close

Prevenția în stomatologie

2021-04-10

Prevenția oro-dentară a apărut ca o necesitate dată de prevalența deosebită a afecțiunilor oro-dentare și de impactul biologic, economic și psiho-social determinat de evoluția și tratamentul lor. Prevalența este estimată la 90% pentru caria dentară, 60% pentru îmbolnăvirile parodontale la pacienții peste 35 de ani și 60% pentru anomaliile dentomaxilare, afecțiuni care ocupă locuri fruntașe comparativ cu celelalte îmbolnăviri ale organismului. Prin incidența lor, pun importante probleme economice, statisticile arătând că, de la nivelul procedurilor preventive primare spre cele ale prevenției terțiare, costurile cresc, în timp ce satisfacția medicului și a pacientului scade.

Despre clasificarea metodelor de prevenire ne vorbește doamna Dr. Cătălina Corduneanu, medic specialist stomatolog la Policlinica OCH Constanța:

“Prevenția în stomatologie, atât pentru copii cât și pentru adulți poate fi clasificată în 3 etape:
-primară - prin care se descoperă cauzele generatoare de boală, urmând ca prin aplicarea unor metode terapeutice corect utilizate, să se prevină producerea bolilor;
-secundară - presupune surprinderea bolilor în fazele lor de debut, când prin aplicarea tratamentelor curative să le stopăm evoluția;
-terțiară - cuprinde totalitatea măsurilor pentru restaurarea țesuturilor distruse și reabilitarea morfo funcțională a pacientului spre un punct cât mai aproape de normal.”

Măsurile de prevenție primară încep prin evaluarea riscului de carie al mamei și a copilului, începând cu vârsta de 6 luni sau imediat dupa erupția incisivilor maxilari temporari. Părinții trebuie instruiți să realizeze periajul corect al copilului și să respecte programul de screening oral periodic.

Placa dentară microbiană trebuie îndepărtată printr-un periaj corect ca timp, durată și frecvență. Acestuia, în funcție de vârstă, i se pot asocia mijloace mecanice auxiliare: ață dentară, periuțe interdentare. Sigilarea șanturilor și fosetelor în jurul vârstei de 6 ani are avantajul de a nu fi invazivă și se realizează fără durere.

Controlul consumului de zahăr și al obiceiurilor alimentare

O.M.S. recomandă ca pe lângă obiectivele de dietă pentru prevenirea bolilor cronice majore, o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în zahăr liber și grăsimi este posibil să îmbunătățească multe aspecte ale sănătății orale, inclusiv prevenirea cariilor dentare, situația parodontală, bolile infecțioase orale precum și cancerul oral.

Prevenția afecțiunilor parodontiului marginal

Boala parodontală reprezintă o provocare pentru pacient și medicul dentist, fiind cauza majoră a pierderii dinților la adult și cu un impact devastator asupra cavității orale și asupra esteticii. Cercetările recente sugerează legături posibile între inflamația cauzată de boala parodontală și alte aspecte patologice – infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet, cancerul pancreatic, nașterea înainte de termen.

“Pentru pacienții cu istoric parodontal sunt necesare vizite la un interval de 3 luni în faza inițială de terapie, apoi vizite bianuale. Pacientul trebuie să fie informat despre necesitatea tratamentelor planificate, insistându-se pe limitele și indicațiile acestora” precizează Dr. Corduneanu.



Prevenirea apariției cancerului oral

Cancerul oral afectează dramatic calitatea vieții pacientului. Diagnosticul precoce este foarte important. Leziunile care necesită evaluare sunt pata albă sau roșie și ulcerația, mai ales daca persistă mai mult de 14 zile. Cancerul oral poate avansa fără dureri sau simptome aparente, iar diagnosticul se pune doar după biopsie.
Medicul specialist de la Policlinica OCH menționează că: “Examinarea prin inspecție și palpare, împreună cu metodele de diagnostic specifice conduc la o identificare corectă a leziunilor.”
În cabinetul de stomatologie de la Policlinica OCH Constanța acordăm o atenție deosebită pentru prevenirea transmiterii infecției cu virusul SARS-COV-2 și la nivelul cabinetului de stomatologie sunt implementate toate măsurile de prevenire și protecție recomandate de autorități. 

Programările se pot face la numărul de telefon 0241 480 400.