Ozonoterapia sau terapia cu ozon a început să fie din ce în ce mai cunoscută în România pentru rezultatele deosebite pe care le are în tratarea diferitelor afecțiuni medicale, dar și din punct de vedere cosmetic. Aceasta este o metodă de tratament nemedicamentos, ce folosește un amestec gazos de oxigen medicinal și ozon, la concentrații diferite și prin diverse modalități de administrare care, în anumite domenii de patologie, a permis obținerea unor rezultate terapeutice de neașteptat. Tocmai datorită acestor performanțe deosebite, Policlinica OCH a introdus această metodă de tratare în lista serviciilor sale. Pentru a afla mai multe despre ce presupune ozonoterapia și la ce este folosită, Dr. Mirela Coman - medic specialist BFT în cadrul Policlinicii OCH oferă mai multe amănunte.
„Putem administra amestecul gazos oxigen-ozon, atât local cât și sistemic, prin mai multe căi: injectare subcutanată, injectare intraarticulară, injectare intramusculară paravertebrală, autohemoterapie majoră, autohemoterapie minoră, apă ozonizată și chiar prin gel sau cremă ozonizată.”
Ozonoterapia s-a dovedit mai mult decât eficientă pentru ameliorarea unui număr cu adevărat impresionant de afecțiuni. Aici vorbim de la boli reumatice - hernia de disc și discopatia în toate stadiile de evoluție, spondiloză, artroze, sindroame dureroase și disfuncționale produse de tasări vertebrale osteoporotice, mialgii, contracturi muscular, tendinite, fasceite plantare etc, afecțiuni posttraumatice (entorse, întinderi și rupturi musculare, sechele postfractură, sechele postoperatorii diverse, sindrom algoneurodistrofic posttraumatic), boli neurologice (nevralgii, hemipareze sechelare post AVC), boli vasculare (arteriopatie obliterantă, ulcere vasculare), boli neoplazice, patologie infecțioasă (ex. hepatită virală), patologie autoimună, dermatologie (acnee), estetică (împotriva ridurilor, anticelulitic) și chiar stomatologie. Dar trebuie subliniat că, ozonoterapia, oferă o sferă largă de beneficii acționând asupra întregului organism.
„Acest tratament revoluționar, recunoscut pentru efectele de vindecare ale afecțiunilor reumatice dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, accelerează procesul de vindecare și în cazul fracturilor și al afecțiunilor aparatului osteoarticular. De asemenea, oferă rezultate spectaculoase în tratamentul numeroaselor patologii traumatice, accelerând vindecarea contuziilor, a leziunilor și chiar a cicatricilor, prin reducerea inflamației și stimularea regenerării celulare. Ozonoterapia susține oxigenarea celulară și crește producția de elastină, încetinind astfel procesul de îmbătrânire, dar și crește considerabil imunitatea organismului și îl ajută să lupte contra infecțiilor produse de virusuri și bacterii. Mai putem spune că poate fi aplicată cu success în tratamentul oricărui sindrom dureros”, spune Dr. Coman.
Există însă câteva afecțiuni, unde acest tip de tratament este contraindicat. Este vorba despre, hipertiroidism, deficitul de Glucozo-6-fosfatdehidrogenază, hipertensiune arterială peste 160 mmHg, accidental vascular hemoragic, stări posthemoragice și trombocitopenii.
„Fără a privi această formă de tratament ca pe un „panaceu”, ca pe o soluție ,,miraculoasă” care poate vindeca orice și oricând, trebuie să reținem că ozonoterapia este eficientă, efectul terapeutic se instalează rapid, nu provoacă alergii, are puține contraindicații. În plus, nu exclude terapia medicamentoasă și poate diminua consumul de medicamente și reacțiile secundare provocate de acestea, nu determină rezistență precum antibioticele. De multe ori se poate asocia altor modalități terapeutice specifice recuperării (fizioterapie, kinetoterapie, masaj). De ozonoterapie poate beneficia o paletă largă de categorii de pacienți și în special pacienți neoplazici sau cu alte contraindicații pentru fizioterapie, dar care au și probleme locomotorii. Din experiența mea vă pot spune că această metodă de terapie combate cu succes orice sindrom dureros, îmbunătățește calitatea vieții pacientului și îi oferă o șansă în plus pentru o viață cât mai aproape de normalitate”, explică medicul.
Pentru a beneficia de acest tratament în cadrul Policlinicii OCH, pacientul va fi consultat de medicul de specialitate, care pe baza anamnezei și a examenului clinic și paraclinic necesar va decide coduita terapeutică. Această terapie poate fi efectuată doar de către medici care au pregătire în oxigen-ozonoterapie.
Pentru început, în cadrul policlinicii, ozonoterapia va fi aplicată local sub formă de injecții subcutanate. De obicei, un pacient are nevoie de o serie de 10-12 ședințe ce pot fi administrate între 2 și 5 ședințe pe săptămână pentru a efectua un tratament complet.
Pentru detalii și programări, sunați la numărul de telefon 0241 480 400.