close

Patru obiceiuri pentru un sistem imunitar bun

2021-03-19

Sistemul imunitar permite organismului să se apere de diverși agenți patogeni infecțioși, cum sunt virusurile, bacteriile și paraziții, sau non-infecțioși, precum toxinele. Dacă acesta este puternic, protecția este mare și organismul nostru are posibilitatea să lupte împotriva agenților patogeni menționați. Din păcate, în zilele noastre, alimentația deficitară face mult rău sistemului imunitar. Dr. Simona Nicodim, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Policlinicii OCH din Constanța, ne explică:

„Alimentația incorectă din punct de vedere al calității, cantității sau modului de preparare poate duce la diverse probleme de sănătate precum boli metabolice, cardiovasculare, oncologice. În plus, se remarcă și scăderea rezistenței la infecții. Putem însă adopta oricând obiceiuri zilnice care să ne susțină sistemul imunitar.”

Schimbările, pe care le poate face oricine pentru a avea un sistem imunitar eficient în fața bolii, sunt însă accesibile, mai ales dacă le cunoaștem. Iată patru dintre ele:


1. O alimentație corectă

„Pentru un bun sistem imunitar este nevoie de o alimentație sănătoasă, cu un aport echilibrat de nutrienți (glucide, lipide, proteine, vitamine și săruri minerale), din surse de bună calitate. Este important și ca alimentele să fie preparate corect, folosind metode de gătit sănătoase. De exemplu, gătitul la abur în loc de prăjire este mereu o opțiune mai bună”, a spus Dr. Nicodim.

Multe persoane nu știu însă ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Medicul ne explică în detaliu cum ar trebui să arate masa oricăruia dintre noi. „O masă completă ar trebui să conțină proteine de calitate superioară, pe care le putem lua din surse ca peștele, carnea slabă, oul, lactatele și brânzeturile slabe, leguminoasele, nucile. Este indicat să includem în dietă și produse din cereale integrale (pâine sau paste din făină integrală, orez integral), legume și fructe cât mai diversificate, precum și uleiuri vegetale (măsline, floarea-soarelui, rapiță) în cantități moderate.”

De multe ori, din media aflăm că unele alimente sunt mai bune ca altele în conținut de nutrienți. Iată ce părere are medicul OCH despre acest aspect:

„Nu există alimente-minune, dar este bine să ne hrănim diversificat, cu alimente de sezon din zona noastră geografică și să ne luăm vitaminele din surse naturale. De exemplu, surse foarte bune de vitamina C sunt măceșele, cătina și coacăzele, dar și pătrunjelul și ardeiul. Surse naturale de vitamina D sunt peștele gras, lactatele integrale și ouăle.

Și, având în vedere că am ieșit din iarnă, e bine să includem în meniul zilnic legumele de primăvară (salată verde, ștevie, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichii, ceapă și usturoi verde). Acestea conțin vitamine, minerale, antioxidanți, fibre vegetale, care cresc rezistența organismului.”


2. Hidratarea corespunzătoare

Un alt aspect care nu trebuie omis este hidratarea. Este indicat să consumăm 2-3 litri de lichide pe zi, de preferat apă. Sucurile și alcoolul nu trebuie incluse în acest volum. Alcoolul deshidratează, iar sucurile fac mai mult rău decât bine, din cauza acidului sau cantității de zahăr pe care le găsim în ele.


3. Un program zilnic sănătos

O alimentație sănătoasă contribuie la întărirea sistemului imunitar, dar mai sunt și alte aspecte care țin de alte activități de care e bine să avem grijă.

„Alimentația corectă trebuie să fie parte a unui stil de viață sănătos care presupune mișcare cel puțin 30 minute pe zi, respectarea a 7-8 ore de somn pe noapte, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool”, recomandă medicul.


4. Evitarea unor alimente care ne fac rău

O alimentație dezechilibrată, bogată în alimente procesate, prăjeli, alimente cu conținut crescut de grăsimi saturate și trans, zaharuri rafinate, sare și diverși aditivi alimentari (coloranți, conservanți) duce în timp la probleme medicale. Ca să știm să le evităm activ, cel mai bine este să nu le includem în coșul alimentar. Dr. Nicodim ne spune cum:


„Când mergem să cumpărăm alimente este bine să stabilim de acasă ce vom cumpăra, în funcție de meniul pe care ni l-am propus și de perioada de timp pentru care facem cumpărăturile. De asemenea, este necesar ca alimentele să fie în termen de valabilitate și să fie cumpărate din surse sigure (piețe autorizate, magazine), în care regulile de igienă sunt respectate. Nu în ultimul rând, este important să alegem alimente cât mai puțin procesate și pe a căror etichetă să nu se găsească ingrediente a căror denumire ne este necunoscută.”

Dacă nu știi exact ce alimente sunt bune pentru tine și cum ar trebui să arate meniul tău, consultarea unui nutriționist poate fi cea mai bună soluție. O discuție cu medicul va permite stabilirea unui plan de alimentație adaptat și individualizat, care să vină în sprijinul tratării unor afecțiuni cum sunt obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemiile, guta, diverse intoleranțe alimentare – lactoză, gluten, sau chiar afecțiuni oncologice. Un specialist poate ajuta și gravida să aibă o nutriție echilibrată în timpul sarcinii și alăptării, dar și orice altă persoană care își dorește să adopte un stil de viață sănătos.

Dr. Simona Nicodim, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice oferă consultații în cadrul Policlinicii OCH Constanța iar programările se fac la telefon 0241.480.400.