close

Care este cel mai bun test COVID-19? Avantajele și dezavantajele metodelor de testare din România

2020-11-06

În anotimpul rece, tot mai multe persoane sunt supuse riscului de îmbolnăvire cu viroze respiratorii și gripă, pe lângă COVID-19. Simptomele sunt atât de asemănătoare între aceste afecțiuni, încât oamenii nu pot ști imediat ce fel de infecție au, doar bazându-se pe ele. Aici intervin testele. Prin testare, pacienții se pot lămuri rapid ce boală au și pot acționa în consecință. În acest moment, pe piața din România există mai multe tipuri de teste. Nu sunt însă la fel și nici nu pot fi efectuate în aceleași condiții. Pentru a face o alegere bună însă în ceea ce ne privește, e bine să le luăm pe rând și să vedem ce avantaje, dar și ce dezavantaje, au fiecare dintre ele.

Testarea Real Time PCR: standardul de aur în diagnosticarea COVID-19

Testarea cazului suspect de COVID-19 se poate face fie prin RT-PCR, fie cu test rapid antigenic, ambele fiind teste de confirmare. Însă CNSCBT* recomandă ca testele rapide bazate pe detecția de antigen să fie utilizate doar în două situații: contacți direcți ai cazurilor confirmate și persoane instituționalizate asimptomatice.În celelalte situații: persoane simptomatice, persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, contacți direcți simpotomatici ai cazurilor confirmate, pacienți cu maximum 48 de ore înainte de intervenții chirurgicale și alte categorii de persoane este recomandată testarea RT-PCR.

Ce măsoară testul?

Reacția polimerică în lanț, sau PCR, este o tehnologie moleculară care amplifică acidul ribonucleic (ARN) al COVID-19 - esența genetică a virusului.

Cum se efectuează?

Pentru acest test, se recoltează secrețiile din zona faringiană nazală, unde sinusurile se întâlnesc cu gâtul. Acolo se află cea mai mare cantitate de virus. Asistentul medical introduce un bețișor cu tampon de vată în capăt printr-o nară, oprindu-se în zona faringiană nazală. Pentru a recolta propice, tamponul trebuie învârtit 10 secunde în cavitate, manevră ce poate produce disconfort pacientului.

Cât durează obținerea rezultatului?

Procesul de replicare virală necesită timp, deoarece probele trebuie trimise la un laborator special. Rezultatul este, de obicei, disponibil în aceeași zi.

Avantaje: Acest test este considerat standardul de aur pentru COVID-19, fiind cel mai sigur. Virusul este detectat chiar dacă nu este prezent în cantități mari în organism, precum și în cazul în care pacientul nu are deloc simptome. Este folosit pentru testarea pacienților înainte de internarea în Ovidius Clinical Hospital. De asemenea, este testul de care are nevoie oricine atunci când se deplasează în afara țării.

Are rezultate relevante la orice moment al bolii: de la contact, cât și în perioada de evoluție, cu sau fără simptome.

Este un test cantitativ - adică identifică cantitatea de virus din proba prelevată.

Dezavantaje: Testul este incomod și durează câteva ore până se obține rezultatul.

Testele rapide bazate pe detecția de antigen

Ce măsoară testul?

Testele antigenice sunt cele mai rapide teste COVID-19, care caută proteinele coronavirusului (antigene virale) în secreția nasofaringiană prelevată de la persoana posibil infectată.

Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil. 

Cum se efectuează?

Prelevarea se face la fel ca în cazul testării RT-PCR, dar de data aceasta probele nu sunt recoltate și din gât, ci doar din zona nazală. Testul este mai eficient dacă pacientul se află în faza acută a bolii. Proba obținută este pusă pe o bandă de hârtie unde se află deja anticorpi SARS-CoV-2. Dacă virusul există, va apărea o reacție vizibilă între anticorpii de pe hârtie și antigenele virale.

Cât durează obținerea rezultatului?

Rezultatul este obținut între 15 și 30 de minute. Testul arată și funcționează ca un test de sarcină. O linie înseamnă că nu există virus în probă, iar două că rezultatul este pozitiv.

Avantaje: Rezultatele sunt rapide și indică infecția și la persoane asimptomatice. În plus, testul e foarte ușor de utilizat.

Dezavantaje: Acest test e mai potrivit pentru screening. Rezultatele sunt mai puțin sensibile pentru COVID-19 și, prin urmare, au o rată de fals negativ mai mare. În schimb, testul este foarte specific, deci dacă este pozitiv, aveți COVID-19.

Teste de anticorpi

Ce măsoară testul?

Testele de anticorpi sau testele serologice determină dacă sistemul imunitar al unui pacient a produs anticorpi pentru a se proteja de virus. Cum răspunsul corpului poate fi diferit de la o persoană la alta, iar anticorpii pot fi produși la o distanță flexibilă față de momentul infectării, aceste teste nu sunt sigure.

Cum se efectuează?

Acest test se face prin recoltarea unei probe de sânge care este analizată pentru a detecta prezența anticorpilor.

Cât durează obținerea rezultatului?

În cazul unui test de anticorpi, rezultatul poate fi aflat și în aceeași zi.

Avantaje: Testarea anticorpilor poate indica dacă ați fost infectat cu COVID-19. De asemenea, poate ajuta la diagnosticarea complicațiilor postinfecție, cum ar fi sindromul inflamator multisistem la copii.

Dezavantaje: Cazurile ușoare de COVID-19 ar putea să nu declanșeze dezvoltarea de anticorpi detectabili. Deci, un test anticorp negativ nu exclude neapărat o infecție anterioară. Cercetările de până acum nu au dus încă la un răspuns concret cu privire la timpul de dezvoltare a anticorpilor după infecție.

La Ovidius Clinical Hospital se pot efectua testarea Real Time PCR, Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2, dar și Testul „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2”. În funcție de momentul în care se află pacientul în relație cu o posibilă infectare cu COVID-19, acesta poate alege testarea cea mai potrivită.

De asemenea, OCH oferă posibilitatea testării colectivităților mari prin deplasarea unei echipe, în baza unei programări. De acest serviciu pot beneficia companiile, dar și organizațiile din administrația publică. Echipa delegată testează personalul folosind testele rapide antigen. Prin aceasta metodă de testare în masă, preîntâmpinându-se răspândirea virusului în colectivitate.

*Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

Pentru programări, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.