close

Tratamentul fracturii de pumn (fractura de epifiză distală de radius)

2020-10-27

Fracturile reprezintă urgențe medicale și unul dintre principalele motive pentru care pacienții se prezintă în camera de gardă. 20% dintre fracturi sunt cele de pumn, medical fiind numite "fracturi de epifiză distală de radius". Orice persoană poate avea de-a lungul vieții o astfel de fractură, dar, statistic, persoanele după 40 de ani sunt mai predispuse. Despre cum se produc, dar și cum se tratează, detaliază Dr. Mergeanu Ionuț Alin și Dr. Silvana-Crina Alexiuc, medici specialiști ortopedie-traumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital:

„Fractura de epifiză distală de radius apare ca urmare a unui traumatism prin cădere de la diferite niveluri, tipul fracturii fiind diferențiat de viteza, tipul și forța traumatismului, dar și de poziția pumnului în momentul producerii fracturii (în flexie, cel mai frecvent, sau în extensie).
Tratamentul în urgență se realizează în funcție de tipul de fractură. Fracturile fără deplasare sunt imobilizate în atelă gipsată urmând un tratament conservator. Pentru fracturile cu deplasare și/sau în fragmente mici, se practică reducere ortopedică și imobilizare în atelă gipsată, urmând a se decide conduita terapeutică ulterioară, în cele mai multe situații, tratamentul chirurgical fiind de cele mai multe ori soluția de elecție. “

Tipul de fractură este diagnosticat în urma consultului clinic și radiologic, iar tratamentul corespunzător poate să fie conservator, în cazul fracturilor fără deplasare, sau chirurgical.

„Spre deosebire de fracturile deschise, unde tratamentul chirurgical de urgență se impune în primele ore de la producerea fracturii, în cazul fracturilor închise, tratamentul chirurgical este o urgență “amânată“, în sensul în care se poate efectua în perioada imediat următoare.
Cât privește recuperarea, metodele chirurgicale de reducere și fixare actuale ale fracturii au un beneficiu net superior tratamentului ortopedic (imobilizarea gipsată), perioada de recuperare fiind mai scurtă și mobilizarea activă a membrului putându-se realiza mai devreme”, a completat Dr. Mergeanu Ionuț Alin din cadrul spitalului OCH.


Recuperarea după o fractură de pumn

Perioada de recuperare după o fractură de epifiză distală de radius depinde în mare parte de tipul ei, de vârsta pacientului și de afecțiunile asociate ale acestuia. Cu toate acestea, recuperarea este mai rapidă în cazul unui tratament chirurgical.

„Literatura de specialitate specifică o perioadă de recuperare de o dată și jumătate cât perioada de imobilizare. Cât privește tratamentul postoperator, acesta este medicamentos (antialgic și antiinflamator), însoțit de imobilizare în orteză fixă și de recomandări cu privire la scăderea edemului local și la păstrarea tonusului muscular și a mobilității”, explică Dr. Silvana-Crina Alexiuc.

Ovidius Clinical Hospital este un spital recunoscut pentru preocuparea pentru pacient și calitatea vieții acestuia. Eforturile întregii echipe medicale se concentrează îndeosebi pe înlăturarea riscului oricărei complicații care ar putea să apară în tratamentul pacientului.

„Fiecare pacient este unic, iar problema cu care vine la noi nu seamănă cu a altui pacient, chiar dacă vorbim poate de aceeași patologie. Fiecare zi este o provocare. Este o muncă de un efort imens să pui un astfel de pacient pe masa de operație, iar intervenția chirurgicală este numai o părticică din ce se face pentru rezolvarea și recuperarea lui. Noi, la OCH, ne ocupăm de pacient de la momentul în care intră pe poarta spitalului și până se reintegrează în viața cotidiană. Suntem alături de el la fiecare pas”, spune Dr. Alexiuc.


Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar care oferă servicii complete de ortopedie și traumatologie, având bază de recuperare modernă cu sală de kinetoterapie, electroterapie și hidrokinetoterapie ce permite pacienților începerea tratamentului recuperator cu personal calificat și sub îndrumarea medicului ortoped și a medicului de recuperare, chiar de a doua zi după operație. 

Pentru informații și programări, ne puteți suna la telefon 0241 480 400.