close

Artroplastie în premieră: Medicii OCH au salvat umărul complet distrus al unui pacient englez

2021-01-20

Un bărbat în vârstă de 59 de ani din Marea Britanie, D.E. pe numele său, a găsit în Constanța echipa de medici care a reușit să îi trateze corespunzător umărul aproape complet distrus. În urma unei dislocări, bărbatul a avut un implant de placă, cu tijă și șuruburi, care a evoluat nefericit până l-a adus la incapacitatea de a-l mișca. Din fericire, Dr.Titi Marian Băjenescu, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital, a discutat cu pacientul și în urma consultației i-a propus o artoplastie de umăr, o intervenție chirurgicală care presupune înlocuirea articulației umărului și care îi poate reda șansa de a-l folosi din nou la o capacitate optimă. Operația a avut loc în premieră în mediul privat din Dobrogea, la Ovidius Clinical Hospital.


„În momentul în care pacientul are dureri și este în imposibilitatea de a-și efectua activitățile zilnice, apare nevoia unei proteze de umăr. Aici sunt mai multe tipuri de proteze care pot fi folosite, în funcție de necesitățile pacientului și de diagnostic. Partea rezistentă este formată dintr-un aliaj de metale grele cu crom, molibden, cobalt, titan, iar integrarea se face prin acoperirea protezei cu hidroxiapatită, în așa fel încât să se integreze în os. Adică să crească os în jurul protezei și astfel, organismul să o accepte mai ușor. Există și riscul de a fi respinsă de corp, dar materialele au evoluat să fie biocompatibile, și cazurile în care se întâmplă acest lucru să fie extrem de puține. Producătorul oferă o garanție de aproximativ 10 ani pentru proteza pe care am folosit-o noi.”, a explicat Dr.Titi Marian Băjenescu, cel care a și condus echipa de specialiști care a făcut intervenția.


Pentru a putea fi operat în siguranță, pacientul a fost ghidat de medicul ortoped către investigații suplimentare: radiografie, CT, RM, în funcție de afecțiunile asociate. De asemenea, a fost consultat și de medicul anestezist, dar și de un cardiolog, pentru a se verifica dacă sunt întrunite condițiile pentru a fi operat în deplină siguranță. Cum totul a descurs ca la carte, pacientul a ajuns pe masa de operație.

„Intervenția presupune tăierea celor două oase care formează articulația umărului și înlocuirea lor cu o proteză. În cazul pacientului nostru, procedura a durat ceva mai mult de 2 ore și jumătate. A fost foarte dificil pentru că era a treia intervenție pentru pacient, iar acesta dezvoltase multe aderențe, iar piele era lipită practic de os. Nu mai exista o anatomie normală. Totul era modificat pentru că a avut o placă pusă pentru o fractură. Când a fost scoasă placa, osul s-a necrozat, iar practic articulația nu mai există. Nenumărate cicatrici... A trebuit în primul rând să reparăm ce se făcuse înainte”, a detaliat medicul.


Operația s-a încheiat cu succes iar pacientul a rămas internat în spital 7 zile. O spitalizare foarte scurtă în comparație cu alte perioade când, după astfel de intervenții, pacienții erau spitalizați și 3 luni, încorsetați în ghips.

„De obicei, eu îi propun pacientului trei variante de operație și alegem împreună în funcție de mai mulți factori: dacă vrei să scoți materialul sau nu, dacă lucrezi în mediu magnetic sau nu, dacă ești sportiv sau nu, dacă vrei să te recuperezi mai repede sau nu. Datoria noastră a medicilor este să ne adaptăm la nevoile pacienților pentru ca ei să vină cu încredere către noi”, a subliniat Dr. Băjenescu.

După intervenție, pacientul a declarat că are “o stare generală bună, îmi pot mișcă umărul din nou, (…) iar lucrurile merg spre bine, mai am mult de lucrat, la recuperare, în perioada următoare, dar, da, sunt foarte fericit”.

„Doar kinetoterapie este indicat, gimnastică medicală pentru recuperarea mușchilor care au uitat practic să facă mișcările pe perioada în care s-a confruntat cu problema de sănătate. Se poate întoarce cu succes la activitățile de zi cu zi probabil într-o lună de la intervenție. Depinde mult de recuperarea pe care o face. Cât de mult respectă indicațiile medicului și ale kinetoterapeutului. Șansele cu care pleacă însă sunt deosebite, pentru că intervenția s-a realizat în condiții de dotări tehnice și medicale optime. Pacientul trebuie să fie în deplină siguranță atât pre cât și post operator”, a completat Dr.Titi Marian Băjenescu.


Pacientul a avut doar cuvinte de laudă la adresa experienței sale de la Ovidius Clinical Hospital:

“ Am ales OCH pentru ca este un spital foarte bun, staff-ul a fost superb, foarte prietenos. Româna mea nu este foarte bună, dar cei care m-au îngrijit vorbesc engleză, ceea ce este fantastic, doctorul vorbește engleză, chiar și îngrijitoarele vorbesc engleză. Deci, a fost o experiență foarte bună… Este curat, este cald… Da, este un un spital excelent! Cu siguranță, recomand cu toată căldura. Absolut!”

Programări se pot face la numărul de telefon 0241 480 400.