Donarea de sânge salvează vieți. Pentru a mulțumi donatorilor de sânge, dar și pentru a reaminti publicului larg despre importanța acestui act, Organizația Mondială a Sănătății propune sărbătorirea unei zile dedicate donatorului pe data de 14 iunie, în fiecare an. Această zi a fost aleasă în memoria imunologului austriac Karl Landsteiner, născut pe 14 iunie. El a descoperit grupele de sânge AB0 și astfel lui i se datorează apariția posibilității transfuziilor de sânge care au devenit astăzi proceduri de rutină medicală. Karl Landsteiner a primit premiul Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea lui.
Despre transfuzia de sânge
Transfuzia reprezintă o metodă terapeutică ce constă în introducerea de sânge în sistemul circulator al pacientului. Ca să aflăm mai multe despre ce presupune transfuzia, am discutat cu Dr. Elena Călin - medic specialist hematolog în cadrul Ovidius Clinical Hospital.“Preparatele de sânge ce pot fi administrate, sub un control riguros biologic și al compatibilității, sunt: sânge integral, masă eritrocitară, masă trombocitară, concentrat leucocitar și componente plasmatice: plasmă proaspătă, crioprecipitat, concentrate ale factorilor de coagulare. În practică, cel mai des sunt folosite transfuzia de masă eritrocitara, de masă trombocitară și de componente plasmatice- plasmă și crioprecipitat”, a explicat Dr. Elena Călin.Masa eritrocitară este obținută prin centrifugarea sângelui integral și are un timp de stocare între 35-50 zile. Transfuzia de masă eritrocitară este folosită în cazul hemoragiilor acute ce pot apărea în urmă unor traumatisme, intervenții chirurgicale majore sau hemoragia digestivă superioară.
“Există însă și alte tipuri de anemii ce au indicație majoră de transfuzie. Anemiile severe prin deficit de vitamina B12, folați serici sau fier, când valorile hemoglobinei pot afecta funcțiile vitale ale organismului, în cazul anemiilor hemolitice (ce apar prin distrucția eritocitelor) după efectuarea unei compatibilități riguroase, pentru anemiile produse prin mecanism central și nu în ultimul rând, în cazul anemiilor ce apar postchimioterapie.Pentru a putea dona, o persoană trebuie să îndeplinească o serie de condiții:
Concentratele de masă trombocitară au durată de viață scurtă, iar indicația este pentru pacienții cu sângerări importante datorate unui număr mic de trombocite (postchimioterapie, în bolile hematologice cu infiltrare medulară) sau unui defect calitativ al trombocitelor.
Plasma proaspătă congelată (la minus 60 grade) se poate conserva mai multe luni, și are indicație în controlul imediat al hemoragiilor prin deficit de factori de coagulare, deficitul de vitamina K.
Crioprecipitatul se poate stoca la minus 30 grade până la un an și principalele indicații sunt în hemofilii (deficit de factor VIII al coagulării) sau complicații date de consumul factorilor de coagulare”, a mai adăugat Dr. Călin.
- Vârstă cuprinsă între 18- 65 ani (în funcție de evaluarea medicală)
- Stare generală de sănătate bună
- Temperatura mai mică decât 37,5°C .
- Cu 1-2 ore înainte și după donarea de sânge nu se fumează
- Tensiune arterială între 100/60 mmHg și 180/100 mmHg.
- Puls regulat (60- 100 bătăi pe minut)
- Greutate peste 50 kg (în funcție de sex)
- Hemoglobina între 12,5 – 17,5 g/dl la femei și între 13,5 și 19,5 g/dl la bărbat.
- Să nu fi suferit de hepatite, tuberculoză, malarie, sifilis, boli neurologice, psihice, ulcer, diabet zaharat insulinonecesitant, intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni
- Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruație
- Este interzis alcoolul cu 3 zile înaintea donării
Este bine de știut că o donare completă, și anume 450 ml de sânge, se poate efectua la fiecare 3 luni și are mai multe beneficii:
”Sângele donatorului se împrospătează și crește imunitatea organismului și reduce riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, donatorul are parte de o serie de testări gratuite: grupa sanguină, Rh-ul, testele pentru hepatită B, C, HIV, sifilis, probele hepatice. Pe termen lung, crește rezistența organismului la traumatisme, organismul se reface mai ușor, fiind obișnuit cu pierderea de sânge”, a precizat medicul OCH.Singura instituție abilitată să recolteze sânge în județul Constanța este Centrul Regional de Transfuzii Sanguine. Donatorii trebuie să știe că în ziua donării este recomandată consumarea unui mic-dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minim 500 ml de lichide nealcoolizate. Între donări trebuie să existe un interval minim de 2 luni, cu un număr maxim de 4 pentru femei și 5 pentru bărbați donări pe an. La ora actuală prezența la donare a fost destul de scăzută, în luna aprilie înregistrându-se cel mai mic număr de donatori din ultimii 20 de ani. Solicitările spitalelor sunt tot mai mari, depășind astfel numărul de recoltări.
Atenție! Măsuri speciale!
Având în vedere contextul epidemiologic actual, la sosirea în Centrul Regional de Transfuzii Sanguine persoanele trebuie să treacă printr-un pretriaj și triaj. În pretriaj trebuie completată o declarație pe propria răspundere, se dezinfectează mâinile și se respectă distanța față de celelalte persoane.
În Centrul Regional de Transfuzii Sanguine nu pot intra persoane care în ultimele 28 de zile au avut febră, tuse seacă sau productivă, stare de oboseală, diaree, dificultate în respirație, dureri de gât, dureri musculare, dureri de cap, vărsături, dar și cei care au fost în contact direct cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.
De asemenea, următoarele categorii de persoane nu vor fi admise temporar la donare: personal medico-sanitar, persoane cu domiciliul în alt județ, persoane care au mai puțin de 28 de zile de la intrarea în țară dintr-o călătorie internațională, persoane care în ultimele 14 zile au intrat în contact cu persoane care au istoric recent de călătorie internațională, persoanele care au fost în carantină sau izolare la domiciliu, persoane care au călătorit intern în zone cu număr crescut de infecții SARS CoV 2.