close

Diabetul zaharat de tip 2: cauze și tratament

2021-03-09

Diabetul zaharat de tip 2 (DZ2) este tipul de diabet pe care îl au peste 90% dintre persoanele afectate de această boală. Dacă diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, iar cel gestațional poate fi diagnosticat la unele femei începând cu săptămâna 24 de sarcină, cel de tip 2 poate să apară oricând și la oricine, pe fondul unor cauze favorizante cum sunt genetica, sedentarismul sau obezitatea. Din păcate, în România, studiul PREDATORR demarat în 2013 a arătat că numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 s-a dublat, față de 5.1% cât arătau estimările anterioare din 2005. Pentru a înțelege mai bine ce este această boală și cum o putem preveni, am discutat cu Asist. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Policlinicii OCH din Constanța.


„Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică caracterizată de valori crescute ale glicemiei secundar secreției scăzute a insulinei din organism sau răspunsului inadecvat la insulina proprie. Această afecțiune poate fi însă prevenită urmând un stil de viață sănătos, reprezentat de alegeri alimentare corecte conform necesarului zilnic, un orar regulat al meselor, atingerea și menținerea unei greutăți normale, precum și integrarea activității fizice în viața de zi cu zi,” spune medicul specialist.

Cu toate că diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit, în anul 2000, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că este pentru prima dată când o boală neinfecțioasă capătă caracter epidemic, înlocuind problemele majore de sănătate ale secolului trecut.

„2019 a venit cu date actualizate de Federația Internațională de Diabet care declara 463 milioane de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 la nivel mondial și o creștere estimată de 51% pentru 2045. În realitate, pentru fiecare pacient cu diabet zaharat de tip 2 există cel puțin unul nedignosticat”, a precizat Dr. Chelaru.

Specialiștii atrag atenția că acest fenomen de globalizare a DZ2 a apărut din cauza creșterii numărului de cazuri de obezitate pe fondul lipsei activității fizice regulate și a unei alimentații nesănătoase și în exces.


Simptomele diabetului zaharat de tip 2

„Ideal este ca pacientul să se prezinte la medic pentru diagnostic înainte de a apărea simptomele ce ridică suspiciunea de valori foarte mari ale glicemiei în sânge (sete importantă, urinare frecventă și în cantitate mare, scădere în greutate, tulburări de vedere) sau chiar modificări legate de un eveniment vascular acut. Mai degrabă, sunt importante de menționat categoriile de risc pentru diabet zaharat de tip 2: rude de sânge diagnosticate, istoric personal de prediabet (valori crescute ale glicemiei dimineața pe nemâncate sau scăderea toleranței la glucoză) sau diabet diagnosticat în sarcină, exces de greutate, valori crescute ale grăsimilor în sânge sau steatoză hepatică cunoscută, prezența sindromului ovarelor polichistice, istoric de boală cardiovasculară”, subliniază medicul diabetolog.

Semnele pot fi observate din timp, mai ales dacă avem obiceiul investigațiilor anuale. Studiile au demonstrat că riscul de boală cardiovasculară asociată diabetului zaharat de tip 2 este crescut chiar din stadiile incipiente, cu cel puțin 15 ani înainte de valorile limită de diagnostic.


Tratamentul diabetului zaharat de tip 2

„Un prim pas terapeutic, și esențial de altfel, este schimbarea stilului de viață. Tratamentul cu medicație orală sau injectabilă se face în funcție de momentul diagnosticării, precum și în funcție de bolile cronice asociate. Regimul de viață al unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 este asemănător cu cel al unei persoane fără diabet, dar care urmează un stil de viață sănătos”, a spus medicul OCH.

Din păcate însă, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai vulnerabile în fața altor boli, cum este și COVID-19. Medicul ne spune de ce:

„Se stie deja că diabetul zaharat de tip 2, prin natura complicațiilor asociate, este o boală a vaselor mici și mari din organism. Pe acest fond, se suprapun fenomenele de boală ale infecției SARS-COV2.”

Cei mici nu sunt imuni în fața acestei boli. Cei mai mulți părinți, când se văd în fața acestui diagnostic pentru copilul lor, se panichează și nu știu cum să abordeze problema. „Panica nu este o rezolvare, iar părintele trebuie să conștientizeze cauzele apariției diabetului zaharat de tip 2 și să promoveze de acum înainte un stil de viață sănătos la nivelul întregii familii”, recomandă Dr. Chelaru.

Diabetul zaharat de tip 2 nu se vindecă, dar se poate remite dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient iar pacientul respectă toate indicațiile medicului. Netratat însă, afectează toate arterele din corp de la cele mai mici la cele mai mari ducând la apariția de complicații precum infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral, insuficiență renală, neuropatia diabetică, orbirea sau chiar amputația de membre inferioare.

„O persoană care urmează sfatul specialistului are toate șansele să obțină remisia diabetului zaharat de tip 2 sau o evoluție pe termen lung fără complicații sau complicații minime în funcție de momentul diagnosticării inițiale”, a concluzionat medicul.


Orice persoană cu diabet zaharat de tip 2 poate veni pentru tratament la Policlinica OCH sau la spitalul Ovidius Clinical Hospital pentru a primi cele mai bune indicații medicale pentru tratamentul afecțiunii sale, conform ultimelor ghiduri în vigoare la nivel național și internațional.

Pentru programări, ne puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.