close

Ovidius Clinical Hospital realizează recoltări pentru Testul „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2”, în colaborare cu Synevo România

2020-05-18

Ovidius Clinical Hospital sprijină pacienții care își doresc efectuarea testării pentru depistarea prezenței anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2. Astfel, în spitalul OCH se pot face recoltări pentru acest test în colaborare cu Synevo România, partenerul OCH pentru analize medicale de laborator.

Testul „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2” poate fi făcut de către persoane care vor să afle dacă au contractat virusul, fără să fi avut simptome sau care au dezvoltat o formă ușoară ce putea fi confundată cu un alt tip de infecție respiratorie. Acesta mai poate fi relevant și pentru cei care au intrat în contact cu pacienții Covid-19 și au prezentat puține simptome în primele 14 zile de la ultima expunere.

Aceste teste lămuresc persoanele dacă au intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2, chiar dacă nu au avut simptome specifice sau au fost asimptomatice. Tocmai de aceea testele sunt atât de relevante, descoperă urmele virusului la cei care nu s-au manifestat simptomatologic cunoscut. Trebuie subliniat însă că până la acest moment nu s-au găsit dovezi că persoanele vindecate de COVID-19, care au dezvoltat anticorpi sunt protejate de o a doua infectare. Însă, pe baza acestor teste, se pot identifica persoanele posibil donatoare de plasmă convalescentă.

Testul face parte din oferta Synevo iar costul său este de 145 lei, rezultatul fiind primit după 72 de ore. Acest test folosește probe recoltate din sânge și este utilizat cu succes peste tot în lume în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Testul oferit de Synevo are o acuratețe de 99% și specificitate de 99,5%, fiind aprobat la sfârșitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA.

Ideal ar fi ca testul să fie repetat în interval de cel mult o lună, pentru o acuratețe optimă.

Important! Acest tip de test nu poate înlocui rolul testelor de diagnostic molecular Real Time PCR. Un test de anticorpi negativ poate induce o falsă senzație de siguranță pacienților infectați, deoarece anticorpii IgG apar în organism la 14 – 20 de zile de la infectare. Un rezultat negativ nu exclude prezența virusului – pacienții suspecți de COVID-19 trebuie testați ulterior prin metoda PCR, conform Synevo România.

Recoltarea pentru Testul „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2”

Procedura de recoltare se realizează în condiții de maximă siguranță, după un protocol clar impus de spital pentru orice pacient care vine pentru servicii medicale aici. Fiecare persoană trebuie să se programeze și să treacă prin triajul epidemiologic, pentru a putea intra în unitatea medicală. Triajul are patru etape:


1. Telefonic - la programare,

2. La spital - semne, simptome, istoricul de contact, verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37,3°C;

3. Pentru pacienții care au semne sau simptome sugestive și pentru cei care se internează: CT-ul pulmonar

4. Analiza RT-PCR (pentru simptomatici).


Pacienții trebuie să poarte masca de protecție pe toată durata șederii în spital. Personalul medical și nemedical aflat în contact cu pacienții este echipat întotdeauna corespunzător normelor pentru fiecare grad de intervenție.

La recepție sau pe holurile ambulatoriului de specialitate se menține distanța de siguranță de 2 metri față de celelalte persoane. Personalul spitalului va îndruma fiecare pacient către cabinetul sau departamentul unde are programare.

Trebuie menționat că în toate locațiile Ovidius Clinical Hospital (spitalul OCH, Policlinica OCH Constanța și OCH Stomatologie), aerul respirat de către pacienți este necontaminat. Sterilizarea și purificarea este realizată prin utilizarea centralelor de tratare a aerului cu filtre hepa în zonele critice (bloc operator, terapie intensivă, nucleu de sterilizare și încăperile anexe acestora) și sterilizarea cu lămpi UV, căldură uscată și filtre de cărbune activ în toate celelalte incinte.

Frecvența de dezinfecție a suprafețelor și zonelor medicale a fost crescută. De două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie se face dezinfecția microaeroflorei sau a suprafețelor prin nebulizare cu substanțe biocide avizate. Se folosesc doar soluții conform recomandărilor primite de la Direcția de Sănătate Publică, după un grafic orar bine stabilit și monitorizat.

Programarea pentru recoltare în vederea efectuării Testului „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2” se poate face la 0241 480 400.