul simptom vizibil și palpabil sunt aceste leziuni lipomatoase. Dacă persoana simte aceste umflături simetrice, pentru că de obicei apariția este laterală, trebuie să se prezinte la medicul chirurg sau medicul endocrinolog pentru a i se face diagnosticul diferențial”, detaliază medicul chirurg.


Odată stabilit diagnosticul, mai există o serie de examene necesare pentru succesul intervenției chirurgicale.

„Înainte de intervenție trebuie făcut CT la nivelul gâtului pentru a vedea raportul cu esofagul, cu laringele, cu vasele mari, carotide, jugulare, cu tiroida. Trebuie să vedem pe unde intră aceste formațiuni lipomatoase. Se face un plan de intervenție și întotdeauna operația, în sine, se desfășoară cu medicul ORL-ist alături. Medicul de ORL și medicul chirurg formează această echipă deoarece cel mai mare risc îl reprezintă leziunea nervilor faciali care sunt împinși și sunt aderenți la lipom. Este foarte important să îndepărtăm cât mai mult din lipom pentru a evita riscul de recidivă”, a mai spus Dr. Paris Stamule.


Ovidius Clinical Hospital pune la dispoziția pacientului cu Boală Madelung o echipă completă formată din medici de chirurgie generală, ORL, endocrinologie, imagistică, anestezie și terapie intensivă, dar și toate condițiile tehnice și sanitare necesare pentru un act medical în siguranță.

Pentru programări sau mai multe detalii despre serviciile OCH, sunați la 0241 480 400.