Tot mai multe femei de vârste tinere ajung la medic cu diferite afecțiuni ale trompelor uterine și ale ovarelor. Din păcate, netratate la timp, aceste boli duc la infertilitate, situație urmată de cele mai multe ori de depresie și instalarea unor rupturi în relația de cuplu. Există și foarte multe cazuri când pacienta ajunge în condiții de urgență, de aceea ecografiile anuale la femei sunt foarte importante în prevenția acestor boli. Bineînțeles, în funcție de situația în care se află pacienta, tratamentul este diferit. Una este abordarea în fața unei urgențe chirurgicale, și în fața unei paciente aflate în cabinet după ce a efectuat o ecografie abdomino-pelvină care a pus diagnosticul. Afecțiunile cele mai întâlnite având indicație de tratament chirurgical sunt endometrioza ovariană, chistul hematic sau chistul seros cu dimensiuni mai mari de 6 cm.
Ca să știm exact ce are de făcut o femeie pentru a gestiona corect o astfel de situație, am stat de vorbă cu Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.
„Afecțiunile anexiale la femeia tânără sunt reprezentate de boli la nivelul trompelor uterine și ale ovarelor. La nivelul trompelor uterine întâlnim frecvent hidrosalpinxul, acesta însemnând acumulare de lichid seros la acest nivel sau puroi (piosalpinx) , fapt ce determină o dilatare la nivelul trompelor și implicit disfuncții ale acestora. La nivelul ovarelor pot exista chisturi seroase, endometrioză, chisturi hematice sau abcese. Această patologie netratată corespunzător, va duce în timp la instalarea infertilității la aceste femei, patologie întâlnită din ce în ce mai frecvent în ultima perioadă la cuplurile tinere, care sunt nevoite să apeleze la clinici dedicate pentru a efectua fertilizare "în vitro".”
Dar când trebuie să ne prezentăm la medic? Care sunt simptomele care ne fac să ne gândim că nu e de glumă? Dr. Vîncă ne spune:
„Simptomatologia poate varia în funcție de etapa evolutivă a bolii, manifestându-se de la o simplă "jenă" la nivelul etajului abdominal inferior ce poate fii trecută cu vederea, interpretată în cadrul tabloului menstrual, până la prezentarea în urgență ca abdomen acut chirurgical cu semne de iritație peritoneală și "abdomen de lemn", febră, frisoane, stare generală alterată, peritonită, în cazul chisturilor ovariene torsionate, eclatate (rupte) precum și infertilitate dată de lipsa permeabilității trompelor uterine și a focarelor de endometrioză de la nivelul ovarelor.”
Ce trebuie să ne liniștească este că aceste boli se diagnostichează repede și ușor, așa că urmarea unui tratament corespunzător se poate realiza foarte repede. Diagnosticul acestor afecțiuni este simplu de stabilit prin efectuarea unei ecografii abdomino-pelvine sau a unui examen de rezonanță magnetică (RMN) a pelvisului. Ambele metode sunt non-invazive și la îndemâna oricărei paciente, de aceea este bine ca orice femeie cu vârstă peste 18 ani să efectueze aceste investigații măcar o dată pe an. După examenul imagistic, pacienta merge la medicul chirurg, care va menționa dacă sunt necesare investigații suplimentare și va fi stabilit tratamentul cel mai potrivit.
„Tratamentul corect în fața acestei patologii implică rezolvarea formațiunii chistice de la nivelul trompei sau ovarului, evacuarea abcesului, toaleta și drenajul cavității peritoneale precum și păstrarea, în măsura în care se poate, a cât mai mult din parenchimul ovarian, pentru că vorbim de femei tinere care au o șansă la procreere.
Tratamentul laparoscopic al afecțiunilor anexiale presupune aparatură de ultimă generație și device-uri dedicate, care sunt disponibile în cadrul Ovidius Clinical Hospital, și cu care putem efectua intervenții minim invazive, oferind pacientelor noastre beneficiile binecunoscute ale "chirurgiei de catifea". Vorbim de 3 incizii de câte 1 cm, fără a secționa fibrele musculare prin care se introduc pensele de lucru și opticul. Ulterior formațiunea chistică se introduce într-un săculeț și se extrage prin una din plăgi. Sutura tegumentului va fi intradermică, cu fire resorbabile, astfel încât efectul estetic să fie maxim. În unele cazuri este necesar un tub de dren care va fi extras după 24 ore, moment la care se va efectua și externarea pacientei”, a adăugat doamna doctor.
Pentru că în aceste situații se află paciente tinere, active socio-profesional, beneficiile laparoscopiei își spun din nou cuvântul. Femeia se poate întoarce la activitățile cotidiene la 48–72 ore postoperator, chiar să și să șofeze, și e capabilă să își desfășoare după 7 zile toate activitățile. Poate efectua exerciții fizice la 3 săptămâni după operație.
„Pacienta se va prezenta la un control de rutină peste 7 zile și va efectua la 30 zile o ecografie abdominală. Recomandarea este ca orice femeie să efectueze o dată pe an o ecografie abdominală pentru a preveni eventualele inconveniente legate de patologia pelvină, ce poate fii tratată elegant pe cale laparoscopică, în cadrul chirurgiei de o zi”, ne-a mai precizat medicul OCH.
Diagnosticul acestor afecțiuni este simplu de stabilit prin efectuarea unei ecografii abdomino-pelvine sau a unui examen de rezonanță magnetică (RMN) a pelvisului. Ambele metode sunt non-invazive și la îndemâna oricărei paciente, de aceea este bine ca orice femeie cu vârstă peste 18 ani să efectueze aceste investigații măcar o dată pe an.