O pacientă în vârstă de 68 de ani a beneficiat, la Ovidius Clinical Hospital, de două intervenții chirurgicale realizate laparoscopic într-o singură sesiune, splenectomie și colecistectomie, pentru o recuperare rapidă și o spitalizare cât mai scurtă, necesitând doar 3 nopți de spitalizare. Femeia avea calitatea vieții afectată grav de simptomele unei splenomegalii cu zone de infarct splenic. Această afecțiune este provocată de blocarea sau lipsa unei circulații corecte a sângelui în splină și trebuie remediată rapid pentru a nu provoca consecințe iremediabile asupra sănătății.
„Splenectomia laparoscopică reprezintă intervenţia de extirpare a splinei, cu parenchim normal sau patologic, pe cale laparoscopică. În ultimii ani, laparoscopia a pătruns şi în teritoriul splenopatiilor chirurgicale. Laparoscopia exploratorie poate exclude leziunile splenice din cadrul traumatismelor abdominale şi poate stadializa o serie de malignităţi hematologice”, a explicat medicul care a realizat această dublă intervenție, Dr. Shahin Iyad - medic specialist chirurgie generală în cadrul OCH.
„În urmă cu trei luni aveam dureri groaznice în partea stângă, stare de greață și de vărsături, iar gura îmi era amară mai tot timpul. Am mers la un control la medic și am aflat că am două pietricele la fiere și splina mărită. Am făcut toate investigațiile și apoi m-am programat pentru intervenția chirurgicală. Vecina mea mi l-a recomandat pe dl Dr. Shahin Iyad, de la Ovidius Clinical Hospital. Dânsul mi-a explicat situația mea medicală și împreună am luat decizia de a mă opera și de splină și de fiere”, povestește pacienta.
Când apare nevoia unei splenectomii?
Splenectomia laparoscopică este indicată atât pentru afecţiunile hematologice, cum sunt purpura trombocitopenică idiopatică sau anemia hemolitică autoimună, cât şi în bolile splinei propriu-zise- chisturile splinei, tumori splenice primare etc.
„Se consideră că splenectomia laparoscopică reprezintă „gold standard” (metoda de elecție) în tratamentul purpurei trombocitopenice idiopatice. Alte indicaţii sunt limfoamele splinei, infarctele splenice fără abcese, stadializarea bolii Hodgkin, unele cazuri de anemie hemolitică autoimună severă. Splenectomia poate fi indicată în hipersplenismul simptomatic din leucemiile cu celule păroase, leucemiile limfocitare cronice, leucemia mieloidă cronică, metaplazia mieloidă, thalasemia majoră, splenomegalia cauzată de hemodializă, splenomegalia din SIDA şi trombozele venei splenice”, a mai adăugat specialistul.
Pacienta a înțeles că intervențiile de care are nevoie sunt importante și nu pot fi amânate chiar dacă contextul actual nu este chiar unul ușor pentru nimeni, încă ne aflăm în plină pandemie COVID-19.
„Mi-a fost puțin teamă din cauza situației actuale cu virusul, dar am văzut că aici, la spitalul OCH, sunt respectate toate condițiile, toată lumea este echipată așa cum trebuie, se face curățenie foarte des, așa că acum mă simt în siguranță. Înainte de operație am făcut testul PCR, și CT la plămâni, și având în vedere că totul a fost bine, decizia a una foarte bună. Am trecut prin foarte multe operații: hernie de disc, proteză de șold bilaterală. Pentru această intervenție m-am hotărât foarte ușor pentru că nu puteam mânca deloc, aveam gura amară, senzația de vărsătură, oboseală mai tot timpul încât de abia puteam sta în picioare”, a spus pacienta.
