close

Endometrioza parietală – tratabilă chirurgical 100% la Ovidius Clinical Hospital

2021-01-26

Endometrioza este o boală care determină infertilitatea la femei și, din păcate, este des întâlnită. Mai mult decât atât, afecțiunea se manifestă cu dureri puternice, făcând viața cotidiană a pacientei foarte grea. De aceea este foarte important ca femeile care au dureri foarte mari, mai ales în perioada menstruației, să meargă la medic. Sunt însă și vești bune, afecțiunea este tratabilă. Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital ne explică:

„Endometrioza parietală apare la femeile tinere atunci când celulele endometriale din uter sunt implantate accidental în peretele abdominal în momentul extragerii nou-născutului sau în timpul unei intervenții chirurgicale de extirpare a unui fibrom uterin. Acest țesut poate da foarte multe probleme pacientelor care trec printr-o asemenea suferință. Țesutul cantonat în peretele abdominal se comportă ca un uter în miniatură, el crește și sângerează în timpul menstrelor, provocând dureri puternice în perioada ciclului menstrual. Prezența țesutului uterin ectopic (apărut în alte locuri decât în cele anatomice) poate fi întâlnită și la nivelul ovarelor, trompelor uterine, colonului, intestinului subțire și la nivelul peritoneului pelvin.”

Endometrioza parietală apare la femeia tânăra, de obicei fără alte afecțiuni asociate și nu implică riscuri deosebite.

„Această patologie se caracterizează prin prezența unei formațiuni tumorale de consistență crescută la nivelul inciziei după operația cezariană, intens dureroasă, aparent fixată la planurile profunde. Durerile se accentuează în apropierea menstrei, formațiunea putând să-și mărească dimensiunile în această perioadă. Simptomele se remit odată cu oprirea menstrei și au o evoluție ciclică, lunară. Diagnosticul se stabilește clinic și imagistic în baza examenului obiectiv și în baza unei ecografii abdominale și de părți moi, care stabilește dimensiunile, raporturile cu musculatura și gradul de invazie a endometriomului în țesuturile învecinate”, explică Dr. Vîncă.

Netratată, această afecțiune poate deveni foarte agresivă, deoarece crește mult în dimensiuni și înlocuiește țesutul sănătos din jur. Astfel, tratamentul chirurgical devine mai dificil.

„Tratamentul este exclusiv chirurgical și constă în efectuarea unei incizii la nivelul formațiunii cu excizia acesteia până în țesut sănătos și în funcție de situația locală. Dificultatea apare atunci când este necesară folosirea materialelor suplimentare care să înlocuiască peretele abdominal (plasa de substituție și fire de sutură), de aceea și recuperarea pacientelor poate fi mai dificilă. Ulterior, se practică sutură intradermică pentru un rezultat cosmetic excelent. Excizia este întotdeauna completă, cu trimiterea formațiunii la examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului, cu vindecare completă și risc de recidivă minim, de cele mai multe ori focarul de endometrioză fiind unic”, detaliază medicul de la Ovidius Clinical Hospital.

Această patologie nu poate fi prevenită. Este destul de frecvent întâlnită și apare prin însămânțarea accidentală a celulelor endometriale în peretele abdominal după incizia uterului pentru extragerea nou-născutului. În cadrul Ovidius Clinical Hospital, pacientele cu această patologie se prezintă la consultul chirurgical, care stabilește diagnosticul clinic. Ulterior se recoltează un set de analize, pacienta urmând a fi internată pentru intervenție pentru 24-48 ore. La externare, medicii recomandă evitarea eforturilor fizice intense și un regim igienodietetic echilibrat, cu evitarea alimentelor care balonează și a băuturilor carbogazoase cu desfășurarea activităților cotidiene, pentru o recuperare optimă și corectă.

Pentru programarea în vederea unui consult, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.