close

Totul despre durerea de cap (cefalee) cu Dr. Stella Prutean de la OCH

2020-08-24

Durerea de cap este unul dintre cele mai frecvente simptome pe care le trăiește omul pe parcursul vieții sale. Medical îi spunem “cefalee” durerii de cap și, pentru a o înțelege mai bine, trebuie să analizăm mai profund ce avertizează, dar și ce o provoacă.


„Cefaleea este cel mai frecvent simptom neurologic. Termenul de cefalee include toate tipurile de durere localizate la nivelul extremitaţii cefalice. Pentru a înţelege durerea de cap trebuie să îi cunoaștem severitatea, intensitatea și variaţiile intensităţii, durata, localizarea, cât și ce a provocat-o”, explică Dr. Stella Prutean - medic primar neurologie la Ovidius Clinical Hospital.


Un alt aspect care poate nu este familiar oricui este că cefaleea poate avea caracter benign sau malign și poate fi acută sau cronică.


„Există mai multe tipuri de cefalee, dar și mecanisme care produc cefaleea. Contează foarte mult anamneza. Prin anamneză rugăm pacientul să fie cât mai exact în descrierea simptomelor. Atunci când este rugat să descrie sau să compare senzația, facem referire la senzația de apăsare, senzația de presiune, pumnal, lovire cu obiect ascuțit, durere surdă, pulsatilă”, a spus Dr. Prutean.


Despre tipuri de cefalee


Cefaleea tensională apare din cauza contracțiilor musculare. Structurile orbitei, sinusurile paranazale și dinții pot determina dureri de cap prin afecțiunile pe care le dezvoltă. Unele dintre acestea pot fi sinuzite acute, dureri dentare, glaucom, tromboză de sinus cavernos.


Cefaleea vertebrogenă este un simptom al spondilozei cervicale, discopatiilor cervicale sau a compresiei pe nervi cervicali superiori.


Migrena este cefaleea cu debut unilateral, însoțită de aura cu caracter pulsatil, acompaniată de simptome vegetative: greață, vărsături, paloare tegumentară, congestia feței, inapetență, anxietate, fotofobie, fonofobie.


„Cea mai frecventă cauză este dilatația arterelor extracraniene. Începe de obicei în veghe și mai rar poate trezi pacientul noaptea. Poate fi calmată de vărsături după care urmează somnolență”, ne spune medicul de la OCH.


Cefaleea în ciorchine, cunoscută și sub numele de Sindromul Horton sau Sindromul Harris, afectează predominant bărbații.


„Poate debuta la orice vârstă, este unilaterală, de severitate mare. Durează între 30-120 minute. Lipsa aurei, a vărsăturilor, o diferențiază de migrenă. Apariția este aproape zilnică cu aspect de ciorchine, cu durata de 4-15 săptămâni. Are caracter brutal, penetrant cu iradiere în tâmplă, în orbită. O caracteristică aparte este că apare noaptea aproximativ la o oră de somn (durerea tip ceas deșteptător). Ochiul afectat devine roșu, lăcrimează, iar nara este obstrucționată cu rinoree abundentă. Recurența poate apărea la fiecare 1-2 ani”, mai precizează medicul.


Alte tipuri de cefalee sunt:

  • Nevralgiile craniene idiopatice de nerv trigemen, nerv glosofaringian;
  • Nevralgia postherpetică caracteristică prin proces inflamator, lezional iritativ;
  • Cefaleea după puncția lombară;
  • Cefaleea posttraumatică;
  • Cefaleea psihogenă;
  • Cefaleea aterosclerotică, aterotrombotică;
  • Cefalee a hiper/hipotensiune;
  • Cefaleea cauzată de tumori cerebrale, boli sistemice, boli vasculare;
  • Cefalee la tuse;
  • Cefaleea la coit, sindrom cefalalgic dureros brutal care apare în timpul orgasmului, mai frecvent la bărbați decât la femei. Această durere cedează în câteva minute dacă actul sexual este întrerupt. Dar dacă durează mai mult, necesită investigații imagistice pentru a exclude posibile hemoragii cerebrale.


Factori declanșatori ai cefaleei

Având în vedere că migrena este una din cele mai frecvente cauze, factorii declanșatori sunt:

  • consumul de alcool sau droguri;
  • alimentele precum ciocolata, brânzeturile, conservanții chimici;
  • stresul, surmenajul fizic, psihic, intelectual;
  • tulburările de somn;
  • perioadele lungi de post;
  • modificări meteo, temperaturile extreme;
  • anumite mirosuri, medicamente;
  • sedentarismul, tulburările psihice, tulburările hormonale;
  • mesele neregulate.


Tratamentul cefaleei


„Cefaleea necesită evaluare medicală, prezența la medicul de specialitate fiind obligatorie. În modul acesta putem stabili exact cauza. Prin tratament adecvat îmbunătățim calitatea vieții personale și profesionale a persoanei afectate și ținem sub control simptomatologia. Automedicația este riscantă dar este recomandat ca bolnavul să-și stabilească obiceiurile individuale, să-și controleze stresul, să cunoască factorii precipitanți, să poată realiza o agendă cu crizele dureroase, să evite alcoolul, consumul de droguri și excitante ale sistemului nervos”, a spus Dr. Prutean.


Pacientul trebuie să ajungă neapărat la medic atunci când durerea de cap debutează brusc, apar vărsături spontane, cefaleea apare dimineața sau este însoțită și de alte simptome neurologice precum tulburările de vedere, scăderea de forță musculară, tulburări de echilibru, vertij.


„Atunci când cefaleea nu cedează, bolnavul are tendința să își administreze singur tratamentul antialgic, pe care îl poate procura cu ușurință de la farmacie. Dar în modul acesta, fără să conștientizeze, își crește doza sau o repetă. În situația aceasta dacă doza normală nu își face efectul, ne adresăm medicului. Există medicație care previne atacul dureros, dar este prescrisă doar de medic. Cu toate acestea, putem intui singuri un mijloc de ameliorare a durerii precum un duș cald sau o baie relaxantă, somn, să evităm lumina, sunetele și/sau zgomotele. Pacienții trebuie să știe că adoptând stilul de viață sănătos, cu mese regulate și o hidratare corespunzătoare, prevenim apariția crizelor”, ne sfătuiește medicul.


Ovidius Clinical Hospital pune la dispoziția pacienților săi investigații neuroimagistice, consult de specialitate, analize de laborator, internare de zi / continuă pentru observații de specialitate, tratamente, metode de recuperare, consiliere psihologică și susținere psihologică, pentru o abordare complexă și completă a cefaleei și cauzelor sale.

Programările la medicul neurolog se fac la numărul de telefon 0241 480 400.