Beneficiile splenectomiei laparoscopice
Spre deosebire de splenectomia clasică, splenectomia laparoscopică prezintă numeroase avantaje atât pentru pacient cât și pentru medic:
- Recuperarea postoperatorie este mai rapidă, cu mai puține dureri, astfel pacientul își poate relua activitățile normale în scurt timp postoperator reducând astfel perioada de spitalizare;
- Reluare rapidă a tranzitului intestinal;
- Reluarea mai rapidă a alimentației normale cu alimente solide;
- Datorită inciziilor mici, pacientul se poate poate bucura de rezultate cosmetice îmbunătățite;
- Absența complicațiilor parietale, pulmonare și infecțioase;
- Riscul de mortalitate și morbiditate este mai scăzut decât prin chirurgia clasică.
„Intervenția a decurs foarte bine, fără dificultăți, fără sângerări. Echipa este foarte bine pregătită iar aparatura și instrumentarul sunt la cele mai înalte standarde, ceea ce ne permite să realizăm intervenții din cele mai deosebite, cum a fost și aceasta. Pacienta a prezentat multiple patologii și odată cu splenectomia am făcut și colecistectomie, adică am îndepărtat și fierea, ceea ce a dus la creșterea timpilor operatori la aproximativ 3 ore. De obicei, în cazul unei intervenții de splenectomie există risc de sângerare și apare nevoia unei transfuzii, însă de data aceasta sângerarea a fost în limitele normale și nu a fost nevoie. Cu toate că dimensiunea splinei a depășit 20 de cm, întreaga intervenție s-a desfășurat fără complicații”, a explicat Dr. Shahin.
Pacienta acum se simte excelent și a avut doar cuvinte de laudă la adresa echipei OCH.
„Am fost foarte mulțumită, tot personalul medical, de la intrare și până în salonul de pe secție, a fost exemplar. Am mai fost internată însă ca aici nu am văzut nici condiții și nici amabilitatea personalului. Sunt foarte mulțumită din toate punctele de vedere. Curățenia, totul s-a petrecut în timp util, toată lumea e foarte amabilă și vorbesc frumos, blând. Domnul doctor mi-a explicat tot ce va fi făcut, întregul proces operator, cum va decurge intervenția. Am înțeles că intervenția aceasta presupunea riscuri însă mă bucur că acum sunt bine și că practic am înviat din nou”, ne-a spus ea.
Splenectomia laparoscopică postoperator
„Evoluția pacientei a fost bună și favorabilă. Postoperator pacienta s-a mobilizat de a doua zi, apoi a început să se alimenteze și a treia zi a fost externată cu plăgile în curs de cicatrizare. Recuperarea a fost ușoară, a preluat tranzitul intestinal la două zile de la intervenție. Cu toate că a avut multiple patologii cardiace, fibrilație atrială, lua anticoagulant, insuficiență renală moderată, multiple intervenții chirurgicale anterioare, am reușit să o echilibrez în timp de o lună și jumătate din punct de vedere cardiac, renal, respirator pentru a putea rezista unei intervenții laparoscopice”, a adăugat medicul.
Pentru ca intervenția să aibă efectele dorite, pacienta trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului și postoperator.
„Evitarea eforturilor fizice intense este esențială, însă nu este recomandat să stea la pat acasă. Este chiar indicat să se mobilizeze cât mai repede, pentru a evita riscuri de tromboze venoase și trombembolism pulmonar. Trebuie în schimb să aibă foarte mare grijă pentru că în cazul intervențiilor de splină riscul de contractare a unei boli este mărit, deoarece splina este un organ limfoid și cei care nu mai au splină au imunitatea destul de scăzută. Acesta este și motivul pentru care, înainte de programarea splenectomiei cu 15 zile, este recomandată o vaccinare antimeningococ, antipneumococ și anti-Hemophilus Influenzae de tip B. Riscul de infecție este mai important în decursul primilor 2 ani de la operație”, a specificat medicul de la Ovidius Clinical Hospital.
„Eu voi recomanda tuturor acest spital pentru că este extraordinar. Poate părea scump, însă îngrijirea, condițiile și medicii sunt cu adevărat excepționali!”, ne-a declarat la final pacienta.
Pentru programări, ne puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.