close

15 octombrie - Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini

2020-10-15

În fiecare an, pe 15 octombrie, milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini prin evenimente speciale și campanii de advocacy. Acest eveniment are ca scop, așa cum ați intuit, conștientizarea importanței spălării mâinilor cu săpun, un act simplu dar de multe ori subestimat. Tema din acest an, „Igiena mâinilor pentru toți”, se aliniază inițiativei globale lansate recent de OMS și UNICEF în același scop. Pandemia COVID-19 scoate în evidență încă o dată faptul că igiena mâinilor este o componentă fundamentală pentru sănătate și dezvoltare. Pentru a combate virusul de astăzi, dar și pentru un viitor sănătos, sărbătoarea din acest an subliniază necesitatea de a lua măsuri imediate privind igiena mâinilor.


„Spălarea mâinilor este cea mai simplă, la îndemână și, uneori, singura modalitate de prevenire a unui număr foarte mare de boli infecțioase. Trebuie să luăm în considerare câteva momente esențiale când este obligatorie spălarea mâinilor: înainte de a bea sau mânca, după utilizarea toaletei, când mâinile sunt vizibil murdare, când revenim acasă. Obiceiul trebuie adoptat și după ce am efectuat operațiuni casnice cu potențial de contaminare cum ar fi strânsul gunoiului sau curățarea grupurilor sanitare. Spălarea mâinilor este cel puțin la fel de importantă și la locul de muncă sau la școală”, explică Dr. Carmen Grigore, medic primar epidemiologie la Ovidius Clinical Hospital.


Din păcate, studii de specialitate au arătat că doar 67% dintre persoane au obiceiul de a-și igieniza mâinile. Igiena corectă a mâinilor este adesea neglijată, în parte din cauza lipsei accesului la facilități adecvate. La nivel global, 3 miliarde de oameni nu au acces la o sursă de apă curată cu care să se spele. Aproximativ 75% dintre cei care nu au acces la apă și săpun trăiesc în cele mai sărace țări ale lumii. În timp ce accesul la apă și săpun este un prim pas important ce trebuie făcut, acest lucru trebuie, de asemenea, completat de schimbarea comportamentului față de spălărea mâinilor, care trebuie să devină un obicei frecvent pe termen lung pentru oricine.


„Suntem în plină pandemie cu virusul SARS CoV-2. Acum, măsurile de prevenție aplicate corect și la timp pot face diferența. Purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică sunt principalele măsuri pe care le putem aplica la nivel individual, dar și de colectivitate, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu acest nou virus. Trebuie subliniat însă că spălarea corectă a mâinilor înseamna apă, de preferat caldă, și săpun. Este necesară frecarea riguroasă a mâinlor una de alta astfel încât apa și săpunul să acopere întreaga suprafață a mâinii (palmă, dosul palmei, degete, între degete) pentru un timp ce cel puțin 20 de secunde, după care se clătește cu apă curată. În lipsa apei, soluțiile hidro-alcoolice sunt o alternativă recunoscută”, a precizat Dr. Grigore.


Puține persoane realizează însă că sunt aproximativ 400.000 de germeni pe o palmă. De aceea, spălarea corectă a mâinilor cu săpun sau utilizarea de soluții hidro-alcoolice, special concepute pentru o astfel de utilizare, pot reduce germenii de pe mâini și, astfel, probabilitatea unei îmbolnăviri. De exemplu, după spălarea cu săpun, cantitatea de bacterii scade cu 65% - 84%.


„Ovidius Clinical Hospital a aderat la Campania ”Mâinile curate salvează vieți”, lansată de Organizația Mondială a Sănătății, încă de la inaugurarea sa în urmă cu șase ani. Spitalul dispune de întreaga infrastructură necesară pentru asigurarea igienei mâinilor. În acest moment ne concentrăm pe conștientizare în rândul pacienților, în condițiile în care, așa cum se observă, au crescut accelerat numărul de cazuri de infecție cu virusul SARS CoV-2. Educația pentru sănătate este parte integrantă din profesiunea medicală”, a completat medicul OCH. 

Pandemia COVID-19 scoate în evidență încă o dată faptul că igiena mâinilor este o componentă fundamentală pentru sănătate și dezvoltare.