De-a lungul timpului s-a dovedit că asistenții medicali joacă un rol cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților. În 1953, Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., l-a contactat pe Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea "Zilei Asistenților". Propunerea ei nu a fost acceptată în acel moment. Mai târziu, în 1965, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți pe data de 12 mai.
12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistenți medicali din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internațională a Asistenților.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 drept Anul Internațional al Asistenților și Moașelor în onoarea împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, fondatoarea nursing-ului modern. Această declarație vine ca o recunoaștere a contribuției în păstrarea sănătății și prevenției, mai ales în condițiile riscante cauzate de deficiența cronică de personal în multe regiuni ale lumii și a contextului epidemiologic dat. Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 - d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important.
Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii.
Cele 22 de milioane de asistenți medicali la nivel global și cele 2 milioane de moașe reprezintă jumătate din forța de muncă din sănătate, oferind îngrijiri de sănătate vitale în cele mai izolate comunități din întreaga lume.
Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății. În celebra sa lucrare “Observații privind îngrijirea bolnavilor”, Florence Nightingale a detaliat modul în care ea a înțeles sănătatea și gama sa întreagă de factori determinanți. Ea a făcut legătura dintre factorii personali, cum ar fi igiena și alimentația, relațiile sociale, precum și ritualurile de vizitare a bolnavului de către prieteni, considerentele economice, inclusiv influența clasei sociale asupra locuințelor și sănătății. Preocupările legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor, de la așternuturi până la pereți și mai departe sunt, de asemenea, extrem de importante. Perspectiva lui Nightingale aparține vremurilor ei, fiind în același timp, remarcabil de relevantă pentru prezentul nostru.
Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei factori determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării.
Aceste două profesii din sănătate sunt de neprețuit pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni.
Asistenții și moașele sunt coloana vertebrală a fiecărui sistem de sănătate. În 2020 OMS-ul a solicitat tuturor țărilor să investească în asistenți și moașe ca parte a angajamentului lor pentru sănătate pentru toți.
Tema anului 2020, demonstrează modul în care asistenții medicali sunt esențiali în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Aceasta va încuraja asistenții medicali și publicul să celebreze marea zi dar, în același timp, va oferi informații și resurse care vor ajuta la creșterea profilului profesiei, pe tot parcursul anului, și la atragerea unei noi generații în familia asistenței medicale.
Anul Internațional 2020 al Asistenților și Moașelor este un catalizator pentru un viitor mai luminos pentru sănătatea de pe glob.